Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα από και για τον κόσμο του Χ.Α.

Η εγχώρια αγορά αδυνατεί να στρέψει πάνω της το ενδιαφέρον των επενδυτών, το οποίο έχει επικεντρωθεί στον τραπεζικό κλάδο. Aτυχώς όμως ο κλάδος βρίσκεται υπό τη μεγάλη πίεση των επενδυτών, οι οποίοι με τις κινήσεις τους οδηγούν τις αποτιμήσεις κοντά στις τιμές των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου.
————————————-
USA-alarm: Σημαντική υποχώρηση κατά 25 δισ. δολ. κατέγραψαν τα κέρδη των εταιρειών που συμμετέχουν στον S&P 500 στο 9μηνο του 2015, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.
Μάλιστα αναμένεται περαιτέρω μείωση της κερδοφορίας το επόμενο διάστημα, καθώς οι ενεργειακές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα η άνοδος του δολαρίου πλήττει τους εξαγωγείς στις ΗΠΑ.

——————————–

ΧΑΡΑΚΙΕΣ: Παρά την αξιοπρόσεκτη πτώση, η συνεδρίαση δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα, όμως στενεύουν σημαντικά τα περιθώρια για όσους προσπαθούν να συντηρήσουν τις τελευταίες στηρίξεις, προκειμένου η πτωτική τάση να μην ανεβάσει, κι άλλο, στροφές.
ΧΑΡΑΚΙΕΣ{Ι}: Ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,6%), το επίπεδο των 210 μονάδων είναι σημαντική κοντινή αντίσταση που μόνο κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο κύριο 218 που είναι και το stop μας (Daily position short με stop το 218). Αντίστοιχα το 188 είναι κοντινή στήριξη και κύρια οι 185 μονάδες, που κατοχύρωση και μόνο μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση προς τα πρόσφατα χαμηλά.
ΧΑΡΑΚΙΕΣ{ΙΙ}: Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι 640 μονάδες είναι σημαντική μας εβδομαδιαία στήριξη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί, μιας και από εκεί και χαμηλότερα ο Δείκτη θα ακολουθήσει κίνηση προς τις 603 – 600 μονάδες. Οι 690-700 μονάδες είναι σημαντική μας αντίσταση στην παρούσα και μόνο κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει και πάλι τα πρόσφατα υψηλά.Υπενθυμίζεται στους μεσοπρόθεσμους ότι η Αγορά αλλάζει τάση, αν καταφέρει να κλείσει έστω σε εβδομάδα πάνω από τις 715 μονάδες και μέχρι τότε πρέπει να κρατάμε μετρητά.
—————————————————————————————
Ο κύκλος του διαβόλου {ένα μικρό απόσπασμα από άρθρο του Βασίλη Βιλάρδου*}
Η πραγματική περιουσία μίας κοινωνίας είναι τα εμπορεύματα και οι υπηρεσίες που παράγει σε ετήσια βάση – το ΑΕΠ της. Μόνο αυτά τα αγαθά υπάρχουν, κανένα άλλο. Εν τούτοις, στην Ευρώπη παρατηρείται ένα περίεργο φαινόμενο: για να πληρωθούν τα χρέη του παρελθόντος, «στραγγαλίζεται» η οικονομική παραγωγή του παρόντος. Η Ευρώπη «απολυτοποιεί»  λοιπόν τα χρήματα που έχουν ήδη χαθεί, καταστρέφοντας την ευημερία που θα μπορούσε να έχει.
Μπορεί δε σήμερα να υποφέρουν περισσότερο οι χώρες της κρίσης αλλά, αργά ή γρήγορα, θα ακολουθήσουν όλες οι υπόλοιπες – ενώ είναι παράδοξο το γεγονός ότι, οι Γερμανοί θεωρούν αυτονόητη τη μη επιβάρυνση τους με τις πολεμικές επανορθώσεις το 1953…Eπειδή θα ήταν οικονομικά αδύνατον, όταν την ίδια στιγμή δεν θέλουν να κατανοήσουν πως η ίδια οικονομική λογική καθιστά αδύνατη την αποπληρωμή των χρεών, εκ μέρους των χωρών της κρίσης, ειδικά της Ελλάδας.
Περαιτέρω, θεωρούμε έντιμο, αλλά εντελώς παράλογο το γεγονός ότι, πολλοί Έλληνες ενοχοποιούν τον εαυτό τους για τα σημερινά αδιέξοδα της χώρας τους –νομίζοντας καλοπροαίρετα πως μπορεί μόνη της η Ελλάδα να διορθώσει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος…Χωρίς να δίνουν σημασία στο ότι, η κρίση χρέους δεν αφορά μόνο τη χώρα τους, αλλά την Ευρώπη και ολόκληρη τη Δύση (Η.Π.Α., Ευρώπη και Ιαπωνία).
Δεν συνειδητοποιούν επίσης το αναμφισβήτητο γεγονός ότι, η κρίση χρέους της Δύσης θα συμπαρασύρει τον υπόλοιπο πλανήτη, όπως φαίνεται ήδη από τη Νότια Αμερική, τη Ρωσία και την υπερχρεωμένη Κίνα. Ενώ, χωρίς μία διεθνή διάσκεψη χρέους, τα οικονομικά προβλήματα ίσως οδηγήσουν σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει, με τη νομισματική του μορφή (ανάλυση), με τις μάχες στη Μέση Ανατολή, με την επέλαση των προσφύγων, καθώς επίσης με τη σύγκρουση Η.Π.Α. – Ρωσίας. 
*Οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
—————————————————————-
ΟΠΑΠ: Να σημειώσουμε, από την επενδυτική προσέγγιση του θέματος, ότι η μετοχή του διαπραγματεύεται πλέον με πολύ μεγάλο discount συγκριτικά με τις ομεοειδείς του στο εξωτερικό. Με το P/e {εκτιμώμενο} στο 12,5 περίπου και με τον δείκτη P/bv στο 6,5 όταν ο μέσος όρος των ξένων μεγάλων του κλάδου βρίσκεται στο 22 και 14,8 αντίστοιχα. Συνεχίζει την στην πλαγιοκαθοδική του πορεία,με την μετοχή να “φλερτάρει” τα χαμηλά 28 μηνών. Ο τίλος έκλεισε ακριβώς επάνω στην στήριξη των 6,31 ευρώ, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 6,10 – 6,00 ευρώ και στα 5,80 – 5,60 ευρώ. Όσο ο τίτλος παραμένει χαμηλότερα των 6,60 ευρώ η τεχνική εικόνα επιβαρύνεται σημαντικά, ενώ το “stop” για τους “short” εντοπίζεται στα 7,00 ευρώ, υπέρβαση των οποίων δίνει και ένα πρώτο αγοραστικό σήμα.
ΦΡΙΓΟ: Σε μείωση της τιμής-στόχου στα 2,40 ευρώ ανά μετοχή από 3,00 ευρώ προηγουμένως και υποβάθμιση της αξιολόγησης σε “neutral” από “outperform” προχώρησε με έκθεσή της η Piraeus Securities… Σχολιάζοντας παράλληλα πως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία για το γ’ τρίμηνο ήταν χαμηλότερα του αναμενόμενου. {σσ: Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλει μπορεί να γράφει ο καθένας αρκεί να μην υπερβαίνει τα εσκαμμένα}.
ΔΕΗ: Ζημίες ύψους 35 εκατ. ευρώ αναμένεται να εμφανίσει στο γ’ τρίμηνο η Επιχείρηση όπως εκτιμούν οι αναλυτές της IBG σε έκθεσή της στην οποία διατηρoύν σύσταση “Ουδετερότητας” και τιμή-στόχο στα 6,20 ευρώ.{΄Εκλεισε χθες στα 5,15 ευρώ}. Οι προβλέψεις της εταιρίας θα εμφανίσουν άλμα στα 250 εκατ. από 121 εκατ. το β’ 3μηνο και 186,5 εκατ. το α΄3μηνο, λόγω της επιβολής των capital controls στα τέλη Ιουνίου. Η IBG προβλέπει οριακή κάμψη 0,9% στον τζίρο της επιχείρησης, στο 1,57 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο. Η Επιχείρηση ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, πριν το άνοιγμα της αγοράς.
Ελ. Πετρέλαια: Συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση με δυσβάσταχτες απώλειες και στο χαμηλό ημέρας, δημιουργώντας ισχυρές ενδείξεις έναρξης επιθετικότερων κινήσεων αποεπένδυσης, λόγω επικείμενης εξόδου του τίτλου από τον δείκτη MSCI Global Small Cap. Με το παραπάνω δεδομένο θεωρείται απόλυτα δύσκολη η πρόβλεψη όσον αφορά το πότε θα ολοκληρωθούν οι “αναγκαστικές ρευστοποιήσεις” των Ξένων funds, όμως αν χαθεί η επόμενη στήριξη στα 4,20 ευρώ, η τεχνική εικόνα θα επιβαρυνθεί σημαντικότατα. Πρώτες αντιστάσεις στα 4,50 – 4,72, 5,10 και 5,50 ευρώ.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Τόσες καλές έως εξαιρετικές εταιρείες διαπραγματεύονται στο ΧΑ και κάθονται και ασχολούνται και γράφουν συνεχώς σενάρια για τα τέσσερα”σαπάκια”… Σαράντα εταιρείες που βαθμολογούνται με άριστα το Είκοσι μεταξύ του {12} και του {20}. Και σου πασάρουν καθημερινά, σου κάνουν πλύση εγκεφάλου για μερικές που κανονικά θα τις είχε ξεχάσει ακόμα και η μάνα τους, αν είχαν.. Γι αυτό χάθηκαν του κόσμου τα δισεκατομμύρια, γι αυτό δεν υπάρχει μαντήλι για κλάψιμο… Μας γράφουν…. 99,9% έχει πέσει η τιμή της τάδε… Το ζητούμενο όμως είναι και το…πόσες φορές έχει χάσει το 99,9% η κάθε λεγάμενη…

ΕΥΑΠΣ: Η εταιρεία αποτιμάται σε 116,16 εκατ στη τιμή των 3,2000 ευρώ αλλά διαθέτει σχεδόν 60 εκατ ευρώ στα ταμεία της, ενώ δεν έχει δανεισμό [μηδέν…] Από την αρχή του 2015 ενισχύεται 23% περίπου έχοντας διανείμει και καθαρό μέρισμα 0,2160 ευρώ ανά μετοχή δηλ. το 6,75% της τρέχουσας τιμής της στο ταμπλό. Ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στη τιμή των 1,6800 ευρώ {αναπροσαρμοσμένη} στις 21.9.2001, δηλ έχει συμπληρώσει 14 χρόνια παρουσίας στο ταμπλό.