Χ.Α.: Εν… ολίγοις, πολλά…

Αγορά:

Στο τέλος της εβδομάδας τελειώνει η αναμονή. Συγκεκριμένα, λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών βάζοντας τέλος σε μια περίοδο προσδοκιών –και φόβου- τριών μηνών.

Μετά αρχίζουν τα δύσκολα καθώς οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι την «Ημέρα των Ευχαριστιών» (Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου) να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ή να έχουν κλείσει τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Δεν είναι τυχαία η ημερομηνία, αφού αν πατηθεί ο Δεκέμβριος τότε τα βιβλία θα έχουν κλείσει και πολλά αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια θα κινηθούν πιο επιφυλακτικά ενόψει του κλεισίματος της χρονιάς.

Από την άλλη πλευρά δεν γίνεται να ξεκινήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς να αλλάξει το καθεστώς των περιορισμών της κίνησης κεφαλαίων για το ΧΑ ή έστω για το τι θεωρείται παλαιό και νέο χρήμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου. 

Τράπεζα Πειραιώς:

Η προσφορά για την εξαγορά των ομολογιών δείχνει ότι η προσπάθεια συγκέντρωσης των απαιτούμενων κεφαλαίων ξεκίνησε καθώς οι εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν την Τράπεζα Πειραιώς να αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες.

Με βάση την πρόταση προς τις τρεις σειρές ομολογιούχων η Πειραιώς εφόσον οι προτάσεις γίνουν αποδεκτές από την πλειοψηφία θα βελτιώσει τα κεφάλαια της από 415 εκατ. ευρώ έως 584 εκατ. ευρώ ανάλογα με το είδος και το ύψος της αποδοχής.

Από την άσκηση η Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να βελτιώσει έως και 110 μονάδες βάσης τον δείκτη φερεγγυότητας φθάνοντας το 13% -προ των προβλέψεων του τεστ αντοχής φυσικά.

Πέρα από την Τράπεζα Πειραιώς υπάρχουν άλλα 10,04 δις ευρώ σε ομόλογα των άλλων τριών συστημικών τραπεζών τα οποία θα μπορούσαν να μπουν σε μια «συζήτηση» ανταλλαγής με μετοχές.

 

  • Που είναι τα ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες (σε εκατ. ευρώ)

 

Τράπεζα                                Senior                    Υβριδικό/άλλο                     Σύνολο
Τράπεζα Πειραιώς                 370,2                      435,5                                    805,7
Alphabank                             1.375,9                       212,2                                  1.588,1
Εθνική Τράπεζα                    5.596,2                   1.064,5                                 6.660,7
Eurobank                                    644                          345                                         989
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή
* ,