Η ισχυρότερη ανάπτυξη θα αυξήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με τους κεντρικούς τραπεζίτες | Mikrometoxos.gr

Η ισχυρότερη ανάπτυξη θα αυξήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με τους κεντρικούς τραπεζίτες

31.08.2015 04:25
H ΕΚΤ συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη στις 3 Σεπτεμβρίου  ενώ η επιτροπή χάραξης πολιτικής της FED συνεδριάζει στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου. Η ισχυρότερη ανάπτυξη θα αυξήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με τους κεντρικούς τραπεζίτες αναφέρει το Bloomberg.
Ο αντιπρόεδρος του Federal Reserve Stanley Fischer, ο  αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio και ο Διοικητής  Mark Carney της Κεντρικής Τράπεζα της Αγγλίας, δήλωσαν στην ετήσια συγκέντρωση του Kansas City Fed στο Jackson Hole ότι ο πληθωρισμός έρχεται.
Την άποψη τους αυτή μέχρι τώρα δεν την αποδέχονται οι επενδυτές.
Σχετική εικόνα
«Λαμβάνοντας υπόψη τη διαφαινόμενη σταθερότητα των πληθωριστικών προσδοκιών, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα καθώς οι δυνάμεις που συγκρατούν το πληθωρισμό είναι ισχυρές» είπε ο Fischer της FED. «Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα», είπε ο Fischer.
Ωστόσο, επειδή η νομισματική πολιτική επηρεάζει την πραγματική οικονομική δραστηριότητα με σημαντική χρονική υστέρηση, δεν θα πρέπει να περιμένουμε έως ότου ο πληθωρισμός φθάσει στο 2% να ληφθούν μέτρα. Ενώ Fischer έχει αφήσει ανοιχτή την επιλογή της αύξησης των επιτοκίων από την FED, ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί σύντομα. Να σημειωθεί ότι η FED συνεδριάζει στις 17 Σεπτεμβρίου του 2015.Ο μελλοντικός πληθωρισμόςΟι αυξήσεις των τιμών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα λόγω των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών. Οι αξιωματούχοι ωστόσο εστιάζονται στην βραδύτερη ανάπτυξη της Κίνας και στις ασθενέστερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον μελλοντικό πληθωρισμό.

Σχετική εικόνα
Ενώ οι αξιωματούχοι της FED ζυγίζουν το χρόνο της πρώτης αύξησης των επιτοκίων τους από το 2006, και η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια από τις αρχές του 2016, η ΕΚΤ πιέζεται ώστε να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προσφέροντας μεγαλύτερη προστασία έναντι πιθανού αποπληθωρισμού.

Σχετική εικόνα
«Η σχέση μεταξύ του πληθωρισμού και της πραγματικής οικονομικής  δραστηριότητα φαίνεται να έχει ενισχυθεί στη ζώνη του ευρώ πρόσφατα» δήλωσε ο Constancio της ΕΚΤ στο Jackson Hole.
«Εφόσον οι πολιτικές μας είναι σε θέση να μειώσουν σημαντικά το παραγωγικό κενό, μπορούμε να επηρεάσουμε τον πληθωρισμό»

Οι προσδοκίες της αγοράς

Οι επενδυτές δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία. Πέντε χρόνια – πέντε χρόνια swaps ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ – το ζήτημα του πληθωρισμού απασχολεί την ΕΕ.
Η αγορά βασίζεται σε προσδοκίες για τον πληθωρισμό που υποχώρησε σε περίπου 1,65% τον Αύγουστο από 1,85% περίπου στην αρχή του Αυγούστου. Αυτό είναι σχεδόν τόσο χαμηλά όσο όταν η ΕΚΤ άρχισε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τον Μάρτιο…

Σχετική εικόνα
Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός παραμένει στην ζώνη του 2,16% τον  Αύγουστο του 2015, ενώ υποχώρησε στο 1,89% στις 24 Αυγούστου του 2015. Τέτοιες κινήσεις δείχνουν ότι «θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί στην εκτίμησή μας για τον πληθωρισμό είπε ο Fischer της FED.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη στις 3 Σεπτεμβρίου  ενώ η επιτροπή χάραξης πολιτικής της FED συνεδριάζει στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.
Και οι δύο Κεντρικές τράπεζες έχουν ως στόχο πληθωρισμό κάτω του 2%.

Σχετική εικόνα
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τράπεζα της Αγγλίας ο Διοικητής Mark Carney, δήλωσε ότι «η προοπτική της συνεχούς δυναμικής» στην οικονομία και η σταδιακή αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων θα καθορίσει το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της σταδιακής εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής.
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μόλις 0,1% τον  Ιούλιο, πολύ κάτω από το 2% του στόχου της τράπεζας.

Σχετική εικόνα
Ενώ οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου επικεντρώνονται  στον πληθωρισμό, δεν ασκούνται πιέσεις στις τιμές αλλά αυτό  δεν είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, είπε Raghuram Rajan, διοικητής της Reserve Bank of India. Σε αντίθεση με άλλους ομιλητές μας, στην Ινδία έχουμε υψηλό πληθωρισμό και στόχος είναι η μείωση του.Ζούμε σε ένα κόσμο με πολύ χαμηλό παγκόσμιο πληθωρισμό αλλά ο κόσμος αυτός έχει προβλήματα ανέφερε ο ινδός κεντρικός τραπεζίτης.

Σχετική εικόνα

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017