Γιατί πέτυχε η Κύπρος να βγει από την κρίση και όχι η Ελλάδα; - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Γιατί πέτυχε η Κύπρος να βγει από την κρίση και όχι η Ελλάδα;

29.10.2015 03:22
Η έξοδος της Κύπρου από την κρίση δίνει τροφή για σχόλια στον γερμανικό Τύπο όσον αφορά την αδυναμία της Ελλάδας να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, αλλά και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Με πρωτοσέλιδο εκτενέστατο άρθρο η οικονομική εφημερίδα«Handelsblatt» αναφέρεται στην επιτυχή έξοδο της Κύπρου από την οικονομική κρίση, συγκρίνοντας την πορεία της χώρας με αυτήν άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. Το ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες που φέρει τον τίτλο «Η Ευρώπη μπορεί» επισημαίνει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την οικονομική εξέλιξη της Κύπρου.
«Η Κύπρος θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα διάσωσης τον Μάρτιο, όπως επιβεβαιώνουν αρκετοί εκπρόσωποι της ευρωζώνης. (…) Έτσι η Κύπρος ακολουθεί το παράδειγμα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας» σχολιάζουν οι συντάκτες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα και εντοπίζει ένα από τα βασικά αίτια αυτής της κατάστασης:
«Ο πρόεδρος (σ.σ. της Κύπρου) Νίκος Αναστασιάδης υλοποίησε τις μεταρρυθμίσεις χωρίς αντιρρήσεις. Το μήνυμά του: Για την κρίση δεν ευθύνονται η Μέρκελ και οι Ευρωπαίοι, αλλά τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Εδώ πολλοί παρατηρητές βλέπουν την ειδοποιό διαφορά με την Ελλάδα. Οι έλληνες πολιτικοί, ανεξάρτητα από που προέρχονται, υποστήριζαν ότι η ΕΕ τους επέβαλε τα μέτρα λιτότητας και μεταρρύθμισης».
  • Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό
Ως διελκυστίνδα μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. παρουσιάζει η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» την πρόοδο για την εκταμίευση της δόσης του ευρωπαϊκού δανείου.

Η καθυστέρηση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων από ελληνικής πλευράς μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης προς το παρόν. Ο αρθρογράφος επισημαίνει όμως αλλαγές που έχουν συμβεί στο μεταξύ στο πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μια τελείως διαφορετική κατάσταση:
«Η γενικότερη πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Το πρώτο εξάμηνο στη διαμάχη με την κυβέρνηση Τσίπρα η Γερμανία είχε το πάνω χέρι. Στο μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να συνεργαστεί με την Αθήνα. Ακόμη και οι 50.000 θέσεις για την υποδοχή και καταγραφή των προσφύγων που θα δημιουργηθούν τώρα στην Ελλάδα είναι στα άμεσα συμφέροντα του Βερολίνου. Επειδή αυτές δεν πρόκειται να είναι αρκετές η καγκελάριος θα συνεχίσει να έχει ανάγκη την προθυμία της Ελλάδας για συνεργασία».
Γι’ αυτό, επισημαίνεται, «η ένσταση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. κατά της απελευθέρωσης της δόσης δεν θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Το αργότερο μέχρι την επόμενη τακτική σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο η Αθήνα θα λάβει τη δόση του δανείου».
  • Με τον φόβο της έξωσης

Άρθρο για τις επίμαχες μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Spiegel».

Σε αυτό γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα κόκκινα δάνεια και στις επιπλέον δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν από εδώ και πέρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων. «Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες απειλούνται με έξωση» είναι ο τίτλος του άρθρου στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δίλημμα. Από τη μία πλευρά υποσχέθηκε στους ευρωπαίους εταίρους άμεσα μεταρρυθμίσεις, από την άλλη έδωσε το λόγο του στους ψηφοφόρους να μην επιτρέψει απάνθρωπες περικοπές. Μία από αυτές τις υποσχέσεις θα πρέπει να αθετήσει ο Τσίπρας».

Σε έντονο ύφος σχολιάζει και η εφημερίδα «Bild» την καθυστέρηση που παρατηρείται στην Ελλάδα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις» είναι ο τίτλος του εν λόγω άρθρου στο οποίο αναφέρεται: «Πάλι τα ίδια! Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στη διαμάχη για το χρέος και να ξεγλιστρήσει με κόλπα. (…) Η Αθήνα αρνείται εδώ και μήνες να ψηφίσει νόμο –όπως είχε συμφωνηθεί- ο οποίος θα επιτρέπει την έξωση ιδιοκτητών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους».

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017