4 δις (επιπλέον) θα μας κοστίσει ο «μποναμάς» του… γαλαντόμου Τσίπρα! Νέα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση

Πυρετώδεις οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πιέζεται να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει πέσει τις τελευταίες ώρες η Ελληνική συζητά και και κατά άλλους είναι έτοιμη να υπογράψει μια νέα συμφωνία με βαρύ αντίτιμο και «λογαριασμό».

Το ύψος του οποίου ανεβαίνει σε δυσθεώρητα επίπεδα, μετά και τις «μαγκιές» του… γαλαντόμου Τσίπρα, ο οποίος αποφάσισε – χωρίς να συνεννοηθεί ως όφειλε με τους δανειστές – να προσφέρει κάποια ψιχία μέσω του διαβόητου «μποναμά» σε συνταξιούχους, που τους είχε ΛΗΣΤΕΨΕΙ προηγουμένως τις συντάξεις. 

Η συμφωνία αυτή απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα ύψους 4 δις. ευρά, τα οποία ζητάει το ΔΝΤ, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως εκ μέρους των δανειστών για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Πληροφορίες μάλιστα, αναφέρουν ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει ακόμη κι αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, με ισχυρό δικαίωμα βέτο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές επιμένουν ώστε τα μέτρα ύψους 4 δις. να συμφωνηθούν και να ανακοινωθούν από τώρα.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχθεί αυτή την συμφωνία, με τον όρο τα μέτρα να ανακοινωθούν το 2018, ή τουλάχιστον μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να μην έχει πολιτικό κόστος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί ακόμη και την μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 4.500 ευρώ διότι εκτιμά ότι είναι ευκολότερο να πλασαριστεί επικοινωνιακά από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει ώστε στην συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου να υπάρξει μια δεσμευτική αναφορά ώστε να ικανοποιηθεί ο ένας εκ των δύο όρων για την ποσοτική χαλάρωση.