34 μέρες χωρίς πλοίο στον Άγιο Ευστράτιο

«Αν συνεχιστεί η κατάσταση αποκλεισμού μας από την Κεντρική Ελλάδα, το δημοτικό συμβούλιο θα παραδώσει στους αρμόδιους φορείς τα κλειδιά του δήμου, με όποια συνέπεια επέχει αυτό για τους εμπλεκόμενους πολίτες και την Πολιτεία». Αυτό αναφέρει στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή. Το μικρό ακριτικό νησί παραμένει εδώ και 34 ημέρες χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς το πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Λαύριο – Αγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα έχει ακινητοποιηθεί λόγω επίσχεσης εργασίας των απλήρωτων ναυτεργατών.

«Κύριε πρωθυπουργέ, λυπάμαι που καταφεύγουμε σε εσάς για την εύρεση λύσης στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δυστυχώς σε αυτή την απόφαση οδηγηθήκαμε εξαιτίας της μη σωστής διαχείρισης του θέματος αυτού από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας», σημειώνει η δήμαρχος. «Είχαμε αλλεπάλληλες συνομιλίες με τον κ. Δρίτσα, ο οποίος μας έλεγε πως η έκπτωση της αναδόχου εταιρείας είναι χρονοβόρος διαδικασία και δεν μπορούσε να βρεθεί λύση. Εμείς πιστεύουμε πως, εξαιτίας της σοβαρότητας του προβλήματος, μπορούσε να γίνει άμεση έκπτωση της εταιρείας και τοποθέτηση άλλου πλοίου στη γραμμή», λέει στην «Κ» η πιο νεαρή δήμαρχος της επικράτειας, ηλικίας μόλις 28 ετών.

«Χωρίς το βασικό καράβι, αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα. Οι ψαράδες σταμάτησαν να ψαρεύουν αφού δεν μπορούν να στείλουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα αλιεύματα. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους ή να μεταφέρουν ζώα.  Ακόμα και στον τουρισμό έχουμε ακυρώσεις, καθώς δεν ξέρουμε πότε θα μπει πλοίο», μας λέει η κ. Κακαλή. Η μόνη σύνδεση του Αη Στράτη με τον έξω κόσμο τις τελευταίες βδομάδες είναι το μικρό τοπικό πλοίο, που τον συνδέει με τη Λήμνο.

Διαμαρτυρία

Στη χθεσινή επικοινωνία της κ. Κακαλή με τον κ. Δρίτσα, σύμφωνα με όσα μας είπε η ίδια η δήμαρχος, υπήρχε από το υπουργείο υπόσχεση για λύση εντός της επόμενης εβδομάδας. Σε διαφορετική περίπτωση, οι φορείς του νησιού έχουν αποφασίσει, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, να κλείσουν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι εθνοφύλακες προτίθενται να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

«Ζητούμε το στοιχειώδες για το νησί μας», τονίζει η κ. Κακαλή, η οποία γύρισε στον Αγιο Ευστράτιο μετά τις σπουδές της. «Αγαπάμε τον τόπο μας. Θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν εδώ, μέσα στη φύση, χωρίς τους κινδύνους της πόλης. Εχουμε 30 παιδιά στο σχολείο, από νηπιαγωγείο μέχρι λύκειο, και άλλα 10 μικρότερα. Είναι πολύ σημαντικό πόσο γρήγορα κοινωνικοποιούνται εδώ», μας λέει η κ. Κακαλή, μητέρα δύο παιδιών. Πώς πήρε την απόφαση να ανακατευτεί με τα κοινά, σε τόσο νεαρή ηλικία; «Δεν είμαι μόνη. Είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων που αποφασίσαμε να ζήσουμε εδώ και είπαμε να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας. Ο μέσος όρος ηλικίας του δημοτικού συμβουλίου είναι 34 ετών»!

Οι περίπου 300 του Αη Στράτη, για τους οποίους λένε ότι «φυλάνε Θερμοπύλες», έχουν όνειρα και είναι αισιόδοξοι για το νησί τους, το οποίο μέσα στον χειμώνα θα αποκτήσει και νέο λιμάνι. Αρκεί να υπάρχει… καράβι.

Ενώ η νεαρή δήμαρχος μας λέει για τις ομορφιές του νησιού, υποχρεωνόμαστε να διακόψουμε τη συζήτησή μας καθώς ακούγεται το κλάμα του παιδιού της, που ξύπνησε πεινασμένο.