Γιατί η τιμή του τσιμέντου δείχνει πως τα νούμερα για την ανάπτυξη της Κίνας είναι ψεύτικα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Γιατί η τιμή του τσιμέντου δείχνει πως τα νούμερα για την ανάπτυξη της Κίνας είναι ψεύτικα

18.09.2015 13:29
  • newmoney.gr

Αν η κινεζική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς 7% ανά χρόνο (ή και περισσότερο), τότε γιατί η τιμή του τσιμέντου έχει υποχωρήσει κατά 25% τα τελευταία δύο χρόνια; αναρωτιέται το Business Insider.

Κι εξηγεί: “Καμία χώρα δεν μπορεί να χτίσει κάτι μόνιμο και σταθερό χωρίς τσιμέντο. Το τσιμέντο αποτελεί έναν πολύ καλό δείκτη για την πορεία της πραγματικής οικονομίας. Αν υπάρχουν αγοραστές για το τσιμέντο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μετρητά για να κατασκευαστούν μεγάλα, νέα και σταθερά αντικείμενα και έργα, όπως σπίτια, δρόμοι, γέφυρες και πόλεις.

Αντίθετα, αν οι κατασκευές και η οικοδομή βρίσκονται σε πτώση τότε η τιμή του τσιμέντου θα υποχωρήσει”.

τσιμεντο

Σύμφωνα με τον Larry Hu, επικεφαλής οικονομολόγο για την Κίνα στην Macquarie, αν η κινεζική κυβέρνηση θέλει να κρατήσει την αύξηση του ΑΕΠ της στο 7% τότε θα πρέπει να έχει ανάπτυξη στις κατασκευές και τις υποδομες της περίπου 20% ετησίως από το 2013.

“Αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πουθενά” τονίζει, προσθέτοντας ότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα το κινεζικό ΑΕΠ είναι πιο κοντά στο +4%, καθώς η χρηματιστηριακή της αγορά καταρρέει, το χρέος της είναι τεράστιο και τα μακροοικονομικά της στοιχεία αδύναμα.

“Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι καλοί οιωνοί, εκτός κι αν πιστεύεις ότι οι Κινέζοι έχουν βρει έναν τρόπο να έχουν ανάπτυξη 7% ετησίως χωρίς να χρησιμοποιούν τσιμέντο ή μέταλλο” καταλήγει.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017