Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον κόσμο του Χ.Α.

Από την καθημερινή πλήρη και εμπεριστατωμένη για την αγορά -και όχι μόνον- αναφορά του Θαν. Σταυρόπουλου στο Euro2day.gr
Στο τραπεζικό ταμπλό επικεντρώνεται η προσοχή (και τα στοιχήματα) των παικτών. Στις 710 μονάδες ο ΓΔ με σημαντική ενίσχυση του όγκου συναλλαγών. Κομβικές οι επόμενες συνεδριάσεις με ορίζοντα την ανακοίνωση των stress test.

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, όμως αρκετά από αυτά που συνέβησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση, ίσως αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς και ίσως διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις για την συνέχεια.

Ξεκινώντας από τα στατιστικά στοιχεία, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 3,67%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (+5,99%) που ηγείται του τελευταίου ανοδικού κύματος, “μετράει” έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 40,88%.

Επίσης, αξίζει υποσημείωσης ότι η σημερινή συνεδρίασηέδωσε το υψηλότερο κλείσιμο, μετά τα “capital controls” για Γενικό Δείκτη και FTSE25, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης απέχει σημαντικά από το υψηλότερο κλείσιμο του παραπάνω διαστήματος που έχει σημειωθεί στις 13/8 (313,36 μονάδες).

Η πορεία του ΓΔ μετά τα capital controls

Τεχνικά και όσον αφορά τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, αυτός “φρενάρισε” επάνω στην πρώτη αντίσταση των 295 μονάδων, έχοντας υπερκεράσει ευδιάκριτα την προηγούμενη αντίσταση των 270 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 320 και 380 μονάδες.

Ασφαλώς η κίνηση που έχει ξεκινήσει στο Τραπεζικό ταμπλώ, δεν ξαφνιάζει όλους όσους παρακολουθήσει παρόμοιες κινήσεις στις παραμονές σημαντικών Τραπεζικών Α.Μ.Κ., όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η ανοδική κίνηση γίνεται “ερήμην” της ειδησεογραφίας, ενώ τα αθροιστικά κέρδη αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό το δέλεαρ κατοχύρωσης αξιοπρόσεκτων βραχυπρόθεσμων κερδών.

Για όσα χαρτοφυλάκια έχουν επιλέξει να παραμείνουν εκτός Αγοράς, περιμένοντας πιο “χειροπιαστά” δείγματα γραφής από την νέα Κυβέρνηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το θετικό “σοκ” θα είναι μία σημαντική ιδιωτικοποίηση και η επιτυχής εξέλιξη όσον αφορά τις ΑΜΚ των Τραπεζών.

Εννοείται ότι τα χαρτοφυλάκια που έχουν επιλέξει τον ρόλο του παρατηρητή, έχουν χάσει το πρώτο ανοδικό κύμα τόσο στον μη Τραπεζικό 25αρη, σε πρώτη φάση, όσο και στο Τραπεζικό ταμπλώ, σε δεύτερη.

Σε κάθε περίπτωση και όπως όλα δείχνουν το Χ.Α. επιστρέφει στον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα, καθώς οι εξελίξεις που θα λάβουν χώρα στο εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα θα είναι και αυτές που θα σηματοδοτήσουν την βραχυμεσοπρόθεσμη τάση.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τους ενεργούς παίκτες, είναι περισσότερο από πασιφανές, ότι τουλάχιστον για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια, αυτά ανακυκλώνουν το ίδιο χρήμα, με τα σημαντικά περισσότερα “στοιχήματα” να επικεντρώνονται στο Τραπεζικό ταμπλώ, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς από χθες έχουν αρχίσει και γίνονται ευδιάκριτες τοποθετήσεις στην λογική “του ποιος Τραπεζικός τίτλος έχει μείνει πίσω” και αυτό εμπεριέχει σημαντικότατους κινδύνους σε περίπτωση αλλαγής του κλίματος.

Είναι περισσότερο από σίγουρο ότι τόσο οι όροι στις επικείμενες Α.Μ.Κ., όσο και η “επόμενη μέρα”, δεν θα είναι για όλες τις Τράπεζες το ίδιο.

Άλλα άξια αναφοράς από την σημερινή συνεδρίαση είναι, πρώτον ότι ο τζίρος κατέβασε σημαντικά στροφέςμετά το πρώτο ημίωρο (είχε ακουμπήσει τα 5 εκατ.), όμως ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, ενώ όλοι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., αλλά και οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας.
Να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 295,63 μονάδες (+9,22%) και ο Γενικός Δείκτης μέχρι τις 715,88 μονάδες (+2,43%).

Μέχρι τα 0,1580 ευρώ (+8,97%) έφθασε ο τίτλος της Alpha Bank (+2,07%), ενώ η μετοχή της Εθνικής (+4,79%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,7510 ευρώ (+5,77%).

Στα 0,036 ευρώ (+24,14%) το ενδοσυνεδριακό υψηλό της Eurobank (+17,24%) και στα 0,1060 ευρώ (+15,22%) αυτό της Πειραιώς (+9,78%).

Στην περίπτωση της Eurobank που και σήμερα έδωσε τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη, ο τίτλος έχει κάνει ένα διπλό “πάτο” στο 0,019, ενώ διέσπασε ανοδικά τις πρώτες αντιστάσεις στα 0,026, 0,0300 και 0,033 ευρώ. Αν συνεχίσει να κινείται “βόρεια” επόμενη σημαντική αντίσταση στα 0,0400 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη σημείωσε ο Ελλάκτωρ (+4,97%) που “είδε” τα 1,95 ευρώ (+7,73%), ενώ ενδοσυνεδριακά κέρδη μεγαλύτερα του 4% σημείωναν Τέρνα Ενεργειακή (+3,6%), Αεροπορία Αιγαίου (+4,23%), Μυτιληναίος (+4,11%) και Folli Follie Group (+4,05%).

Στην περίπτωση της τελευταίας μετοχής, αξίζει να σημειωθεί η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση,στην προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά. Η “μεγάλη εικόνα” του τίτλου παραμένει πτωτική μιας και χρειάζεται κατοχύρωση των 18,20 – 18,35 ευρώ για να δώσει ημερήσιο σήμα. επανατοποθετήσεων. Στήριξη έχει στα 17,70 και 17,00 – 16,76 ευρώ.

Για την περίπτωση της Μυτιληναίος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος έκλεισε σε υψηλά διμήνου και η επόμενη, τεχνική, αντίσταση εντοπίζεται στα 5,39 ευρώ.

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η αύξηση των συναλλαγών, για τα δεδομένα της εποχής, στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μερική επιστροφή των αγοραστών σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, που επηρέασε τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στις κοντινές λήξεις (3ετες 7,55%, 5ετες 7,34% και 10ετες 7,63%).

Σύμφωνα με την άποψη του Κώστα Φέγγου (Versal ΑΕΠΕΥ) “οι πρώτες εκτιμήσεις για τις απαιτήσεις ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών είναι μικρότερες, οι εκτιμήσεις για τα προγράμματα ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές που αρχίζουν να τρέχουν οι Τράπεζες είναι επίσης θετικές, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις απαιτήσεις, ενώ η εξασφάλιση ότι οι Τράπεζες θα παραμείνουν Ιδιωτικές, επίσης βοηθά στην δημιουργία θετικού κλίματος για τον κλάδο”.

Εν τω μεταξύ θα πρέπει να επισημανθεί ότι έως τα μεσάνυχτα της 30ης Οκτωβρίου, όποτε και θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των “τεστ αντοχής”, μεσολαβεί αρκετό διάστημα και ενδεχομένως να αναμένονται και άλλες κινήσεις στο πλαίσιο της μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών, είτε αυτές αφορούν πωλήσεις παγίων στοιχείων και συμμετοχών, είτε εξαγορών ομολογιών.

Επιπλέον ο τρόπος και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δείχνουν ακόμα να μην έχουν οριστικοποιηθεί, γεγονός που μπορεί να μεταβάλει τις φημολογούμενες κεφαλαιακές ανάγκες που θα κληθούν να καλύψουν οι Ιδιώτες Επενδυτές.

 

Τεχνικά και παρά την σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, η σημερινή συνεδρίαση άφησε συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς οι βασικοί δείκτες, έστω και οριακά άφησαν πίσω τους αξιοπρόσεκτες αντιστάσεις.

Έτσι το κλείσιμο του 25αρη, οριακά υψηλότερα των 210 μονάδων, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις 217 μονάδες (το νέο μας “stop” στο “long” στις 203 μονάδες), ενώ η οριακή υπέρβαση των 710 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, έδωσε “πόντους” στην “δυναμική” των βραχυπρόθεσμων traders. Υπενθυμίζεται πως υπέρβαση του 715 – 725 του Γενικού Δείκτη, αλλάζει την μεσοπρόθεσμη τάση, σε περίπτωση που καταφέρει να κατοχυρωθεί.

* ,