Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς – σήμερα ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα φαίνεται να διανύουμε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να καταφέρνει να καταγράψει νέο υψηλό για την περίοδο από τα capital controls και μετά” επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Ο πρώτος στόχος για τον Γενικό Δείκτη επετεύχθη (710 μονάδες), με αυξημένο τζίρο για τα δεδομένα της περιόδου και σημαντική βοήθεια στη βελτίωση του κλίματος από τις Τραπεζικές μετοχές.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση την επόμενη εβδομάδα και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των “stress tests” το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, έχει οδηγήσει βραχυπρόθεσμους επενδυτές να τοποθετούνται στις Τραπεζικές μετοχές και να παίρνουν θέση εν όψει των ανακεφαλαιοποιήσεων.

Με την άνοδο αυτή βελτιώνονται οι αποτιμήσεις και το κλίμα για τις αυξήσεις κεφαλαίου που η κάλυψη τους από Ιδιώτες είναι το πιο κρίσιμο “στοίχημα” της περιόδου.

Οι φήμες για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν βοηθούν στην ανοδική κίνηση, όμως οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στα όσα διαδίδονται.

Η διαφαινόμενη συμφωνία με τους Δανειστές για την εκταμίευση της πρώτης δόσης και η κοινή εκτίμηση με τους Εταίρους για μικρότερη ύφεση φέτος, δρουν συμπληρωματικά στη βελτίωση του κλίματος και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ενώ και το ότι ανοίγουν δύσκολα ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, αυξάνουν την αισιοδοξία για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Στον αντίποδα η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλείται, ενώ οι υποχρεώσεις θα είναι αυξημένες τους επόμενους μήνες. Ακόμη το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο και πολύπλοκο για τον τρόπο επίλυσης του και με σημαντική απόκλιση στις θέσεις των δύο Μερών.

Επόμενος στόχος για τον Γενικό Δείκτη, που διάσπασή του θα άλλαζε την μεσοπρόθεσμη πορεία του είναι οι ΚΜΟ 200 ημερών. Σήμερα ο απλός βρίσκεται στις 773 μονάδες και ο εκθετικός στις 784 μονάδες με πτωτική πορεία. Ενδιάμεσος στόχος οι 730 μονάδες που είναι το μέσο του μεγάλου “μαύρου κεριού” της μεγάλης πτώσης της πρώτης μέρας επαναλειτουργίας της Αγοράς και πρώην στηρίξεις και χαμηλά του τρέχοντος έτους.

Κρίσιμο όμως για τον Γενικό Δείκτη είναι η οριστική διάσπαση των 710 μονάδων, για να απεγκλωβιστεί οριστικά από το εύρος διακύμανσης από τα capital controls και μετά.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, οι επόμενες δύο συνεδριάσεις θα κρίνουν αν οι αγοραστές έχουν την δυναμική αυτή για την οριστική υπέρβαση των 710 μονάδων, ενώ σε οποιαδήποτε διόρθωση οι 675 μονάδες θα πρέπει να κρατήσουν για να μην χαθεί η ανοδική βραχυχρόνια τάση.

* ,