(Μυστικό) δείπνο κορυφής με σημασία χθες το βράδυ στο Χ.Α. - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

(Μυστικό) δείπνο κορυφής με σημασία χθες το βράδυ στο Χ.Α.

13.11.2015 19:22

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Δείπνο… κορυφής με σημασία και παρασκήνιο έλαβε χώρα χθες το βράδυ στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά το πέρας της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Τράπεζα με θέμα:
  • «World Bank Group: Εργαλεία και Λύσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα – Η συμβολή στην αναπτυξιακή πορεία»
Στο δείπνο συμμετείχαν όλα τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας που βρίσκονται στην Ελλάδα, η ηγεσία του Χρηματιστηρίου, οι πρόεδροι ΣΕΒ και ΣΒΕΕ και κορυφαίοι επιχειρηματίες και επικεφαλής μεγάλων εισηγμένων εταιρειών του FTSE 25 και όχι μόνο.
Στόχος της συνάντησης ήταν αφενός η επιβεβαίωση της επένδυσης με το ποσό των 300 εκατ. ευρώ της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο και η αναζήτηση σε δεύτερο βαθμό τρόπων επένδυσης ξεχωριστά σε ελληνικές εταιρείες από την ίδια.
Παράλληλα, επισημάνθηκε στους Έλληνες επιχειρηματίες η πίστη της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει με τη συνδρομή όλων, ενώ η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ στις τράπεζες τονίστηκε ότι έχει και σημειολογική βαρύτητα, ενθαρρύνοντας όλους και ιδιώτες να στηρίξουν την όλη προσπάθεια.
Το επιτελείο της Παγκόσμιας Τράπεζας που βρίσκεται στην Αθήνα εδώ και ημέρες και πραγματοποιεί «πυρετό» συναντήσεων αυτό το διάστημα.
Πραγματοποίησαν συναντήσεις με όλους τους θεσμικούς φορείς, όπως με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη, όμως ήθελαν να έχουν και την άποψη για τις εξελίξεις των ανθρώπων της αγοράς, των ανθρώπων που διοικούν μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.
Με κάποιες από τις εταιρείες με τους επικεφαλής των οποίων συναντήθηκαν χθες η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη δώσει δάνεια, ενώ σε άλλες σχεδιάζει να κάνει χρηματοδότηση.
Θυμίζουμε ότι προ ενός μηνός περίπου ο κ. Δημήτρης Τσιτσιράγκος, αντιπρόεδρος του IFC και διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε τονίσει ότι «σχεδιάζουμεμια περιορισμένη δέσμευση στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών».
Ο ρόλος του ΔΟΧ συνίσταται στον δανεισμό κεφαλαίων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε αυτές να χρηματοδοτούν με τη σειρά τους αναπτυξιακά σχέδια και έργα στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται. «Με όλα όσα έχουν συμβεί (σ.σ. στην Ελλάδα) κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, τις συνέπειες για την οικονομία, την πτώση του ΑΕΠ, είναι ενδιαφέρον να αναζητηθούν ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θεωρείται ότι ακόμη είναι πολύ εξασθενημένες για να συμβάλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. 
Ποιοι συμμετείχαν στο δείπνο
Από την πλευρά της Παγκόσμιας Τράπεζας το παρόν στο δείπνο στο Χ.Α. έδωσε όλο το επιτελείο που βρίσκεται στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Χρήστος Παπουτσής, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην World Bank, Δημήτρης Τσιτσιράγκος αντιπρόεδρος του IFC και διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας, Dirk Reineerman υπεύθυνος της Νότιας Ευρώπης, Patrizio Pagano, εντεταλμένος σύμβουλος, Andrea Engel, Senior Country Officer, IFCNikolaos Schmidt, Local Coordinator και Basak Ukgen, Communications Officer.
Από την ελληνική πλευρά, το παρόν έδωσε ως οικοδεσπότης ο πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκ. Λαζαρίδης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθ. Σαβάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Δημήτρης Καλιτσάντζης, ο διευθύνων σύμβουλος της Τιτάνας Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πλαίσιο Computers Γεώργιος Γεράρδος, ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties Γεώργιος Χρυσικός κ.α.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017