Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς – σήμερα ο κ.Βαγγέλης Σιούτης

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Ανοδικά έκλεισε, για τον Γενικό Δείκτη, ο Σεπτέμβριος, σε σχέση με τον Αύγουστο, όμως και η τρέχουσα δεύτερη εβδομάδα μετά τις εκλογές συνεχίζει πτωτικά” επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί στο Χρηματιστήριο και την Ελληνική Οικονομία, αφού έχουμε την δημιουργία μιας Κυβέρνησης με ισχνή πλειοψηφία και χωρίς προς το παρόν να έχει εξασφαλίσει ευρύτερες συναινέσεις που είναι απαραίτητες στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει.

Οι επενδυτές που είναι τοποθετημένοι στο Χ.Α., εκτός Τραπεζών, τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης.

Οι τζίροι έχουν σταθεροποιηθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και οι περιορισμοί για τους Έλληνες επενδυτές δυστυχώς παραμένουν.

Την επόμενη Δευτέρα έχουμε τις προγραμματικές δηλώσεις και το πρώτο Eurogroup που θα δούμε τις θέσεις της Κυβέρνησης απέναντι στο πρόγραμμα που έχει υπογραφεί και τις επόμενες κινήσεις της.

Ήδη το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αξιολόγησης έχει πάει πίσω, ενώ αυτό που επείγει είναι η πρόοδος χωρίς καθυστερήσεις της διαδικασίας για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Αν φανεί η αποφασιστικότητα στα πρώτα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, θα αρχίσει να επανέρχεται η εμπιστοσύνη στους κόλπους των επενδυτών. Πολλές μετοχές, εκτός Τραπεζών, κινούνται σε επίπεδα τιμών και πάνω από τις τιμές που είχαν πριν τα capital controls και είναι αρκετά κοντά στους ΚΜΟ 200 ημερών.

Για να συνεχιστεί αυτή η εικόνα και να μπορέσουμε να κινηθούμε ψηλότερα, θα πρέπει η Κυβέρνηση να δράσει άμεσα και πειστικά χωρίς αγκυλώσεις και διγλωσσία, αλλιώς οι ΚΜΟ θα αποδειχθούν ισχυρές και ανυπέρβλητες αντιστάσεις.

Το αγκάθι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα παραμείνει και θα συνεχίζει να επηρεάζει την Αγορά, μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι όροι περί τα τέλη Οκτώβρη. Ως τότε οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στα όσα διαδίδονται, αφού κανείς δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα για τον τρόπο των αυξήσεων και τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, οι στηρίξεις στην πτωτική κίνηση των τελευταίων δύο εβδομάδων, για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στην περιοχή των 620 μονάδων, τελευταίο ανάχωμα πριν τα χαμηλά έτους των 562,8 μονάδων.

* ,