Με πτωτικό “4×4” ξεκίνησε το 2016 το Χ.Α.– της Αλεξάνδρας Τόμπρα | Mikrometoxos.gr

Με πτωτικό “4×4” ξεκίνησε το 2016 το Χ.Α.– της Αλεξάνδρας Τόμπρα

08.01.2016 18:06

 

http://www.capital.gr/agores/3093963/me-ptotiko-4×4-xekinise-to-2016-to-x-a
Ούτε σήμερα κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να σπάσει το πτωτικό σερί της πρώτης εβδομάδας του 2016, κλείνοντας με απώλειες, παρά τις αρχικές προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης που υπήρξαν την πρώτη ώρα της σημερινής συνεδρίασης. 

Με πτωτικό "4x4" ξεκίνησε το 2016 το Χ.Α.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,81% στις 585,98 μονάδες, ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά έως και το -1,20% και τις 583,67 μονάδες. Επίσης, την πρώτη ώρα της συνεδρίασης σημείωνε κέρδη έως τις 596,93 μονάδες. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 21,14% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 80,59 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 7,25 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 1,12% στις 167,29 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 8,75%. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,46% στις 787,01 μονάδες.

Η πρώτη εβδομάδα της χρονιάς έκλεισε με ένα τετραήμερο πτωτικό σερί, με τις σωρευτικές απώλειες να διαμορφώνονται στο 7,19% καταγράφοντας το δεύτερο χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς μετά το 2001 όταν ο Γενικός Δείκτης στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις είχε καταγράψει απώλειες 7,2%.

Αυτή η εβδομάδα στιγματίστηκε από την έντονη αναταραχή στις διεθνείς αγορές, λόγω της Κίνας και των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, η οποία δεν μπόρεσε να μην επηρεάσει και την εγχώρια. Την ίδια ώρα, ψηλά στην επενδυτική ατζέντα βρίσκεται πλέον η αβεβαιότητα που υπάρχει και τροφοδοτείται, όσο η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να προωθήσει την κρίσιμη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία θα της δώσει ισχυρή ώθηση προς μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα έχει σαν σημείο αναφοράς την συζήτηση του ασφαλιστικού στην Βουλή καθώς αναμένεται στις 15 Ιανουαρίου η κατάθεση του με στόχο την ψήφιση του στις αρχές του τρίτου δεκαήμερου του Ιανουαρίου. Ως τώρα δεν έχει διαφανεί κάποια ευρύτερη πολιτική σύμπραξη στην αποδοχή του νομοσχεδίου και όσο να ‘ναι η Αγορά θα ακολουθήσει μια συντηρητική προσέγγιση αναμένοντας την ψήφιση του έχοντας νωπές τις μνήμες από άλλες κρίσιμες ψηφοφορίες κατά το 2014.

Όπως, μάλιστα, αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκης, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης οδεύει προς την περιοχή των περυσινών χαμηλών (557 μονάδες) έχοντας μόνο τον MACD σε θέση αγορών. Το συγκεκριμένο αγοραστικό σήμα κρέμεται πλέον από μια κλωστή αφού ένα κλείσιμο οριακά χαμηλότερα από τα επίπεδα της Παρασκευής θα δώσει τέλος στην “αναμονή ανόδου” στην οποία βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης από τις 16 Δεκεμβρίου του 2015.

Παρελθόν αποτελεί μετά την διάσπαση των 613 μονάδων και το αγοραστικό σήμα του κινητού μέσου των 30 ημερών το οποίο είχε ενεργοποιηθεί στην τελευταία συνεδρίαση του 2015.  Αν και παρατηρούνται επιμέρους υπερβολές σε δεικτοβαρείς μετοχές σε ημερήσια διαγράμματα τιμών η εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν έχει εισέλθει ακόμα σε υποτιμημένες ζώνες σε ότι αφορά του ταλαντωτές.

Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι στο φετινό ξεκίνημα οι τζίροι είναι σχεδόν διπλάσιοι από τις αντίστοιχες περυσινές συνεδριάσεις με την αποτίμηση της αγοράς να βρίσκεται 19% χαμηλότερα ενώ η δυναμική της πίεσης έχει διαφοροποιηθεί στις επιμέρους μετοχές δίνοντας ένα στίγμα επιλεκτικότητας.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Εθνικής, πρωτίστως, και των Ελληνικών Πετρελαίων, δευτερευόντως άσκησαν σημαντικές πιέσεις στην αγορά, καθώς οι απώλειες τους ξεπέρασαν το 3,7%. Μάλιστα, η μετοχή της Εθνικής χάνει από τις αρχές του έτους 17,20%, ενώ εκείνη της Alpha Bank σημειώνει απώλειες 16,47% στο ίδιο διάστημα, μετά και το σημερινό -0,95%.

Επίσης, απώλειες που ξεπέρασαν το 3% σημείωσαν σήμερα και οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Πειραιώς και Μυτιληναίος, με την τελευταία να δείχνει έντονη αδυναμί, διασπώντας μάλιστα και το όριο των 3,35 ευρώ. Απώλεες άνω του 2% σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ. ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ, ενώ η ΔΕΗ, αν και έφτασε ακόμη και στο +2,67% το πρωί, έκλεισε τελικά με απώλειες 1,87%, στα 3,68 ευρώ.

Στον αντίποδα, η Aegean έδειξε “χαρακτήρα” σήμερα κινούμε σταθερά ανοδικά, ενώ έκλεισε και στο +3,28%. Η Motor Oil έκλεισε με κέρδη 2,04%, χωρίς να κινηθεί πτωτικά ενδοσυνεδριακά, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Τιτάν, Grivalia και Eurobank, η οποία διασώθηκε σήμερα από την τραπεζική πτώση.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Ασφαλειών  (-7,04%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος της Υγείας (+1,88%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 45 κινήθηκαν ανοδικά, 54 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017