Γκότσης (EK): Αίρονται οι περιορισμοί των capital controls στο ΧΑΑ | Mikrometoxos.gr

Γκότσης (EK): Αίρονται οι περιορισμοί των capital controls στο ΧΑΑ

07.12.2015 11:19

Η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι έτοιμη

Την άρση των περιορισμών των capital controls στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανακοίνωσε ο Χ. Γκότσης, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά τη σημερινή πρώτη συνάντησή του με εκπροσώπους του Τύπου.
Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος διαδέχτηκε τον Κ. Μποτόπουλο, δήλωσε ότι η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι έτοιμη, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα πλήρους ελευθερίας στους εγχώριους επενδυτές.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν ένα πάγιο αίτημα της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας, η οποία είχε πολλάκις καταγγείλει για «αγορά δύο ταχυτήτων», λόγω της διαφορετικής μεταχείρισης των ξένων επενδυτών.
Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο ΣΜΕΧΑ, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί δεν συνάδουν με την έννοια της ισότιμης συμμετοχής των επενδυτών στις χρηματαγορές και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.
Ένα χρηματιστήριο που λειτουργεί υπό τέτοιους περιορισμούς είναι μοιραίο να χαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις στον μηχανισμό προσφοράς και ζήτησης, με σημαντικές επιπτώσεις στην ορθή αποτίμηση και κεφαλαιοποίησή του και εν τέλει στην αξιοπιστία του.
Επιπροσθέτως η λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς όπως έχει διαμορφωθεί μετά την κρατική παρέμβαση δεν εξασφαλίζει τις αρχές της Ακεραιότητας και της Διαφάνειας όπως περιγράφονται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες MAD και MIFID, είχε αναφέρει ο ΣΜΕΧΑ.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017