Πως εξέλαβε η αγορά το εκλογικό αποτέλεσμα - «Να σηκώσει τα μανίκια» ζητά από τη νέα κυβέρνηση ο εμπορικός κόσμος - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Πως εξέλαβε η αγορά το εκλογικό αποτέλεσμα – «Να σηκώσει τα μανίκια» ζητά από τη νέα κυβέρνηση ο εμπορικός κόσμος

22.09.2015 03:58

«O άμεσος σχηματισμός κυβέρνησης απομακρύνει τον κίνδυνο νέων κλυδωνισμών στην οικονομία από μία παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας ή και από τυχόν μία νέα προσφυγή στις κάλπες.

 

Ωστόσο, οι ειδικές συνθήκες και οι μεγάλες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας θα απαιτήσουν εκ των πραγμάτων ευρύτερες συναινέσεις, εντός και εκτός Βουλής, και η ευθύνη προς τούτο βαραίνει όχι μόνο τη νέα κυβέρνηση αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση», τόνισε σε δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

Όπως είπε στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να είναι η ανάκαμψη της οικονομίας μέσα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και εκτιμά ότι τέσσερις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις θα κρίνουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Ο ίδιος απαρίθμησε τις εξής πολιτικές:

«Πρώτον, η συνετή και συνεπής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο θα ξεκλειδώσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την απομείωση του χρέους.

Δεύτερον, η ελάφρυνση των συνεπειών του μνημονίου για τους πλέον αδύναμους, ιδιώτες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

Τρίτον, η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με ρευστότητα («ξεπάγωμα» ΕΣΠΑ, δανειοδοτήσεις, πληρωμή οφειλών του Δημοσίου).

Τέταρτον, η εκπόνηση ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, με ρεαλισμό, όραμα και επίκεντρο την υγιή επιχειρηματικότητα, που είναι η μόνη πραγματική πηγή Εθνικού Πλούτου και νέων θέσεων εργασίας».

«Σαφές μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση εκπέμπει το αποτέλεσμα που προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης.

Όπως επεσήμανε, μεταξύ άλλων «οι παραγωγικοί φορείς του τόπου ερμηνεύουν το αποτέλεσμα ως μία πολύτιμη, δεύτερη ευκαιρία που επέλεξε να δώσει ο ελληνικός λαός στην προηγούμενη κυβέρνηση».

Όπως είπε ο κ. Κορκίδης η οικονομία ψυχορραγεί, αφού πρέπει να ανευρεθούν, μέχρι το τέλος του 2015, έσοδα περίπου 11 δισ. ευρώ, με τον προϋπολογισμό υπό αναθεώρηση.

«Επισημαίνουμε ότι στο οκτάμηνο τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση άνω των 4 δισ., ενώ οι περικοπές δαπανών, που σχετίζονται κυρίως με τη στάση πληρωμών προς ιδιώτες, έχουν αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, το Χρηματιστήριο παραπαίει, εξαιτίας της παντελούς απουσίας ξένων επενδυτών και τα «capital controls» συνεχίζουν να «βουλιάζουν», τουλάχιστον, 63.000 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαλύοντας σταδιακά την αγορά.

Βεβαίως, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η επιτακτική, όσο ποτέ, έναρξη του διαλόγου αναδιάρθρωσης του χρέους είναι μείζονα θέματα, που θα πρέπει να απασχολήσουν τη νέα κυβέρνηση από την επόμενη κιόλας μέρα», τόνισε.

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την τόνωση της ελληνικής παραγωγής επισημαίνει ο Ελευθέριος Κούρταλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ) σε συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα. «Σήμερα ξεκινάμε πάλι από το μηδέν και είναι η τελευταία ευκαιρία για να παρθούν οι σωστές αποφάσεις για να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας και να βγούμε το συντομότερο δυνατό από την κρίση.

Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα εργαστεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και θα πάρει τις σωστές αποφάσεις, τα απαραίτητα μέτρα και τις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα για την τόνωση της βιομηχανικής παραγωγής, δίνοντας τις ουσιαστικές λύσεις με την δημιουργία ενός σχεδίου παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας μας», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Αρχίζει ένας νέος κύκλος πολιτικής σταθερότητας που αποτελεί και τον βασικό παράγοντα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι ζητάει η αγορά από τη νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι η προσπάθεια για την εφαρμογή των μέτρων της νέας συμφωνίας θα είναι επίπονη και για να αποβεί επιτυχής απαιτείται πολιτική οξυδέρκεια και ρεαλισμός «προκειμένου να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα ορθολογικό μείγμα μέτρων που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή», όπως είπε.

Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, συνέχισε ο ίδιος, θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και η αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, είπε κι πρόσθεσε: «Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται καινούριες επενδύσεις και γι’ αυτές απαιτούνται ισχυρές τράπεζες και ιδιωτικά κεφάλαια».

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017