Δικαίωση: Οι “κακές” τροφές που κάνουν καλό στην υγεία- Φάε σοκολάτα, πατάτες και ποπ κορν!

  Δικαίωση: Οι κακές τροφές που κάνουν καλό στην υγεία- Φάε σοκολάτα, πατάτες και ποπ κορν!

Κόκκινο κρέας, αυγά, σοκολάτα, είναι ορισμένα τρόφιμα με κακή φήμη. Ποια είναι όμως η αλήθεια και πώς κάνουν καλό στην υγεία μας;

Αυγά

Φήμη: Σημαντική πηγή χοληστερόλης, ο κρόκος μπορεί να ανησυχεί όσους σκέφτονται την υγεία της καρδιάς.

Η αλήθεια. Γιατροί σημειώνουν τώρα ότι τα κορεσμένα λιπαρά και τα τρανς είναι μεγαλύτεροι ένοχοι όσον αφορά την χοληστερόλη στο αίμα παρά η διατροφική χοληστερόλη.

Επίσης τα αυγά μας χορταίνουν. Αν φάμε αυγά στο πρωινό μπορεί να πεινάμε λιγότερο στο μεσημεριανό. Ο κρόκος περιέχει λουτείνη και ζεαξανθίνη, ουσίες που η έρευνά συνδέει με μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Μοσχάρι

Το βόειο κρέας είναι γεμάτο κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Επομένως, άνθρωποι που νοιάζονται για την καρδιά τους θα πρέπει να το αποφεύγουν.

Άπαχες φέτες μοσχαριού αποτελούν πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου χαμηλών λιπαρών. Ο σίδηρος είναι αναγκαίο μέταλλο για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στα κύτταρα του οργανισμού. Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν έλλειψη. Υπάρχουν πολλά άπαχα μέρη βόειου κρέατος.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα έχει πολλά λιπαρά και ζάχαρη και η γεύση της είναι υπέροχη. Επομένως μπορεί να είναι βλαβερή.

Η σκούρα σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που φαίνεται πως ωφελούν το αίμα και τη καρδιαγγειακή υγεία.
Πρόσφατα, ερευνητές στην Ελβετία ανέφεραν ότι η κατανάλωση σκούρας σοκολάτας κάθε μέρα για 2 εβδομάδες μείωσε τις ορμόνες του στρες, όπως την κορτιζόλη, σε ανθρώπους με υψηλά επίπεδα στρες.
Να προσέχετε όμως τις θερμίδες γιατί μπορεί να δείτε το βάρος σας να αυξάνει.

Πατάτες

Έχουν ψηλή θέση στο γλυκαιμικό δείκτη. Τέτοιες τροφές τείνουν να οδηγούν σε υψηλότερη άνοδο του σακχάρου και της ινσουλίνης, που αποτελεί πρόβλημα για ορισμένους και ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Οι πατάτες είναι καλή πηγή ινών, καλίου και βιταμίνης C.
Η πατάτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μετατρέπεται σε γεύμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη αν απλώς προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο, καθώς βοηθά να επιβραδυνθεί η απορρόφηση των υδατανθράκων της πατάτας.

Καφές

Ο καφές μπορεί να σας φέρει νευρικότητα, να παρεμβληθεί με τον ύπνο σας και να μην είναι καλός για εσάς.

Έρευνες δείχνουν ότι ουσίες του μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, διαβήτη και καρκίνου του ήπατος. Τα περισσότερα οφέλη συνδέονται με την κατανάλωση 2-4 φλιτζανιών την ημέρα.
Αν ο καφές σας φέρνει νευρικότητα περιορίστε τον. Θα πρέπει να περιορίσετε την καφεΐνη και αν είστε έγκυος

Ξηροί καρποί

Περιέχουν λιπαρά.

Τα καλά νέα: Περιέχουν λιπαρά, αλλά τα καλά, που είναι φιλικά προς την καρδιά. Υπάρχουν και άλλες υγιεινές θρεπτικές ουσίες, ανάλογα με το είδος του ξηρού καρπού.

Τα φιστίκια είναι πλούσια σε λουτείνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που βοηθούν να κρατούνται τα μάτια υγιή.
Τα αμύγδαλα παρέχουν βιταμίνη Ε και τα καρύδια σημαντικές ποσότητες ωμέγα 3 λιπαρών.

Πρέπει να προσέχετε την ποσότητα που καταναλώνετε, καθώς οι ξηροί καρποί περιέχουν σημαντική ποσότητα θερμίδων.

Ψωμί

Το ψωμί είναι βλαβερό για σας επειδή περιέχει πολλούς υδατάνθρακες.
Το ψωμί δεν είναι κακό- η κατανάλωση πολλών κατεργασμένων σιτηρών είναι. Μπορείτε να επιλέξετε ψωμί ολικής αλέσεως. ‘Ερευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Archives of Internal Medicine’’, υποδεικνύει ότι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα προϊόντα ολικής αλέσεων ζουν περισσότερο.

 

Ποπ Κορν

Το ποπ κορν δεν φαίνεται να είναι ένα υγιεινό σνακ, αλλά είναι! Οταν παρασκευάζεται χωρίς υπερβολικό αλάτι και συνθετικά αρώματα, αποτελεί μια σούπερ επιλογή με οφέλη για τον οργανισμό.

Καλύτερη πέψη

Ως φυσικός σπόρος περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που έχουν και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως. Περιλαμβάνει, δηλαδή, βιταμίνες των συμπλεγμάτων Β και Ε, φυτικές ίνες και μέταλλα. Ολα αυτά μπορούν να κρατήσουν το πεπτικό σύστημα υγιές. Τρώγοντας ποπ κορν, υπάρχει βελτίωση των εντερικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας.

Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Οι φυτικές ίνες του βοηθούν στην απορρόφηση της περίσσειας ποσότητας χοληστερόλης από τις αρτηρίες, ενώ περιορίζει τα λιπαρά, ώστε το αίμα να ρέει ελεύθερα. Παράλληλα, συμβάλλει στην μείωση του κίνδυνου των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων της αθηριοσκλήρωσης και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα

Εκτός από την προστασία του οργανισμού από τους κινδύνους της χοληστερόλης, οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα ινσουλίνης. Οι μελέτες δείχνουν πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν τρόφιμα με περιορισμένη ποσότητα ινών είναι πιο ευάλωτοι σε διαβήτη σε σύγκριση με όσους τις προτιμούν.

Οι διαβητικοί θα επωφεληθούν, επίσης, από την ένταξη του ποπ κορν στη διατροφή τους, καθώς διατηρεί το σάκχαρο σταθερό.

Προστατεύει από την πρόωρη γήρανση

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και την πρόωρη γήρανση. Οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται με την ταχεία γήρανση των οργάνων, των νεύρων και των κυττάρων. Με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση σε ελεύθερες ρίζες δημιουργεί τα σημάδια της ηλικίας, αποδυναμώνει τους μύες και προκαλεί απώλεια μαλλιών.