7.12.2014: Δυστυχώς, η Ελλάδα τείνει να γίνει και πάλι ο “αποδιοπομπαίος τράγος” της ΕΕ

O “καλλωπισμός” των αποτιμήσεων ενόψει τέλους έτους, από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές κυρίως, σε συνδυασμό με την αύξηση των προσδοκιών για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την υφιστάμενη Βουλή, μετά και την κίνηση των ανεξάρτητων Βουλευτών, οδήγησαν το ΓΔ σε εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 7,25%, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Παράλληλα, το spread υποχώρησε στις 621 μονάδες, που μεταφράζεται σε απόδοση του 10ετούς ύψους 6,99%. Ωστόσο, εξετάζοντας κανείς τις εξελίξεις στο μέτωπο Κυβέρνησης-Τρόικας και με το ιδιαίτερα σημαντικό Eurogroup για την Ελλάδα προ των πυλών (8/12), δε μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, ότι από τη ΔΕΘ (στις αρχές Σεπτεμβρίου) έχει ξεκινήσει μια έντονη εκλογολογία, η οποία είναι ιδιαίτερα αρνητική για τη Χώρα. Δηλαδή έχει περάσει ήδη ένα διάστημα τριών μηνών μέχρι σήμερα, ενώ υπολείπεται ακόμα ένα διάστημα ακόμα τριών μηνών περίπου, στην περίπτωση εκείνη που δεν επισπευσθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η στάση της Τρόικας και ιδιαίτερα των Ευρωπαίων Εταίρων, το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, αντί να είναι υποστηρικτική προς το χειμαζόμενο Ελληνικό Κοινωνικό Ιστό που αποτελεί τον καθοριστικό πυλώνα ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας, είναι μάλλον τιμωρητική, αναγνωρίζοντας δημοσιονομικό κενό μεγαλύτερο των €2,5 δισ. για το 2015 σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Κυβέρνησης.

Μάλιστα η ιδιαίτερα απαιτητική και σκληρή στάση της Τρόικας πριν την έξοδο της Χώρας από το Μνημόνιο, φαίνεται να υπολογίζει και τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών που θέλουν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προηγείται σε αυτές, αναζητώντας επί της ουσίας και τη συναίνεση/δέσμευση αυτού σε οιαδήποτε μέτρα.

Δυστυχώς, η Ελλάδα τείνει να γίνει και πάλι ο “αποδιοπομπαίος τράγος” της ΕΕ από τις πρωτοφανείς πρακτικές που εφαρμόζονται σε αυτήν, καθώς αποτελεί περίπτωση παραδειγματισμού για τις οικονομίες της Ιταλίας και Γαλλίας και τις αναπτυξιακές απαιτήσεις που προβάλλουν οι πολιτικοί τους.

Ακόμα και η ΕΚΤ, καίτοι μπορεί και να προχωρήσει σε Αγορές Κρατικών ομολόγων σύντομα, αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη και πληθωρισμό την περίοδο 2014-2016, διατηρώντας αμετάβλητη την υφιστάμενη νομισματική πολιτική, η οποία θα επανεξετασθεί το επόμενο τρίμηνο, τη στιγμή μάλιστα που στόχος για αυτήν είναι ο ισολογισμός της να επιτρέψει στα επίπεδα του 2012. Η δημοσιονομική πειθαρχία και η λιτότητα επικράτησε για ακόμα φορά της ανάπτυξης.

Σημεία αναφοράς για τη συνέχεια πλην βεβαίως των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., θα είναι και οι όποιες εξελίξεις σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής.

* ,