Ο τραπεζικός κλάδος ουσιαστικά κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα από το Μηδέν

H αγορά την εβδομάδα που πέρασε απλά συντήρησε τα επίπεδα του 640 και f25 αντίστοιχα. Πλέον το stop μας στο short έχει κατέβει στο 672 και 198 αντίστοιχα. Οι 640 μονάδες είναι κύρια εβδομαδιαία στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης προς το 603 επίπεδο.

Τoυ Ηλία Ζαχαράκη- Fast Finance Sec

Ο τραπεζικός κλάδος ουσιαστικά κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα από το {0}, μετά και την νέα του ανακεφαλαιοποίηση. Μένει να δούμε πως οι τράπεζες θα καταφέρουν σε πρώτη φάση να αναδιοργανώσουν τα υφιστάμενα δάνεια τους και σε δεύτερη φάση να μπορέσουν να ανοίξουν την κάνουλα δανεισμού.

Το πρώτο τους μέλημα είναι να μπορέσουν να προσεγγίσουν πίσω μέρος των καταθέσεων που έφυγαν με την διαφορά ότι αυτό εξαρτάται περισσότερο από την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην χώρα μιας και είναι θέμα περισσότερο εμπιστοσύνης.

Οι νέες μετοχές των τριών τραπεζών θα μπουν την Τετάρτη και αναμένεται να υποστούν πίεση μιας και αρκετοί ομολογιούχοι θα βγουν πωλητές. Η στάθμιση τους στην αγορά θα αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός θετικό. Θα χρειαστούν κάποιες συνεδριάσεις για να ηρεμήσει ο κλάδος χρηματιστηριακά για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα.

 

Πολιτικά τώρα βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα εξ μέρους της κυβέρνησης μιας και πρέπει να λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας που λέγεται ασφαλιστικό. Οι προσπάθειες εκ μέρους της να πάρει συναίνεση από την αντιπολίτευση έπεσαν στο κενό μιας και είναι αρκετά δύσκολο με την πολιτική που η ίδια στηρίχτηκε για να βγει και ακολουθούσε τόσα χρόνια.

Σχετική εικόνα

Αργά ή γρήγορα θα έχουμε εξελίξεις πολιτικές μιας και μία οικουμενική ή και πάλι εκλογές έχουν όλες τις πιθανότητες. Κάτι που η αγορά το ξέρει και παρόλα αυτά μπορεί να το εκλάβει θετικά σε περίπτωση που έρθει.

Το πρόβλημα είναι πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν να προσπαθούν να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί χωρίς παρόλα αυτά να υπάρχει πλέον άλλος χρόνος ή χρήμα για την χώρα. Τεχνικά τώρα σε κάθε περίπτωση η αγορά πρέπει να συντηρήσει το πολύ σημαντικό 640 μιας και κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει συνέχιση της κίνησης.

Πλέον οι 680-710 μονάδες είναι η μεσοπρόθεσμη αντίσταση μας που κατοχύρωση μπορεί να μας αλλάξει την μεγάλη πτωτική τάση. Από τις επιλογές μας που συνεχίζουν να είναι με κέρδη από αρχές έτους έχουμε πλέον σχεδόν τις μισές με αγοραστικό σήμα ενώ σε σχέση με τον ΓΔ έχουν υπεραπόδοση της τάξεως του 26%.

Εν κατακλείδι παραμένουμε αισιόδοξοι με το μεγαλύτερο πρόβλημα μας τον χρόνο. Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να λύσουν να προβλήματα και να γυρίσουν και πάλι σε θετικούς ρυθμούς την χώρα. Μία “Εθνική Ελλάδος” θα κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο στην Ευρώπη όσο και στα ιδιωτικά κεφάλαια.

Το θέμα τράπεζες το λύσαμε με μεγάλες οικονομικές απώλειες, παρόλα αυτά δόθηκε λύση αποφεύγοντας πιθανό κούρεμα καταθέσεων στην νέα χρονιά. Η ΕΚΤ μετά από αυτό μπορεί να μας εντάξει στο QE, κάτι που θα βοηθήσει να μειωθεί περαιτέρω το spread με σκοπό την ένταξη της χώρας στις αγορές σε δεύτερο χρόνο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος και η όποια καθυστέρηση είναι περιττή. Τεχνικά χρειαζόμαστε μία κατοχύρωση των 710 μονάδων σε μήνα για να αλλάξουμε την μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση.

* ,