Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς: Σήμερα ο κ. Δημ. Τζάνας - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς: Σήμερα ο κ. Δημ. Τζάνας

14.10.2015 00:04

“Η προσπάθεια αναρρίχησης των αποτιμήσεων των πολύπαθων Τραπεζικών μετοχών της προηγούμενης εβδομάδος, με τη θεσμική υποβοήθηση της κατάργησης των Παραγώγων, δεν μπόρεσε να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη προς τις 700 μονάδες, καθώς ο όγκος των συναλλαγών παραμένει δραματικά χαμηλός” επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Πάντως, τις επόμενες ημέρες θα αρχίζει να διευκρινίζεται το φλέγον ζήτημα του ύψους των απαιτούμενων Τραπεζικών κεφαλαιακών αναγκών: σε πρώτη φάση, εντός της εβδομάδος, με τη γνωστοποίηση του πορίσματος από την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού (asset quality review) και τον προσδιορισμό του ύψους των προβλέψεων και σε δεύτερη, μέχρι το τέλος του μήνα, με τη γνωστοποίηση του “τεστ κοπώσεως” (stres stest) που θα καθορίσει το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.
Επομένως, καθώς βιώνουμε την περίοδο της παντοδυναμίας των Εποπτικών Αρχών που δείχνουν να εξαντλούν την αυστηρότητά τους απέναντι στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα στην Ε.Ε., η ομηρία της Τραπεζοκεντρικής Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα.
Από την άλλη πλευρά, η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με στόχο την ψήφισή του την ερχόμενη Παρασκευή, κορυφώνει την κυριαρχία του περιβάλλοντος φορολογικών επιβαρύνσεων, τόσο προς τους Ιδιώτες όσο και προς τις Επιχειρήσεις, ενώ ο “ενιαίος λογαριασμός θησαυροφυλακίου” θα συγκεντρώσει πλέον όλα τα διαθέσιμα των Φορέων της Κεντρικής και ενδεχομένως και της Γενικής Κυβέρνησης, υπό τον έλεγχο του Υπουργού Οικονομικών ! Θετικά ωστόσο πρέπει να καταγραφεί η προσπάθεια για αυξημένη χρήση του “πλαστικού χρήματος”, που αν και επήλθε ως παράπλευρο αποτέλεσμα της επιβολής των capital controls, μπορεί τώρα να βοηθήσει στη μείωση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.
Αναπόφευκτα, ωστόσο, επιτείνεται το υφεσιακό σκηνικό, καθώς η δημοσιονομική εξισορρόπηση συνιστά βασικό προαπαιτούμενο για την επιτυχή αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τους Δανειστές, ώστε να ολοκληρωθεί η Τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση και να εκταμιευθούν οι δόσεις.
Και φυσικά να συζητηθεί στη συνέχεια η αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να φανεί μια “ακτίνα φωτός” το 2016, σε σχέση με την επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Είναι φανερό, επομένως, ότι στην παρούσα φάση δύσκολα θα μετατεθεί ψηλότερα ο πήχης των προσδοκιών για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αφού ούτε οι μη Τραπεζικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι μπορούν να αναπτύξουν θετικές προσδοκίες καθώς: οι μεν εταιρείες εξαγωγικού προσανατολισμού επηρεάζονται από τη συντήρηση σκηνικού επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Οικονομίας, ενώ “τα κρατικόχαρτα” συνεχίζουν να καθορίζονται από την άτολμη και συχνά αντιφατική Κυβερνητική στάση, σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τα συμβαίνοντα στον ΟΛΠ.
Πάντως, η Federal αναστέλλει επί του παρόντος την έναρξη αναπροσαρμογής ανόδου των παρεμβατικών επιτοκίων της προκειμένου να επανεξετάσει τα δεδομένα της πραγματικής Οικονομίας στις ΗΠΑ και διεθνώς και τον πληθωρισμό.
“Συντηρείται έτσι, το θετικό momentum στις ήδη υπερτιμημένες Χρηματιστηριακές Αγορές και ιδιαίτερα των Αναδυομένων Αγορών που απειλούνται πάντως με μαζικές μεταφορές κεφαλαίων το επόμενο διάστημα, οψέποτε αναρριχηθούν τα δολαριακά επιτόκια” τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017