Σταύρος Θεοδωράκης: Εμείς δεν κάναμε διακοπές στις βίλες και στα κότερα

  • «Θέλουμε ένα 10% και λέμε στον κόσμο ότι δεν πρέπει να γυρίσει στο παρελθόν. Αν το Ποτάμι δεν έχει ένα μεγάλο ποσοστό τα πράγματα που θα εξασφαλίσουμε για τη χώρα θα είναι πολύ λιγότερα», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και τη Σία Κοσιώνη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού συνέχισε αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των εκλογών λέγοντας: «Σε καμιά περίπτωση δεν θα είμαστε δεκανίκι κανενός γιατί η φιλοδοξία μας δεν είναι μια υπουργική καρέκλα, αλλά να αλλάξουμε τη χώρα», ενώ στη συνέχεια τόνισε:

 

«Πιστεύω ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί πλέον ότι εκτός από τον πρώτο, έχει πολύ μεγάλη σημασία και το ποιος θα είναι τρίτος». Στο ερώτημα για το ποιες είναι οι μετεκλογικές βλέψεις του κινήματος ανέφερε: «Αν είμαστε ο μεγάλος τρίτος πόλος θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε το πολιτικό σύστημα προς μια ωφέλιμη κατεύθυνση για τον λαό».

 

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε: «Τη Δευτέρα πρέπει να έχουμε μια πολιτική συμφωνία και πρέπει να καταλάβουν όλα τα κόμματα ότι η λύση είναι η σταθερότητα» και ζήτησε από τον κόσμο να στηρίξει το Ποτάμι την Κυριακή καθώς «ένα δυνατό Ποτάμι θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Σταύρου Θεοδωράκη είναι:

– Θέλουμε ένα 10%. Λέμε στον κόσμο ότι δεν πρέπει να γυρίσει στο παρελθόν. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας νέος παίκτης που θα ταράξει την πρωτοκαθεδρία των κομμάτων εξουσίας. Αν το Ποτάμι δεν έχει ένα μεγάλο ποσοστό, τα πράγματα που θα εξασφαλίσουμε για τη χώρα θα είναι πολύ λιγότερα. Ένα δυνατό Ποτάμι όμως θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά. Αν είμαστε ο μεγάλος τρίτος πόλος θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε το πολιτικό σύστημα προς μια ωφέλιμη κατεύθυνση για τον λαό.

– Σε καμιά περίπτωση δεν θα είμαστε δεκανίκι κανενός γιατί η φιλοδοξία μας δεν είναι μια υπουργική καρέκλα, αλλά να αλλάξουμε τη χώρα. Όμως άλλες πολιτικές και προτεραιότητες μπορούμε να επιβάλλουμε μ” ένα μεγάλο ποσοστό κι άλλες μ” ένα μικρό.

– Δεν γίνεται να σκίσουμε το μνημόνιο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο. Αυτό το σχέδιο ποιος θα το διαπραγματευτεί στην Ευρώπη; Θα το διαπραγματευτεί ο κ. Τσίπρας;

– Εμείς θα φέρναμε μια καλύτερη συμφωνία. Είχαμε μόνο ένα 6% το οποίο ήταν το χρησιμότερο 6% που έχει υπάρξει ποτέ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η Ευρώπη απογοητεύτηκε και από τον κ. Σαμαρά και από τον κ. Τσίπρα. Έχουν συνειδητοποιήσει και οι Ευρωπαίοι ότι υπάρχει στην Ελλάδα μια δύναμη, το Ποτάμι, η οποία λειτουργεί στα πρότυπα της Ευρώπη και στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. Πολλοί πολιτικοί ηγέτες στην Ευρώπη, όπως ο κ. Γιούνκερ, πιστεύουν ότι το Ποτάμι είναι η γνήσια μεταρρυθμιστική δύναμη.

– Είμαστε πολύ ανθεκτικοί. Θεωρώ λοιπόν ότι θα αυξήσουμε το ποσοστό μας σ” αυτές τις εκλογές. Ο κόσμος όμως δεν πρέπει να σκέφτεται μόνο το ποσοστό του πρώτου κόμματος, αλλά τι κυβέρνηση θα σχηματισθεί. Εμείς δεν θα λέμε «ναι» σε όλους. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μ” ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Πιστεύω ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί πλέον ότι εκτός από τον πρώτο, έχει πολύ μεγάλη σημασία και το ποιος θα είναι τρίτος.

– Προσπαθήσαμε να βρούμε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν βρήκαμε. Τα θολά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δεν μας επιτρέπουν να πούμε ποιος από τους δύο θα προτιμούσαμε να βρεθεί στην πρώτη θέση. Άλλωστε υπάρχει μια μεγάλη ομοιότητα μεταξύ των δύο κομμάτων: το κομματικό κράτος. Ό,τι έκανε η ΝΔ έκανε κι ο κ. Τσίπρας. Όταν είπα στη Βουλή στον κ. Τσίπρα ότι έκαναν κομματικές προσλήψεις στην Παιδεία, δεν το αρνήθηκε, απλά απάντησε ότι «έτσι έκαναν και οι προηγούμενοι».

– Δεν είναι στο χέρι μας να σχηματίσουμε κυβέρνηση με το δεύτερο κόμμα. Ή θα κάνουμε κυβέρνηση με το πρώτο κόμμα ή δεν θα κάνουμε. Ας αποφασίσει ο κόσμος ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα κι ας δώσει τη δύναμη στο Ποτάμι για να ελέγξει το νικητή των εκλογών.

– Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποδεχθεί ότι η διαπραγμάτευση για μια κυβέρνηση την επομένη των εκλογών δεν θα βασίζεται στο μοίρασμα της καρέκλας, όπως έκανε τον Ιανουάριο με τους ΑΝΕΛ. Παράλληλα, θα ήταν καλό οι συνεργασίες για την κυβέρνηση της επόμενης μέρας να αναζητηθούν στον ευρύτερο κεντρώο χώρο.

– Από τη στιγμή που είναι αυτός ο εκλογικός νόμος, προηγείται για την πρωθυπουργία ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει η σταθερότητα της χώρας. Μας ενδιαφέρει να μην έχουμε ξανά εκλογές.

– Θέλουμε το Ποτάμι να είναι η ψυχή των μεταρρυθμίσεων. Έχουμε ήδη μελετήσει το τι έχει ανάγκη η χώρα και αναδείξαμε οκτώ ανθρώπους, εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μας είπαν ποιες είναι οι λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας. Δεν θέλω να είμαι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ή οτιδήποτε άλλο. Το Ποτάμι μπορεί να έχει υπουργούς σε μια κυβέρνηση. Είτε βουλευτές, είτε ανθρώπους που προέρχονται από την κοινωνία. Χθες στη διακαναλική, είδατε κάποιους από εκείνους τους οποίους θα προτείνουμε για υπουργικές θέσεις. Το Ποτάμι έχει ανοικτό δίαυλο με την κοινωνία και γνωρίζει ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να γίνουν πολύ καλύτεροι υπουργοί από κάποιους που έχουν υπάρξει σε αυτή τη θέση και είναι επαγγελματίες πολιτικοί.

– Η χώρα πέρα από πτυχία, χρειάζεται και ανθρώπους που πατάνε γερά στα πόδια τους και είναι πετυχημένοι στη ζωή τους. Δεν πρέπει υπάρξουν άλλοι πειραματισμοί στα υπουργεία, γιατί δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο.

-Θεωρώ ότι ο κορμός της νέας κυβέρνησης πρέπει να αποτελείται από νέα πρόσωπα. Βεβαίως μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι παλιοί, όπως για παράδειγμα ο κ. Πανούσης. Ότι έχει γίνει στο παρελθόν δεν είναι για πέταμα. Δώσαμε για παράδειγμα μάχη στη Βουλή για να υπερασπιστούμε τη Διαύγεια του Γ. Παπανδρέου. Δεν γκρεμίζουμε όλο το παρελθόν. Γκρεμίζουμε το άσχημο παρελθόν και ότι θετικό έχει γίνει φυσικά το διατηρούμε.

– Είμαστε υπέρ των συμβιβασμών και την Κυριακή το βράδυ είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιβαστούμε με τις αποφάσεις του ελληνικού λαού. Την Κυριακή το βράδυ πρέπει να βρεθούμε τα κόμματα που ψηφίσαμε τη συμφωνία Τσίπρα-πιστωτών και να συμφωνήσουμε ότι θα υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση τριών ετών. Τη Δευτέρα πρέπει να έχουμε μια πολιτική συμφωνία και πρέπει να καταλάβουν όλα τα κόμματα ότι η λύση είναι η σταθερότητα.

– Για τη διαφθορά λέμε πολύ λιγότερα απ” όσα πρέπει να πούμε. Εδώ και τουλάχιστον ενάμισι χρόνο τα στελέχη της αυλής του κ. Τσίπρα πετούν μόνο λάσπη για το Ποτάμι. Γνωρίζουμε τις διαδρομές του καθενός. Εμείς δεν κάναμε διακοπές στις βίλες και στα κότερα. Είχε κυκλοφορήσει από πολύ νωρίτερα από τη δημοσιοποίηση του ότι υπάρχει θέμα με τη δραστηριότητα του κ. Φλαμπουράρη. Όταν λοιπόν μας μιλούν για σχέσεις με εργολάβους τους απαντάμε: μετρημένα λόγια για το Ποτάμι που δεν έχει λερωμένο ούτε ένα άκρο του.