Αδύναμη η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη - Παρά το υψηλό 19 μηνών στη μεταποίηση – Μείωση της ανεργίας - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Αδύναμη η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – Παρά το υψηλό 19 μηνών στη μεταποίηση – Μείωση της ανεργίας

02.12.2015 00:59

Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 19 μηνών αναπτύχθηκε τον Νοέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, παραμένοντας, ωστόσο, σχετικά αδύναμη, ενισχύοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για μια περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Markit, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες, σε αντιστοιχία με την προκαταρκτική τιμή και πάνω από τις 52,3 μονάδες του Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ο δείκτης παραμένει για περισσότερο από δύο χρόνια πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

«Με την ανάπτυξη να παραμένει μέτρια, τις τιμές να υποχωρούν και τη μεταποίηση να βρίσκεται περίπου 10% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα που κατέγραψε πριν την κρίση, έχουν μπει οι βάσεις για την περαιτέρω χαλάρωση από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται η δυναμική», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Την ίδια ώρα, στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 10,7% τον Οκτώβριο, από 10,8% τον Σεπτέμβριο, ενώ στην Ε.Ε. των «28» η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 9,3%. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2014, η ανεργία στην Ευρωζώνη βρισκόταν στο 11,5% και στην Ε.Ε. στο 10,1%. Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ε.Ε. καταγράφονται στην Ελλάδα (24,6% τον Αύγουστο) και στην Ισπανία (21,6%), ενώ το χαμηλότερο στη Γερμανία (4,5%).

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017