Tι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς [σήμερα ο κ. Δ.Τζάνας της TecGroup] | Mikrometoxos.gr

Tι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς [σήμερα ο κ. Δ.Τζάνας της TecGroup]

01.09.2015 18:43

Tι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Αν ο Αύγουστος ήταν ο χειρότερος μήνας της 3ετίας για το Ελληνικό Χρηματιστήριο αλλά και από τους χειρότερους για τις διεθνείς Αγορές, ο Σεπτέμβριος που ξεκίνησε, δύσκολα θα έχει εξελίξεις που να αποτρέψουν μια νέα πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη” εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.
Πιο συγκεκριμένα, το ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου δεν διαμορφώνει επί του παρόντος τη βεβαιότητα ότι στις 20/9 θα υπάρξει Κυβέρνηση Φιλοευρωπαϊκού στίγματος, που θα έχει ως προτεραιότητά της την προώθηση των μέτρων που θα διακόψουν την καθοδική πορεία της Οικονομίας, αφού η θετική επίδοση του 2ου τριμήνου οφείλεται σε έκτακτους λόγους (έξαρση της κατανάλωσης) που δεν θα επαναληφθούν. Αντιθέτως μάλιστα, το σενάριο επανάληψης των εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί οδηγώντας την επίδραση του πολιτικού κινδύνου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο σε υψηλό βαθμό.
Παράλληλα, το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να λειτουργεί επιβαρυντικά. Οι αναλύσεις που δημοσιοποιήθηκαν για την Κινεζική Οικονομία κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι οι φρενήρεις ρυθμοί μεγέθυνσης ανήκουν στο παρελθόν και τώρα είναι εφικτές επιδόσεις της τάξης του 7%.
Και αυτές οι επιδόσεις όμως θα απαιτήσουν λήψη μέτρων που θα επιταχύνουν τη συνεχή αύξηση της συμμετοχής της κατανάλωσης στο ΑΕΠ, καθώς οι συνθήκες υπερπροσφοράς στη Βιομηχανία δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της αδιάλειπτης αύξησης των επενδύσεων. Ταυτόχρονα, η χρηματιστηριακή μεταβλητότητα θα συνεχιστεί με τις Κινεζικές Αρχές να επιδιώκουν με μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και άλλου είδους παρεμβάσεις να την τιθασεύσουν.
Παράλληλα, η υποτίμηση του γουάν πυροδότησε σειρά ανταγωνιστικών υποτιμήσεων και από άλλες αναδυόμενες Οικονομίες, διαδικασία βλαπτική για το διεθνές Εμπόριο και κατ’ επέκταση για τη διατήρηση ικανοποιητικών ρυθμών μεγέθυνσης για την Παγκόσμια Οικονομία.
Επιπλέον, τα στοιχεία της απασχόλησης για την Αμερικανική Οικονομία που θα δοθούν την Παρασκευή 4/9, θα επηρεάσουν καταλυτικά στη λήψη της απόφασης της Federal Reserve ως προς το χρόνο (το Σεπτέμβριο, ή αργότερα) που θα επιλέξει για τις αποφάσεις περί αναπροσαρμογής των παρεμβατικών επιτοκίων της.
Οδηγούμαστε, επομένως, στο συμπέρασμα ότι οι προσδοκίες για τις εταιρικές κερδοφορίες δεν είναι ευοίωνες, γεγονός που σηματοδοτεί είσοδο των διεθνών Αγορών σε πλαγιοκαθοδική κίνηση (bear market), σε συνέχεια της ανοδικής κίνησης των κινητών αξιών τα προηγούμενα έτη, υπό την επήρεια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών.
Επομένως, τόσο λόγω τoυ πολιτικού κινδύνου, όσο και λόγω του ασταθούς εξωτερικού περιβάλλοντος, η συσσώρευση γύρω από τις 600 μονάδες είναι μια εξέλιξη ικανοποιητική, επί του παρόντος, για το υπερπουλημένο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ελέω του πολύπαθου Τραπεζικού κλάδου που οδεύει σε μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση.
Αγνοήθηκε έτσι επιδεικτικά η κερδοφορία των λοιπών εταιρειών κατά το 1ο εξάμηνο, όπως εταιρειών εξαγωγικού προσανατολισμού, Διυλιστηρίων, εταιρειών Κοινωφελούς χαρακτήρα, Αερομεταφοράς, Στοιχηματισμού, αλλά και περιπτώσεων εταιρειών που χαρακτηρίζονται ως “turn around stories” (!)
Όμως η καταβαράθρωση της αξιοπιστίας και η εφαρμογή των capital controls στους Έλληνες αποταμιευτές, αποτρέπουν οποιεσδήποτε σκέψεις για τοποθετήσεις σε Ελληνικούς τίτλους, ενώ ένα ακόμη “hangover” επικρέμεται με τη μορφή των πιθανών εξαγορών μεριδίων από τα Αμοιβαία Κεφάλαια στο επόμενο διάστημα, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017