Η Πειραιώς ανοίγει τον χορό… – Ξεκινά πρώτη την αμκ [1,8 με 2,2 δισ.] | Mikrometoxos.gr

Η Πειραιώς ανοίγει τον χορό… – Ξεκινά πρώτη την αμκ [1,8 με 2,2 δισ.]

14.10.2015 00:13

Η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ανοίξει τον χορό των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, που υποχρεωτικά όλες οι τράπεζες θα υλοποιήσουν.

Η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να επισπεύσει τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ 6μήνου για σήμερα, 14 Οκτωβρίου, έχει ένα σαφή στόχο. Η Τράπεζα Πειραιώς προετοιμάζεται με ταχύτατες διαδικασίες για τη νέα αύξηση κεφαλαίου που αναμένεται να καλυφθεί.

Σήμερα και αύριο, 14 και 15 Οκτωβρίου, οι διοικήσεις των τραπεζών θα βρεθούν στην Φρανκφούρτη έχοντας επαφές με τον SSM (Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας) και την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Θα έχουν μια πιο καθαρή εικόνα οι τράπεζες για τα AQR, για τις ζημίες που προκύπτουν από τα δάνεια και το βασικό σενάριο, το σκέλος των stress tests που αφορά καθαρά τους ιδιώτες επενδυτές.

Η Πειραιώς για να αξιοποιήσει το όφελος της αναβαλλόμενης φορολογίας (είναι πιθανό να προσμετρήσει η αναβαλλόμενη φορολογία στο α’ 6μηνο του 2015 και να παγώσει από το β’ 6μηνο του 2015 και μετά) θα εγγράψει στο β’ τρίμηνο μεγάλες ζημίες λόγω της μεγάλης αύξησης των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια.

PEIRAIWS3

Στο α’ τρίμηνο του 2015 η Πειραιώς είχε εγγράψει 278 εκατ. προβλέψεις και στο β’ τρίμηνο αναμένεται μεγάλη αύξηση, κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Με την κίνηση αυτή θα εμφανιστεί στην αγορά ότι εξυγιαίνει τον ισολογισμό της και προετοιμάζεται για την αύξηση κεφαλαίου.

Ούτως ή άλλως, η Πειραιώς στα stress tests ξεκινούσε πρώτη τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης.

Αν οι ανακοινώσεις των stress tests πραγματοποιηθούν 30 ή 31 Οκτωβρίου τότε είναι πολύ πιθανό την ίδια ημέρα των ανακοινώσεων η Πειραιώς να ανακοινώσει σχέδιο αύξησης κεφαλαίου 1,8 δισ. με 2,2 δισ. ευρώ.

Η Πειραιώς θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,8 με 2 δισ. ευρώ, η Eurobank 1,5 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 1,5 δισ. ευρώ και η Εθνική 1 δισ. (δεν επαρκούν) αλλά υπάρχει και το πλεονέκτημα της πώλησης μέρους ή όλου της Finansbank, που σήμερα αποτιμάται στα 5 δισ. ευρώ.

  • BANKINGNEWS.GR
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017