720Global: Οι κεντρικές τράπεζες δεν θέλουν να υπάρξει διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια | Mikrometoxos.gr

720Global: Οι κεντρικές τράπεζες δεν θέλουν να υπάρξει διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια

18.08.2016 00:11
  •  www.bankingnews.gr
720Global: Οι κεντρικές τράπεζες δεν θέλουν να υπάρξει διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσουν τις αγορές….αλλά μόνο οι κεντρικές τράπεζες
Σε θολό τοπίο συνεχίζουν οι χρηματιστηριακές αγορές παρά τα συνεχή ράλι στην Wall και την άνοδο στην Ευρώπη.
Περιέργως, οι αγορές μετοχών συμπεριφέρονται ανεξαρτήτως από τις ο αν θα κερδίσει η Clinton ή ο Trump.  
O παράγοντας που θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στις αγορές ήταν και παραμένει η στάση των κεντρικών τραπεζών αναφέρει η 720 Global μια εταιρία επενδυτικών συμβουλών και όχι η προεδρική εκλογή στις 8 Νοεμβρίου του 2016 στις ΗΠΑ.
Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα.
Το δημοψήφισμα για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσε τον φόβο ότι αν αποχωρήσει από την ΕΕ  οι χρηματοπιστωτικές αγορές, θα υποστούν μεγάλη ζημία.
Μετά το εκπληκτικό αποτέλεσμα όπου η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ οι χρηματιστηριακές αγορές συμπεριφέρθηκαν όπως αναμενόταν, με τις περισσότερες αγορές σε όλο τον κόσμο πέφτουν κατακόρυφα.
Μέσα σε λίγες μέρες, όμως, οι αγορές διεθνώς άρχισαν να ανακάμπτουν και μετά από μόνο μια με δυο εβδομάδες, πολλές αγορές είχαν όχι μόνο αναρρώσει πλήρως, αλλά κάποιες είχαν βρεθεί σε επίπεδα προ Brexit.
Αυτή η μη φυσιολογική συμπεριφορά είναι κάτι που έχει γίνει κοινός τόπος κατά τα τελευταία λίγα χρόνια.
Η αγορά έχει επινoήσει αυτό το είδος της αντίδρασης « τα κακά νέα είναι καλά νέα».
Είναι παράλογο, αν αναλογιστεί κανείς γιατί η αγορά πιστεύει ότι τα κακά νέα είναι καλά νέα αλλά αυτό ισχύει.
Το 1998, ο Alan Greenspan και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βοήθησαν να διασωθεί η Wall Street μετά την χρεοκοπία των hedge funds Long Term Capital Management.
Από εκείνη την ημέρα οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο έχουν ακολουθήσει ανάλογη προσέγγιση ως προς την καθοδήγηση της οικονομικής ανάπτυξης και πιο πρόσφατα, στις τιμές μετοχών και ομολόγων.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι δράσεις και τα λόγια από τους κεντρικούς τραπεζίτες να ανακόψουν την καθοδική πορεία στις αγορές έχουν γίνει εντυπωσιακά εμφανής.
Τον Ιούλιο του 2012, Mario Draghi, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), υποσχέθηκε να θα κάνει «ότι χρειάζεται» για να καθησυχάσει τους φόβους των χρηματοπιστωτικών αγορών σφυρηλατώντας την σταθερότητα του ευρώ.
Λίγο μετά από αυτή την λεκτική παρέμβαση του Draghi τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και γενικώς οι διεθνείς αγορές σε όλο τον κόσμο ανέκαμψαν σημαντικά.
Στις 14 Οκτωβρίου του 2014, ένας εκ των βασικών στελεχών της  Fed ο James Bullard πρότεινε η Fed να διακόψει την σταδιακή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ως απάντηση σε μια πτώση 10% του χρηματιστηρίου και στις αποδόσεις των ομολόγων.
Εντός δύο εβδομάδων από τις παρατηρήσεις του, η χρηματιστηριακή αγορά ανέκαμψε διαγράφοντας ζημίες φθάνοντας στο σήμερα όπου η Wall καταγράφει ιστορικά υψηλά..
Ο Bullard έδωσε μια υπόσχεση σαν τον Draghi με στόχο να καθησυχάσει τους επενδυτές.
Πιο πρόσφατα, στις 28 Ιουλίου, το 2016, μια πολύ ασθενέστερη αύξηση  του ΑΕΠ στις ΗΠΑ αντί να προκαλέσει πτώση στις μετοχές οδήγησε σε αύξηση της αγοράς μετοχών.
Οι επενδυτές επιλέγουν να αγνοούν τις θεμελιώδεις ειδήσεις και τα δεδομένα, τα οποία στηρίζουν εν τέλει τις αποτιμήσεις των μετοχών, καθώς ξέρουν ότι οι κεντρικές τράπεζες και η FED θα κάνουν ότι χρειάζεται για να αποτρέψουν τα χρηματιστήρια να διορθώσουν.

Εφησυχασμός λόγω των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

Η συμπεριφορά του δείκτη VIX του δείκτη μεταβλητότητας ή δείκτη φόβου στις αγορές είναι ενδεικτική.
Σημειώστε ότι η τρέχουσα ετήσια τεκμαρτή μεταβλητότητα του δείκτη VIX είναι 11,87% είναι αρκετά κάτω από οποιοδήποτε άλλο επίπεδο από την εκλογή του Μπιλ Κλίντον το 1996.
Επιπλέον, σε σύγκριση με το σύνολο των διαθέσιμων δεδομένων ο δείκτης VIX βρίσκεται χαμηλότερα από το μέσο όρο του 95% των περιπτώσεων.
Με άλλα λόγια, η αγορά είναι εξαιρετικά σίγουρη ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και κανένας λόγος ανησυχίας από τις εκλογές στις ΗΠΑ.
Η τεκμαρτή μεταβλητότητα δεν είναι ένα τέλειο μέτρο για την αξιολόγηση των ανησυχιών της αγοράς που συνδέονται άμεσα με τις εκλογές.
Θα υπέθετε κανείς ότι η αβεβαιότητα και η αύξηση του κινδύνου λόγω των εκλογών θα ενίσχυε την μεταβλητότητα.
Από τα τέλη Ιουλίου σε κάθε μια από τις 5 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις η τεκμαρτή μεταβλητότητα ήταν τουλάχιστον 20% υψηλότερη από ότι το 2016.
Η τεκμαρτή μεταβλητότητα διαπραγματεύεται σε discount έναντι όλων των προηγούμενων περιπτώσεων.
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Fed θα διασφαλίσει ότι οι αγορές θα συμπεριφερθούν σωστά, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές.
Ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος οι εκλογές του 2016 να αναστατώσουν τις αγορές και οι δράσεις της Fed να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα .
Όταν ο κίνδυνος αυτός συνδυαστεί με την στασιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης, την μείωση των κερδών, τις υψηλές αποτιμήσεις και πολλούς γεωπολιτικούς κινδύνους, οι επενδυτές μπορεί να αμφισβητήσουν πολλές αισιόδοξες και να μην επιδείξουν τυφλή εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα της Fed.

www.bankingnews.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017