Δείτε τον Ρώσο αξιωματικό που έσωσε τον κόσμο – Δεν πάτησε το κουμπί για να γίνει πυρηνικός πόλεμος με τις ΗΠΑ | Mikrometoxos.gr

Δείτε τον Ρώσο αξιωματικό που έσωσε τον κόσμο – Δεν πάτησε το κουμπί για να γίνει πυρηνικός πόλεμος με τις ΗΠΑ

18.09.2015 10:38
  • Στις 27 Αυγούστου του 2015 ο πρώην αξιωματικός του σοβιετικού στρατού Stanislav Petrov φωτογραφήθηκε στο σπίτι του έξω από την Μόσχα.

Μπορεί το όνομά του να μην λέει πολλά στον περισσότερο κόσμο, όμως σε κάποιους στην Δύση είναι γνωστός ως “ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο”.

petrov-en.jpg

Αυτός είναι και ο τίτλος της ταινίας που κυκλοφορεί την Παρασκευή, όπου περιγράφεται η τρομακτική ιστορία του Stanislav Petrov που πήρε την απόφαση να μην πατήσει το κουμπί που θα εκτόξευε ρωσικούς πυρηνικούς πυραύλους εναντίον των ΗΠΑ.

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 1983, όταν λόγω προβλήματος στο σύστημα συναγερμού φαίνονταν λανθασμένα πως οι ΗΠΑ κάνουν πυρηνική επίθεση με βαλιστικούς πυραύλους κατά της Ρωσίας. H κατάσταση έπρεπε να αξολογηθεί από τον Petrov ο οποίος και θα αποφάσιζε αν η Μοσχα θα απαντούσε με πυρηνικά στην Ουάσιγκτον.

“Κατάλαβα ότι έπρεπε να πάρω μία απόφαση και πως αυτή θα ήταν 50/50 να πατήσω το κουμπί”, αναφέρει ο ίδιος στο Associated Press.

Παρά το ότι τα στοιχτεία από τους σοβιετικούς δορυφόφους έδειχναν ότι οι ΗΠΑ επιτίθεται με πυραύλους στις ΗΠΑ, ο Ρώσος αξιωματικός αποφάσισε να μην πατήσει το κουμπί, αν και είχε κάθε δικαιοδοσία να το κάνει.

Το περιστατικό συνέβη την περίοδο του ψυχρού πολέμου και μάλιστα τον ίδιο μήνα οι Ρώσοι είχαν καταρύψει επιβατικό αεροπλάνο της Νότιας Κορέας.

rwsos_2.JPG

Η ταινία ξεκινά με τον ίδιο τον Ρώσο αξιωματικό στο σπίτι του στην Ρωσία να διηγείται το περιστατικό, ενώ ο Petrov ταξίδεψε το 2006 στις ΗΠΑ για να βραβευτεί από τον ΟΗΕ και να γνωρίσει τους Κέβιν Κοστντερ, Ματ Ντέιμον και Ρόμπερτ Ντε Νίρο, που παίζουν στην ταινία.

Ο 76χρονος σήμερα Petrov, τονίζει πως εκείνη την βραδιά δεν σκέφονταν πως θα ήταν αυτός που θα ξεκινούσε τον πυρηνικό πόλεμο, αλλά πως να αξιολογήσει την πληροφορία που λάμβανε από το κομπιούτερ.

Τελικά αποδείχτηκε ότι το σήμα ήταν λάθος λόγο της αντανάκλασης του ήλιου και τις συννεφιάς.

Ο Petrov ποτέ δεν τιμήθηκε από την Ρωσία για την πράξη του, αφού αυτή ήταν συνώνυμη της αποτυχίας των ρωσικών αμυντικών συστημάτων και ραντάρ.

Σύμφωνα με τον Vladimir Dvorkin, ειδικό στα ρωσικά πυρηνικά και σήμερα η κατάσταση με τους ρωσικούς δορυφορους είναι δραματική, αφού όπως σημειώνει “δεν δουλεύει τίποτα”. Αυτό βέβαι δεν πανικοβάλει κανέναν όπως βλέπετε… τονίζει.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017