Πολλά μικρά και ενδιαφέροντα(;)

ΑΛΦΑ: Το νέο πλάνο αναδιάρθρωσης της που ενέκρινε πρόσφατα η DG Comp προβλέπει ότι η Τράπεζα είναι ελεύθερη να καταβάλει μέρισμα, εφόσον βέβαια έχει κερδοφορία και η Εποπτική Αρχή κρίνει επαρκές το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων, για να “αντέξει” την καταβολή μερίσματος.

Επίσης κλείσιμο 64 καταστημάτων στην Ελλάδα, μέσα στην επόμενη διετία, χωρίς, όμως, ουσιαστικές περικοπές προσωπικού επιβάλλει το νέο πλάνο αναδιάρθρωσης της Alpha, το οποίο ενέκρινε η DG Comp στις 30 Νοεμβρίου.

XAΑ-ΤΑΜΠΛΟ: Η ίδια κακή εικόνα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, διατηρήθηκε και χθες στον υπόλοιπο, μη τραπεζικό, 25αρη, ενώ τις πιέσεις ενέτεινε η φήμη σύμφωνα με την οποία δεν αποκλείεται, ακόμα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, να βγει έκτακτο report…

ΕΝΑ report που θα αλλάζει σημαντικά τις σταθμίσεις για τους τίτλους που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Greece, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις κινήσεις των διαχειριστών που αναπροσαρμόζουν την τακτική τους ανάλογα με τις εκάστοτε σταθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΟ (Θαν. Σταυρ.): Απογοητευμένοι και απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι τα δύσκολα για το Χ.Α. είναι μπροστά

Και ο μόνος καταλύτης που μπορεί να αλλάξει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση είναι να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις που θα τις “δει” με “θετικό μάτι” η Αγορά.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου θα παραμείνει, για αρκετό καιρό, κοντά στο ναδίρ.

Μέχρι να αποκατασταθούν οι ισορροπίες στο Τραπεζικό ταμπλό και να γίνουν γνωστές οι νέες σταθμίσεις σε εγχώριους και διεθνείς δείκτες, κάθε ανοδική αντίδραση θα είναι απλά ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές (!)

ΟΜΟΛΟΓΑ: Πολιτικό κίνδυνο φαίνεται να “οσμίζεται” και η Αγορά ομολόγων και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη των αποδόσεων, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (3ετες 8,23%, 5ετες 8,15% και 10ετες 8,17%).

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 6,5% και από τον Τραπεζικό δείκτη 19,37%…

Ενώ η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 437% και διαμορφώθηκε στα 183 εκατ. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 26,46% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 95,19%.

ΧΑΡΑΚΕΣ: Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, στήριξη έχουμε στις 605 – 595 και 575 μονάδες ενώ ημερήσιο αγοραστικό σήμα έχουμε πάνω από τις 672 μονάδες.

Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η μέχρι πρότινος, θεωρούμενη, ισχυρή ζώνη 605 – 595, δύσκολα θα αντέξει αν συνεχιστεί το ίδιο κλίμα στο Χ.Α.

Από την άλλη και σύμφωνα με τα ίδια “daily” διαγράμματα, ο FTSE25, διέσπασε καθοδικά τις 185 μονάδες και η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 177 μονάδες. Το “stop” για τους “short” παραμένει στις 193 μονάδες (Ηλ.Ζαχ.).

FOURLIS-Η ΜΕΤΟΧΗ:Εφέτος έχει κινηθεί στο εύρος των 1,9000 με 3,7000 ευρώ με αφετηρία τα 3,2200 εξ ου και το -18,94%. Οι συναλλαγές που έχει πταγματοποιήσει ανέρχονται σε 16,73 εκατ τμχ ήτοι στο 32,8% του συνόλου των 51 εκατ μτχ που διαθιέτει.

Η εταιρεία αποτιμάται σε 133,1 εκατ. ευρώ στη τιμή των 2,6100 ευρώ και στις τελευταίες (8) συνεδριάσεις έκλεισε θετικά στις (5) εξ αυτών, βελτιώνοντας την τιμή από τα 2,3500 ευρώ της 24ης Νοεμβρίου 2015. Την προσέχουν στο ταμπλό και πράττουν άριστα.

Μία σοβαρή εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο πρέπει απαραίτητα να έχει την διοίκηση που της αρμόζει, δηλ. σοβαρή. Και από τα πρώτα μελήματά της πρέπει να είναι η εικόνα της μετοχής της εταιρείας που διοικεί.

OTE:Σύσταση “Αγορά” δίνει για τον τίτλο η Deutsche Bank, διαμορφώνοντας την τιμή στόχο στα 11,50 ευρώ. Σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα, οι μετοχές του Οργανισμού έχουν ωφεληθεί από την υποχώρηση των φόβων για Grexit, αλλά η επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας από την ελληνική κυβέρνηση συντηρεί σε χαμηλά επίπεδα τις προοπτικές των μεγεθών του.

ΟΤΕ(Ι): Η αποτίμηση του ΟΤΕ φαίνεται να είναι χαμηλή, αλλά εμπορεύεται στα ίδια επίπεδα με τους ανταγωνιστές του. Για το 2015, η Deutsche Bank αναμένει να καταγράψει έσοδα 3,84 δισ. ευρώ, το 2016 θα διαμορφωθούν στα 3,81 δισ. και το 2017 στα 3,82 δισ. (σσ: Στη τρέχουσα αποτίμηση των 4,24 δισ. ευρώ στη τιμή των 8,6500 ευρώ δεν μπορεί να πει κανείς ότι αδικείται…)

ATTIKHΣ: Η μετοχή της  ξεκίνησε την συνεδρίαση της Παρασκευής στο απόλυτο πλαφόν, στο ανώτατο όριο πτώσης (0,1380 ευρώ) με απώλειες 29,95%. Στην διάρκεια της ημέρας και αφού μαζεύτηκε η αρχική προσφορά, ανέκαμψε ενισχυόμενη μέχρι τα 0,23 ευρώ (+16,75%) ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στη μεσοσταθμική τιμή του 0,2010 ευρώ με ημερήσια κέρδη 2,03% και σημαντικό ανεκτέλεστο αγορών.

Του λοιπού θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του δείκτη της Μεσαίας Κ/φσης, αφού το ποσοστό συμμετοχής της κυμαίνεται πέριξ του 27%. Εν τω  μεταξύ, έχει ξεκινήσει από προχθές η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της. Η τιμή ανά μετοχή έχει καθορισθεί στο 0,30 ευρώ.