ΧΑΑ: Από το “Α” έως το “Ω”… - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΧΑΑ: Από το “Α” έως το “Ω”…

30.12.2015 00:01

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ταχύτητα η έξοδος από τις αγορές ομολόγων, με τους επενδυτές να καθίστανται επιφυλακτικοί, όπως προκύπτει από έκθεση της Bank of America Merrill Lynch. Όπως ανέφερε δημοσίευμα του «Business Insider», η έξοδος από τα ομολογιακά funds επενδυτικής αξιολόγησης επιταχύνει, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Bank of America Merrill Lynch (BAML). Οι επενδυτές απέσυραν την προηγούμενη εβδομάδα δισεκατομμύρια από επενδυτικά κεφάλαια που πραγματοποιούν τοποθετήσεις σε υψηλής αξιολόγησης ομόλογα που εκδίδουν αμερικανικές εταιρείες, σύμφωνα με την έκθεση της BAML.

 

BIAΣYNH προς την έξοδο,που έρχεται λίγες ημέρες μετά τον  πανικό που προκλήθηκε στην αγορά από τα χαμηλότερης αξιολόγησης, υψηλού κινδύνου ομόλογα –γνωστά ως υψηλής απόδοσης ή ομόλογα «junk»- αυτόν τον μήνα.
 
ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Με βάση το report της Eurobank στις 15/12/2015, το οποίο δίνει τιμή-στόχο για την Τέρνα Ενεργειακή τα 3,50 ευρώ, η αγορά αναρωτιέται, ποια είναι η δίκαιη τιμή για την ΓΕΚ, που αποτελεί τoν μεγαλομέτοχο της. Βέβαια το ταμπλό δεν βαδίζει με τα reports, τα οποία άλλωστε η στήλη αναφέρει μόνον σε ενημερωτικό επίπεδο. Και ο μοναδικός τρόπος άλλωστε για να μην βγαίνει κανείς ζημιωμένος στο ταμπλό του ΧΑ είναι να βασίζει τις κινήσεις του “κόντρα τέμπο” με αυτά. Όμως στη περίπτωση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ δεν χρειάζονται… ραπόρτα και εκθέσεις για να μας πείσουν… Η μετοχή είναι σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα και αποτελεί επενδυτική επιλογή πρώτης κατηγορίας.
 
ΔΙΑΚΡΙΣΗ για κτίριο της Grivalia: Την υψηλότερη βαθμολογία πιστοποίησης LEED Platinum έλαβε η Grivalia για το κτίριο επί των οδών Θεσσαλονίκης, Τεώ & 25ης Μαρτίου στον Ταύρο, όντας το πρώτο κτίριο γραφείων στην Ελλάδα το οποίο λαμβάνει την ύψιστη αυτή διάκριση. Η Grivalia εντός του 2016 σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση και πιστοποίηση 3 ακόμα κτιρίων του χαρτοφυλακίου της.
 ——-
ΕΠΙΠΛΕΟΝ επενδύσεις, τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, πέραν όσων πραγματοποιούνται ετησίως, απαιτούνται τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με υπολογισμούς του ΣΕΒ, προκειμένου να εξισορροπηθεί η αποεπένδυση που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια.
 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η κοινή γνώμη έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα φυσικά πρόσωπα και τους τρόπους προστασίας της κύριας κατοικίας, επισκιάζοντας το εξίσου σημαντικό ζήτημα της αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών δανείων, που αποτελούν περίπου το ήμισυ επί του συνόλου των ληξιπρόθεσμων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας νομοθέτης προχώρησε στη θέσπιση έκτακτων μέτρων εξυγίανσης που προβλέπονται στον νόμο 4307/2014 στα άρθρα 60 επόμενα. Σκοπός της επισήμανσης  δεν είναι η αναλυτική παράθεση του συνόλου των διατάξεων που αφορούν τα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά μια σύντομη επισκόπηση στην εξωδικαστική λύση που προβλέπεται ειδικότερα στα αρ. 60-61. Και με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με κύκλο εργασιών έως και 2.500.000 ευρώ κατά τη χρήση που έληξε την 31/12/2013 να διαγράψουν τα χρέη τους που αφορούν αποκλειστικά επιχειρηματικές χορηγήσεις σε πιστωτικά ιδρύματα τουλάχιστον κατά 50%

 

ΖΗΤΗΜΑ να υπάρχει ένας τομέας δραστηριότητας της “Τράπεζας -Σκέτο Ξέκωλο” που να μην είναι βουτηγμένο στην διαφθορά και στην αμαρτία Εκατονταπλού “Α”. Και να σου κάνουν κι από πάνω τους μάγκες οι δολοφόνοι πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ψυχών!! Ο λαός της…Πειθαρχείας, μόνο που δεν λένε πως την εννοούν…

 

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων τώρα, που δεν κάνει χρήση κανενός των χιλιάδων ανονημάτων που μπορεί να τους προσάψει και να τους κάνει να βάλουν την ουρά στα σκέλια, να μην μπορούν καν να σταθούν από το Ξεφώνημα κ.λπ είναι επιεικώς αχαρακτήριστη. Εδώ οι… άλλοι οι δικοί μας λίγα χρόνια μετά από την Κατοχή και τους ικέτευαν, ζητιάνευαν στη κυριολεξία!! Προχθές ο “μμ” είχε σχετικά άρθρα…

 

ΘΑΥΜΑ αποκαλούν την οικονομία της, μία οικονομία βασισμένη στη διαφθορά, στη διαπλοκή, στη “πουστιά”, στα σκάνδαλα παντός είδους και από που να αρχίσει και που να σταματήσει κανείς. Ακόμη και η ποσοτική χαλάρωση όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο Κ. Βέργος (…με την απίστευτη σπατάλη χρημάτων που έκαναν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για να αγοράζουν υπερτιμημένα γερμανικά ομόλογα και άλλες χρηματοοικονομικές «σαβούρες» ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας και άλλων πλούσιων κρατών, με τη λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση»), πάλι για την πάρτη τους δουλεύει… 

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Απογοητευτική η χθεσινή του κίνηση στο -8,55% στο 0,62 ευρώ… Με 15 τεμάχια.

ΚΥΚΝΟΣ,ΜΑΥΡΟΣ: Στο εξωτερικό περιβάλλον, η διατήρηση των χαμηλών τιμών του πετρελαίου έχει ήδη σοβαρές παρενέργειες για τη μεγαλύτερη Πετρελαιοπαραγωγό Χώρα, τη Σαουδική Αραβία…Οπου η καταγραφή δημοσιονομικού ελλείμματος ύψους 16% του ΑΕΠ για το 2015, συμπτωματικά όσο της Χώρας μας για το 2009, οδηγεί σε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την εισαγωγή δημοσιονομικής λιτότητας!Η πρωτόγνωρη αυτή απόφαση θα έχει σύντομα αρνητικό απόηχο στις διεθνείς Αγορές λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ειδικό βάρος της Χώρας στα διεθνή επενδυτικά δρώμενα. Ένας νέος “μαύρος κύκνος” λοιπόν, σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, βγαίνει στο προσκήνιο, κατά την προσφυή έκφραση του Taleb, με το φινάλε του 2015…
 
 
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 1,5 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν τον Νοέμβριο και σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τον συγκεκριμένο μήνα το σύνολο του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους, ήτοι των οφειλών που έμειναν απλήρωτες από τους φορολογούμενους μέσα στο 2015, διαμορφώθηκε στα 11,833 δισ. ευρώ έναντι 10,380 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
 
ΜΠΕΛΑ: Φρόντισε να κάνει  ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της με την επανέναρξη της αγοράς η μετοχή της Jumbo, καταγράφοντας προχθές την μεγαλύτερη άνοδο από τις 25 μετοχές του Ftse (+4.44%, χωρίς να δει αρνητικό πρόσημο καθ΄όλη την διάρκεια της συνεδρίασης) και συνεχίζοντας χθες σε ηπιότερους ρυθμούς (κλείσιμο στα υψηλά της ημέρας και στο +3,20%).
 
ΝΕΕΣ νέες απώλειες για τις μετοχές το 2016…Καθώς βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα του 2015, οι μετοχές ίσως δείχνουν ένα ταραχώδες ξεκίνημα για τη νέα χρονιά. Ο Ari Wald, επικεφαλής τεχνικής ανάλυσης της Oppenheimer, πιστεύει ότι ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 οδεύει προς ένα απότομο sell-off εντός του α’ τριμήνου του επόμενου έτους. Ο Wald ανέφερε στο «CNBC» ότι η αύξηση των πιέσεων για πωλήσεις, κάτι που υποδεικνύεται από την πτώση των μετοχών, που υποχωρούν με μεγαλύτερους όγκους από ό,τι έχουν ενισχυθεί οι μετοχές με κέρδη, ενδέχεται να υποδηλώνει μια διόρθωση της «bull market» κατά τους επόμενους μήνες. «Αυτό είναι συνήθως ένα δυσοίωνο σημάδι», καθώς συχνά προηγείται μιας διόρθωσης, δήλωσε. Ο Wald δήλωσε ότι το επόμενο επίπεδο στήριξης θα πρέπει να έρθει στις 1.900 μονάδες, κάτι που αντιπροσωπεύει πτώση 7% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.
 

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Σε θετικό έδαφος έκλεισαν χθες οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου δημιούργησε ένα θετικό επενδυτικό κλίμα. Σημειώνεται ότι περί τις 7μμ, το Brent κατέγραφε κέρδη 2,24% και η τιμή διαμορφωνόταν στα 37,44 δολάρια ανά βαρέλι. Στα της συνεδρίασης, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 6.315 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,93% στις 10.860 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,80% στις 4.701 μονάδες. Ισχυρά κέρδη καταγράφηκαν και στην ευρωπεριφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB στο +1,37% και τις 21.661 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 στο +1,23% και τις 9.670 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,22% στις 368,93 μονάδες.

 
ΟΤΕ: Νέες επενδύσεις 1,3 δισ. για την επόμενη 4ετία…Γεωγραφική επέκταση του 4G, εκσυγχρονισμός δικτύου και υβριδικό internet το 2016.
———-

ΠΛΑΘ: Προς ένα πολύ καλό κλείσιμο χρονιάς οδεύει η Πλαστικά Θράκης, με τη μετοχή της χθες να ενισχύεται κατά 2,27% και να βρίσκεται στα 1,35 ευρώ με όγκο κοντά στις 10,5 χιλιάδες τεμάχια και με ανεκτέλεστο αγορών για 3500 τμχ… Η τιμή πιέσθηκε στο τέλος αφού μέχρι τότε εκινείτο στο +9% ενώ ο μέσος όρος της ήταν στα 1,4000 ευρώ στο +6%.

«ΡΙΧΝΕΙ ΝΕΡΟ στο μύλο» της πολιτικής αβεβαιότητας, διατυπώνοντας κινδυνολογικά σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα το 2016 το αμερικανικό ινστιτούτο Stratfor την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τις εκκρεμότητες με τους δανειστές και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στις οικονομικές προοπτικές της χώρας, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις.

ΣΤΗΝ ετήσια έκθεση του που έχει παγκόσμια απήχηση, επισημαίνει  κινδύνους κοινωνικών αναταραχών στη χώρα και πιθανή πτώση της κυβέρνησης, ενώ εκτιμά ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι αναιμική και η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, η πώληση του Αστέρα της Βουλιαγμένης στο επενδυτικό σχήμα της AGC αραβοτουρκικών συμφερόντων έναντι 400 εκατ. ευρώ, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί πριν το “μπλόκο” από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
 
ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), η Εθνική Τράπεζα και η Jermyn Street συμφώνησαν την παραμονή του επενδυτικού σχήματος στον διαγωνισμό για τον Αστέρα μέχρι να συζητηθεί στο ΣτΕ το νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο. Η συμφωνία μεταξύ του επενδυτικού σχήματος που είχε επικρατήσει στον διαγωνισμό για τον Αστέρα, του (ΤΑΙΠΕΔ) και της ΕΤΕ έχει στόχο την υποβολή νέου ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ) στο ΣτΕ στις αρχές του 2016. Αν αυτή τη φορά το ΣτΕ εγκρίνει το ΕΣΧΑΔΑ, θα ανοίξει ο δρόμος για να μπει τέλος σε ένα πολύμηνο σίριαλ αναφορικά με την τύχη του γνωστού συγκροτήματος.
 
ΥΠΕΡΑΝΑΛΗΨΗ είναι μία επέκταση δανεισμού που προσφέρει μία τράπεζα σε πελάτες της μέχρι ενός  προεγκεκριμένου πιστωτικού ορίου, επιτρέποντας τους να συνεχίσουν να κάνουν ανάληψη χρημάτων ακόμα κι αν το υπόλοιπο του τραπεζικού τους λογαριασμού είναι μηδέν. Ο δανειζόμενος πληρώνει τόκους μόνο για το επιπλέον ποσό και μόνο για την περίοδο που χρησιμοποίησε τα χρήματα. Οι πελάτες της τράπεζας που έχουν δικαίωμα υπερανάληψης μπορούν επίσης να υπογράψουν επιταγές για μεγαλύτερο ποσό από αυτό που έχουν στο λογαριασμό τους, χωρίς τον φόβο ότι οι επιταγές τους θα επιστραφούν ως ακάλυπτες. Η συμφωνία μπορεί να ακυρωθεί οποιαδήποτε στιγμή από την τράπεζα χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση ή εξήγηση.
 

ΦΟΛΙ: Αθόρυβα και μεθοδικά σε λίγες ημέρες – χωρίς να το “πολυπάρουμε χαμπάρι” – η μετοχή του ομίλου Folli Follie Group πρόσθεσε στη τιμή της δύο ολόκληρα ευρώ και 23 σεντς. Με αποτέλεσμα από τα χαμηλό της στα 14,44 ευρώ της 15ης Δεκεμβρίου 2015 να ξεκινά σήμερα από τα 16,67 ευρώ. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η όγδοη στη σειρά θετική(!). Έτσι απεκατεστάθη μέρος της ζημίας που της προκάλεσε η γνωστή ιστορία του κινέζου προέδρου της Fosun. Να σημειωθεί ότι συνεχίζει να καταγράφει θετικό πρόσημο στη διάρκεια της μαύρης εξαετίας, έστω αρκετά κατώτερα από τα προ 18μήνου υψηλά της στα 33,00 ευρώ.

 
 
ΧΑΜΗΛΑ 11ετών για τις τιμές του πετρελαίου, δεχόμενες πιέσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης και της υπερ-προσφοράς, με τη Σαουδική Αραβία να αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της και το Ιράν να είναι έτοιμο να ενισχύσει τις εξαγωγές του. Ειδικότερα, οι τιμές του Brent και του αμερικανικού αργού (WTI) κινήθηκαν κατά 1% υψηλότερα, μετά από απώλειες 3% τη Δευτέρα, διαπραγματευόμενες γύρω στα 37 δολ. το βαρέλι. Η τιμή του Brent διαπραγματευόταν μόλις 1 δολάριο υψηλότερα του 11ετούς χαμηλού των 35,98 δολ., που είχε «αγγίξει» την περασμένη εβδομάδα.
 
 
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ τιμολόγηση είναι η τιμολόγηση προϊόντων ακριβώς κάτω από ένα στρογγυλό αριθμό.Αυτό γίνεται γιατί τα πολλαπλάσια του δέκα είναι γνωστικά σημεία αναφοράς (cognitive reference points) όταν αξιολογούνται και γίνονται αντιληπτοί από τα άτομα, αριθμοί με πολλά νούμερα. Με άλλα λόγια οι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται περιληπτικά αριθμούς με πολλά νούμερα ως πολλαπλάσια του 10, πράγμα που σημαίνει ότι τα ψηφία μετά το πρώτο ψηφίο συνήθως αγνοούνται. Αυτή την τάση των ανθρώπων προσπαθεί να εκμεταλλευθεί η ψυχολογική τιμολόγηση κι έτσι ένας αφύσικα υψηλός αριθμός προϊόντων έχει τιμές όπως π.χ. 19,99€. Τα αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι η ψυχολογική τιμολόγηση δημιουργεί μεγαλύτερες πωλήσεις γιατί οι πελάτες υποεκτιμούν την πραγματική τιμή.
————–
ΩΣ ΜΕΤΡΟ σύγκρισης σχετικά με την δυνητική κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου κάτω υπό νορμάλ συνθήκες να αναφέρουμε ότι η Εθνική το 2005 πριν 10 χρόνια με 60 δισ. ενεργητικό και όχι 85 δισ. που έχει την τρέχουσα περίοδο εμφάνιζε κέρδη 700 εκατ. ευρώ ετησίως χωρίς την Finansbank.
  • Mε την υπογραφή του μικρομέτοχου

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017