ΧΑΑ–27.11: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα…

ΧΑΑ: Χρηματιστήριο Ανάξιων Αξιών… το γράφουμε και νοιώθουμε πολύ άσχημα, πάρα πολύ… αλλά δεν θέλουμε και να εθελοτυφλούμε. Αγορά σημαίνει επαγγελματική θεσμική οργάνωση και όχι του τραπεζικού “άρπα κόλλα”, συνειδητοποιημένοι επενδυτές, σωστοί αναλυτές κ.λπ. Και η υποτιθέμενη αγορά του ΧΑΑ δεν διαθέτει ούτε το ελάχιστο από τα προαναφερθέντα συστατικά – στοιχεία…Για να σοβαρολογούμε και για να μην κοροιδευόμαστε μεταξύ μας… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΟΡΑ.Ούτε πρόκειται να έχουμε Αγορά όταν επιστρέψουν ντοπαρισμένες οι 4 κεχαριτωμένες.

ΧΑΑ: Αλήθεια…. για ποιούς γενικούς δείκτες και για ποιούς 25άρηδες μπορούμε να μιλάμε;; Αφού κάθε λίγο και λιγάκι τους διακορεύουν.

ΕΛΒΑΛ: Παντού διαβάσαμε χθες και θα διαβάζουμε σήμερα, ότι τα κέρδη της μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 22,5 εκ. ευρώ έναντι 9,9 εκ. ευρώ του εννεάμηνου 2014 (κέρδη 0,179 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,08 ευρώ ανά μετοχή). Πουθενά όμως δεν μας το… υπενθύμισαν, ότι τα κέρδη της στο εξάμηνο ήταν 31 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει αυτόματα ότι στο τρίτο τρίμηνο είχαμε ζημίες 8,5 εκατ ευρώ. Γι αυτό λοιπόν, δεν μπορούσε να… άρει τα πόδια της η μετοχή. 

ΣΧΟΛΙΟ: Για να αποδειχθεί για πολλοστή φορά ότι στο ΧΑ ο επενδυτής θεωρείται ως κάτι το εξωγήινο, κάτι σαν Ufo δηλαδή. Σε ποιά αγορά θα επιτρέπονταν τέτοια φαινόμενα; Να μην υπάρχει καν ενημέρωση των επενδυτών, πόσο μάλλον προειδοποίηση για σοβαρές μεταβολές στα μεγέθη μίας εταιρείας, αυτό που οι “ξένοι βάρβαροι” αποκαλούν… Profits Warning… Βέβαια η στήλη είχε προιδεασθεί για το ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Και είχε συστήσει… επιφυλακτικότητα απέναντι στη μετοχή, που άλλωστε πολλάκις έχει εξυμνήσει… Μπορεί η εταιρεία να παραμένει εξαιρετικά υποτιμημένη {λογιστική αξία 4,70 και στο ταμπλό… 1,65 ευρώ}, αλλά σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί να παραμένεις απαθής και να…σφυρίζεις αδιάφορα!

ΣΩΛΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Καιρός ήταν να επανέλθουν στο προσκήνιο της επενδυτικής προσοχής και δραστηριότητας με αποτέλεσμα να βρεθούν σε μικρή πλέον απόσταση από τα υψηλά τους στο 12μηνο. Μπορεί να μην τα βοήθησε χρηματιστηριακά και τόσο η αναγγελία της συμφωνίας για την συμμετοχή τους στο έργο του ΤΑΡ αλλά μέρος της επενδυτικής αγοράς δεν… μπόρεσε να αγνοήσει και τα εξαιρετικά αποτελέσματα {λαμβανομένων υπόψη και των συνθηκών της εποχής} που δημοσίευσαν προχθες τοι βράδυ και στα οποία αναφερθήκαμε εκτενώς στο χθεσινό μας φύλλο.

ΣΩΣΤΑ ΛΟΓΙΑ-μετρημένες και επεξηγηματικές αναφορές {Βαγγ. Σιούτης}: Από την επόμενη εβδομάδα και μετά την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών των Τραπεζών και κυρίως μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών, θα μιλάμε για “νέο τοπίο” στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Το “dilution” των υφιστάμενων μετόχων θα είναι τεράστιο και ας δώσουμε ένα πρακτικό παράδειγμα γιατί οι απορίες των επενδυτών είναι πολλές. Σήμερα η Eurobank (χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη μετοχή γιατί έχουμε όλα τα δεδομένα) έχει 14,7 δισ μετοχές. Μετά το reverse split και την είσοδο των νέων μετοχών θα έχει 2,185 δισ μετοχές, από τις οποίες μόνο οι 147 εκατ. θα είναι των παλαιών μετόχων. 

EUROBANK: Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της ΕΥΡΩΒ είναι 205 εκατ. Ευρώ (με τιμή 0,014) και μετά θα είναι με την ίδια τιμή (1,4 ευρώ μετά R.S.) 3,059 δισ ευρώ. Το υψηλό του 2015 είναι το 0,209 (13/2) 15 σχεδόν φορές υψηλότερα από το σημερινό κλείσιμο και είχε κεφαλαιοποίηση 3,07 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου ίση με την κεφαλαιοποίηση στη τρέχουσα τιμή. Το ίδιο με την ΕΥΡΩΒ ισχύει και για τις υπόλοιπες Τράπεζες και δείχνει την δεινή θέση των υφιστάμενων μετόχων σήμερα αλλά και στο μέλλον και ιδίως αυτών που δεν μπορούν να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις. Άρα τις Τραπεζικές μετοχές πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε σαν μια εισαγωγή νέας εταιρείας στο Χρηματιστήριο ξεχνώντας την ιστορικότητα τους.

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ προσέγγιση {από τον Κων/νο Βέργο}: Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προέβαινε στη νομοθεσία περί Bail-in, δηλαδή τη διάσωση των τραπεζών από τους ίδιους τους μετόχους, ομολογιούχους και μεγαλοκαταθέτες τότε τα κράτη, και μάλιστα τα μεγαλύτερα, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που ήδη έχουν χρέος 85% του ΑΕΠ, θα χρεοκοπούσαν και τα προβλήματα θα ήταν, ενδεχομένως, πολλαπλά. Κατ΄ουσίαν, υπάρχουν μελέτες (ενδεικτικά, Kyzis, Paltalidis & Vergos, 2015) που δείχνουν ότι οι διασώσεις τραπεζών στον τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσαν μπούμερανγκ, δίνοντας λάθος σήμα στις αγορές.

Δίνοντας δηλ. το «σήμα» ότι η διάσωση (Bailout) με κρατικό χρήμα είναι σίγουρη, και αντί να λύσουν το πρόβλημα των τραπεζών, ουσιαστικά οι διασώσεις επιδείνωσαν το πρόβλημα μεταθέτοντας τα ρίσκα από τις τράπεζες στις κυβερνήσεις που προσπάθησαν να τις σώσουν, αλλά χωρίς παράλληλα να περιορίζουν το ρίσκο καθεαυτό. Κατ’ ουσίαν, οι εμπειρικές μελέτες αποδεικνύουν ό,τι πολλοί φωνάζουν εδώ και χρόνια. Δηλ. ότι το κράτος είναι καλύτερο να μην εμπλέκεται σε διασώσεις, και ο κάθε επενδυτής ας πάρει τα ρίσκα του.

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ: Η περυσινή χρονιά για τα διυλιστήρια ήταν εύκολο να νικηθεί από τα φετινά νούμερα καθώς τα διεθνή περιθώρια διύλισης είχαν υποχωρήσει σε χαμηλά πενταετίας. Ωστόσο αυτό που συνέβη ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Η πίεση των πετρελαϊκών τιμών συνδυάστηκε με αύξηση της ζήτησης των προϊόντων διύλισης λόγω της μειωμένης προσφοράς επεξεργασμένου προϊόντος…Μετά το ξεκαθάρισμα παλαιών μονάδων στην Ευρώπη που έλαβε χώρα το 2014 αλλά και της μεγάλης ανάκαμψης τους δολαρίου. 

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ{Ι}: Αν δεν λάμβαναν χώρα οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου στην εγχώρια αγορά θα μιλάγαμε για  την απόλυτη χρονιά αφού η εσωτερική κατανάλωση έδειξε υστέρηση στο τρίτο τρίμηνο κοντά στο 7%. Η μείωση αποδίδεται στην δύσκολη διαχείριση των ταμειακών ροών –και ειδικά των απαιτήσεων- από την πλευρά των πρατηρίων σε ότι αφορά την δυνατότητα να ανταποκριθούν στην άμεση σχεδόν πληρωμή των καυσίμων με την παραλαβή όταν ο κύκλος κινείται μεταξύ και 15 – 20 ημερών. 

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ{ΙΙ}:Ωστόσο και στην εσωτερική αγορά οι δύο εταιρίες έκλεισαν το τρίμηνο χωρίς ουσιαστικές απώλειες διευρύνοντας τα μερίδια αγορά τους. Οι δύο εταιρίες έφεραν αθροιστικά 280 εκατ. ευρώ καθαρής κερδοφορίας η οποία θα ήταν υψηλότερη κατά 163 εκατ. ευρώ!!!, αν δεν υποχωρούσε 12 περίπου δολάρια το βαρέλι στις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου.