H Eίδηση, η Δήλωση-κόλαφος, το Νέο μήνυμα κι άλλα πολλά... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

H Eίδηση, η Δήλωση-κόλαφος, το Νέο μήνυμα κι άλλα πολλά…

22.08.2015 09:59

«Η Αθήνα λαμβάνει χρήματα- και τα επιστρέφει αμέσως»

Οικονομικός αναλυτής  -γράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung – εκτιμά ότι σύντομα θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΚΤ, καθώς σημειώνει πως «είναι απλώς θέμα χρόνου να προχωρήσει και πάλι η ΕΚΤ σε αγορές ομολόγων στην Ελλάδα, όπως κάνει και στα υπόλοιπα 18 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

======================

«Οι αγορές εκφράζουν σκεπτικισμό για το αν η Αθήνα μπορεί να βρει διέξοδο από την κρίση», σημειώνει σε χθεινό της δημοσίευμα, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Το εν λόγω δημοσίευμα τιτλοφορείται «Η Αθήνα λαμβάνει χρήματα- και τα επιστρέφει αμέσως», κάνοντας αναφορά στην εκταμίευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο των 86 δισ. ευρώ του ESM, προς την Ελλάδα, τα οποία άμεσα… επιστράφηκαν στους εταίρους ως αποπληρωμή προηγούμενων δανείων.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται αναλυτή της τράπεζας DZ Bank, σύμφωνα με τον οποίοι το τρίτο πακέτο εξυπηρετεί αποκλειστικά την αποπληρωμή των χρεών, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξόφληση ανοιχτών λογαριασμών, ενώ τα χρήματα για τη δημιουργία νέων οικονομικών υποδομών θα πρέπει να τα εξοικονομήσει η ίδια η Ελλάδα μέσω πλεονασμάτων στο ισοζύγιο πληρωμών.

Παράλληλα, ο οικονομικός αναλυτής εκτιμά ότι σύντομα θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΚΤ, καθώς σημειώνει πως «είναι απλώς θέμα χρόνου να προχωρήσει και πάλι η ΕΚΤ σε αγορές ομολόγων στην Ελλάδα, όπως κάνει και στα υπόλοιπα 18 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

ΤΟ ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ: Ακόμα μία προειδοποίηση ότι το νέο Μνημόνιο συνεργασίας πρέπει να εφαρμοστεί ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες

Νέο ηχηρό «μήνυμα» απέστειλε η γερμανική κυβέρνηση στην Ελλάδα, αυτή τη φορά μέσω του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Jens Spahn.

Ειδικότερα, ο Spahn προειδοποίησε ότι το νέο Μνημόνιο συνεργασίας με τους θεσμούς πρέπει να εφαρμοστεί, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των επικείμενων εκλογών στην Ελλάδα και της νέα κυβέρνησης που θα προκύψει.
«Η συμφωνία που υπογράψαμε μέσω του ESM είναι με την Ελλάδα και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, προσθέτοντας πως …
«ΕΤΣΙ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν όπως έχουν συμφωνηθεί και βάσει του χρονοδιαγράμματος, που έχει συμφωνηθεί».
XRHMATISTHRIO

H EIΔΗΣΗ: Ο κακός καιρός, μία μυστηριώδης ασθένεια στα δέντρα, και μια μύγα φρούτων, έχουν αποδεκατίσει τους ελαιώνες στην Ιταλία, εξηγεί το Bloomberg.

Σχεδόν το ένα δέκατο από τα 10 εκατομμύρια δέντρα στην Απουλία έχουν προσβληθεί από μια ασθένεια που έχει ονομαστεί ” Έμπολα του ελαιόλαδου” (μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι το βακτήριο που ονομάζεται Xylella fastidiosa), η οποία σκοτώνει σιγά σιγά τα δέντρα.

Παράλληλα, η παραγωγή στην Ισπανία μειώθηκε στο 50%, και κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει σε ύφεση λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.

Η ΕΙΔΗΣΗ [συνέχεια]: Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά είδε την παραγωγή της να υπερδιπλασιάζεται, και η τοπική βιομηχανία είναι αισιόδοξη για την αύξηση των εξαγωγών.

Χάρη σε αυτόν τον συνδυασμό παραγόντων, το ελληνικό ελαιόλαδο είναι πιο ανταγωνιστικό από ποτέ, τουλάχιστον με βάση την τιμή.

Σύμφωνα με έκθεση του Ιουνίου, οι τιμές χονδρικής για το εξαιρετικά παρθένο λάδι από την Ιταλία και η Ισπανία έχουν σημειώσει άνοδο 114% και 84% αυτό το έτος, αντίστοιχα, σε 5,66 ευρώ ανά κιλό και 3,59 ευρώ ανά κιλό.

Αντίθετα, οι τιμές του ελληνικού λαδιού έχουν σημειώσει άνοδο μόλις 24%, σε 3,09 ευρώ ανά κιλό, επισημαίνει το Bloomberg.

XRHMATISTHRIO

FTSE25: Η Coca Cola HBC  έκλεισε στα 19,15 ευρώ με πτώση -2,79% και κεφαλαιοποίηση 7 δισ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ στα 8,10 ευρώ με πτώση -1,82% και αποτίμηση 3,9 δισ. ευρώ.

Η ΔΕΗ στα 4,30 ευρώ με πτώση -3,37% και κεφαλαιοποίηση… 997 εκατ. ευρώ, με ισχυρή στήριξη στα 3,70 ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ στα 7,11 ευρώ με πτώση -5,45%, έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,26 δισ. ευρώ. Η Folli Follie στα 18,60 ευρώ με πτώση -4,12% και αποτίμηση 1,24 δισ. ευρώ.

Ο Τιτάνας στα 20,13 ευρώ με πτώση -7,19% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,63 δισ. ευρώ. Η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 4,15 ευρώ με πτώση -3,49% με την κεφαλαιοποίηση στα 1,27 δισ. ευρώ.

Η Motor Oil έκλεισε στα 8,70 ευρώ με πτώση -2,25% ενώ η αποτίμηση διαμορφώνεται στα 964 εκατ. ευρώ. Η ΕΥΔΑΠ  στα 5,18 ευρώ με πτώση -7,66% και αποτίμηση 551 εκατ. ευρώ.

Η Μυτιληναίος στα 4,76 ευρώ με πτώση -1,04%, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 556 εκατ. ευρώ. Η Ελλάκτωρ στα 1,30 ευρώ με πτώση -7,80% και αποτίμηση 230 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΛΠ έκλεισε στα 14,60 ευρώ με πτώση -2,6% ενώ αποτιμάται στα 365 εκατ. ευρώ Η Aegean Airlines έκλεισε στα 6,61 ευρώ με πτώση -3,92% και αποτιμάται τα 472 εκατ. ευρώ. Σταθερή στα 1,60 ευρώ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ με την κφση σε 165 εκατ. ευρώ [!]…

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, βραχυχρόνια αυξάνεται το ρίσκο και οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί…

Ωστόσο η συμφωνία ελαχιστοποίησε τον κίνδυνο χρεοκοπίας και οι εκλογές θα ελαχιστοποιήσουν τον πολιτικό κίνδυνο. Οι εκλογές μάλλον προσδιορίζονται για τις 20 Σεπτεμβρίου.

XRHMATISTHRIO

Η αγορά θεωρεί ότι οι εκλογές θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της κυβερνητικής σταθερότητας.
Μετά την συνεχή και εντυπωσιακή μείωση των αποδόσεων π.χ. το  2ετές βρισκόταν στο 59% και υποχώρησε προς το 9,8% για να επιδεινωθεί χθες στο 15,35%.

Στα επίπεδα του 9% με 9,5% αναμένονταν πωλήσεις στο 2ετές, κατοχύρωση κερδών μετά από το εντυπωσιακό ράλι…και η εκτίμηση μας αυτή επιβεβαιώθηκε.

Η ελληνική 10ετία λήξης 2025 βρίσκεται μεταξύ 60,5 με 62 μονάδων βάσης με απόδοση αγοράς 10,13% και απόδοση πώλησης 9,80%.

Η ελληνική 10ετία σημείωσε υψηλά ετών με απόδοση 19,27% στις  8 Ιουλίου του 2015. Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο και τέλη Αυγούστου του 2014.

Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 943 μονάδες βάσης  από 865 μονάδες βάσης.

Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα εμφανίζει επιδείνωση σήμερα στις 1464 μονάδες βάσης από 1372 μονάδες βάσης.

XRHMATISTHRIO

Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής:

Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS

Και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 14,6% ή 1,46 εκατ δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ. δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σημαντικές οι πωλήσεις χθες και στο 5ετές και 2ετές, ελληνικό ομόλογο. Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και βρίσκεται στις 79,5 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 12%. Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,95%.

Το 2ετές λήξης 2017 (πρώην 3ετές ομόλογο) εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 82,5 μ.β. με μέση απόδοση 14,6% και απόδοση αγοράς 15,35%…. από 3,5% όταν εκδόθηκε.  Το υψηλό έτους στο 59% στην 2ετία και σημειώθηκε στις 8 Ιουλίου του 2015.

XRHMATISTHRIO

Η ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ: Η Ευρώπη βρίσκεται σε «φρικτή κατάσταση» και χρειάζεται να προσαρμοστεί για να μην «λιμοκτονήσει», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Avvenire.

«Κατά τη γνώμη μου, η Ευρώπη βρίσκεται σε φρικτή κατάσταση. Κανένα από τα σημαντικά προβλήματα δεν έχει αντιμετωπιστεί με το ευρωπαϊκό πνεύμα — ούτε αυτό της Ελλάδας, ούτε αυτό της μετανάστευσης», τόνισε ο Πρόντι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Αβενίρε.

Ο Ρομάνο Πρόντι καταδίκασε εξάλλου την ανικανότητα των Ευρωπαίων ηγετών να κάνουν σχέδια για το απώτερο μέλλον.

Για τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, οι σύνοδοι κορυφής της ΕΕ, με την τρέχουσα μορφή διεξαγωγής τους, είναι ανεπαρκείς για κάτι τέτοιο, αφού αντιμετωπίζουν μόνο τα επείγοντα θέματα και παραβλέπουν το μέλλον.

Χ.Α. – ΑΓΟΡΑ: Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Είπαμε να τα διαλύσουμε όλα, αλλά όχι κι έτσι… Συνεχίζεται…

ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

 

ΑΠΟ το σημερινό φύλλο του “ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ”

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017