29.12.2015 @17:43: Και νάχεις τώρα τον παλιοπ@@@@@ να σου κουνάει το δάκτυλο!!

29.12.2015 17:43

Για το πόσο… σάπια είναι τελικά η Deutsche Bank έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν πριν 4,3 ,2 ,1 χρόνια από άλλες στήλες ενημέρωσης. Είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι είμασθε οι… εμπαθείς της υπόθεσης. 

Ευτυχώς για την… ψυχολογική μας κατάσταση, εν έτει 2015 μία  σειρά εκθέσεων αναφορών, προστίμων, διώξεων και όλων των συναφών που αφορούσαν την πολυθρύλητη τράπεζα του “θρυλικού” γερμανικού έθνους ήρθε για να αποδείξει ότι καμμία σχέση είχαμε με τους… ελληνάρες (δήθεν…) που μισούσαν την Γερμανία από φθόνο και ζήλεια για τα επιτεύγματά της…

ΟΠΩΣ  πλέον γνωρίζετε, ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η τράπεζα είναι το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά το οποίο εμφάνισε καθαρές ζημίες – ρεκόρ ύψους 6 δισ., ενώ οι εκθέσεις των αναλυτών σκιαγραφούν μια… ωρολογιακή βόμβα.

ΠΛΕΟΝ και με επιτυχία να ολοκληρωθούν οι κινήσεις αναδιάρθρωσης η τράπεζα θεωρείται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα κεφαλαική τρύπα και θα αναγκαστεί να προσφύγει σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 5-7 δισ.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η νέα διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο να την ανακοινώσει τώρα, αμέσως μετά την έναρξη της διαδικασίας αναδιάρθρωσης στα πλαίσια προληπτικών μέτρων.

Παράλληλα όμως διαπιστώνονται και τεράστια διοικητικά ατοπήματα, ξεκινώντας από το σκάνδαλο με τα Παράγωγα, την εξαπάτηση των αρχών με τους δείκτες ρίσκου και δανειακές μόχλευσης και τις παραπλανητικές δηλώσεις διαθεσίμων.

Αν και η Deutsche Bank διαθέτει δείκτη Core Tier 1 στο 11,5%, εν τούτοις η μεγάλη μόχλευση στα ίδια κεφάλαια και η αύξηση του επενδυτικού και του country risk στην Κίνα δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.

Μόνο από την εσωτερική έρευνα για τις δραστηριότητες στη Ρωσία η Deutsche Bank διαπίστωσε συνολικά ύποπτες κινήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ, έναντι 6 δισ. που είχαν εντοπίσει οι αμερικανικές αρχές.

Στις 4 Νοεμβρίου οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ επέβαλαν πρόστιμο 258 εκατ. δολαρίων  στη Deutsche Bank για παραβίαση των κυρώσεων και τη διενέργεια συναλλαγών με τη Συρία και το Ιράν.

Νωρίτερα, το 2015, η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Fed της Νέας Υόρκης και η βρετανική FSB επέβαλαν πρόστιμο 2,5 δισ. στη Deutsche Bank για το σκάνδαλο των της χειραγώγησης του Libor.

ΧΘΕΣ ανακοινώθηκε από τις ιαπωνικές αρχές και η υπαγωγή της χρηματιστηριακής θυγατρικής της Deutsche Bank στην Ιαπωνία σε διαδικασία προστίμου για insider trading. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ διετίας η τράπεζα είχε τιμωρηθεί στην Ιαπωνία για υπερβολικές δαπάνες για τη «διασκέδαση» των πελατών.

Οι ισολογισμοί της γερμανικής τράπεζας τα τελευταία τρία χρόνια κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Το γιγαντιαίο «άνοιγμα» που έχει στη ριψοκίνδυνη αγορά των περίπλοκων παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στη φούσκα του 2001-2007. Το εν λόγω ποσό ανέρχεται στα 30 τρισ. περίπου.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η Γερμανία, με θεατρικό τρόπο τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι της, για να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξει ένα ντόμινο κατάρρευσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι σκελετοί στον ισολογισμό: Συνταρακτικές ήταν και οι αποκαλύψεις στις οποίες είχε προβεί το Bloomberg για τον τρόπο που «μαγειρεύει» τον ισολογισμό της η Deutsche Bank.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η γερμανική τράπεζα επί χρόνια κατάφερε να «κρύψει» από τον ισολογισμό της δάνεια αξίας 395,5 δισ. ευρώ (περίπου το ένα πέμπτο του χαρτοφυλακίου της) μέσω συμφωνιών με άλλες τράπεζες. Μεταξύ αυτών είναι η ιταλική Monte dei Paschi di Siena, η Banco do Brasil, η Dexia (μάλιστα λίγες εβδομάδες προτού αυτή χρεοκοπήσει).

Με τις συμφωνίες αυτές η Deutsche Bank κατάφερνε να μην καταγράφονται στο χαρτοφυλάκιό της οι κίνδυνοι που αναλάμβανε χορηγώντας δάνεια, με αποτέλεσμα να εμφανίζει καλύτερη εικόνα ως προς την κεφαλαιακή της επάρκεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική τράπεζα είναι στη χειρότερη θέση μεταξύ των μεγάλων τραπεζών ως προς συγκεκριμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Στοιχήματα με CDS: Η Deutsche Bank είχε δημιουργήσει και μοχλευμένα προϊόντα, τα οποία έδιναν στους επενδυτές την επιλογή να «φύγουν» αν η επένδυση αποτύχει, πράγμα που έκαναν αφήνοντας την εκδότρια τράπεζα να καλύψει τις θέσεις τους. Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις δεν είναι καινούργιες. Την Deutsche Bank έχουν «καρφώσει» στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς της αμερικανικής Γερουσίας (SEC) τρεις διαφορετικοί μάρτυρες -insiders, πρώην υπάλληλοί της Deutsche Bank- από το 2011.

Χαρτοφυλάκιο με offshore: Επίσης το όνομα της Deutsche Bank έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο με τη φυγάδευση κεφαλαίων σε off shore κέντρα. Γερμανικά ΜΜΕ, όπως η Süddeutsche Zeitung αποκάλυψαν πριν δύο χρόνια ότι μόνο από ένα κέντρο υπεράκτιας τραπεζικής, τη Σιγκαπούρη, η Deutsche Bank μέσω του υποκαταστήματός της εκεί έστησε περισσότερες από 300 εταιρείες σε άλλους φορολογικούς παραδείσους, οι πιο πολλές στις Παρθένους Νήσους.

Η διοίκηση θα «θυσιάσει» τα μερίσματα του 2015 και 2016 στην προσπάθεια να ενισχυθούν τα κεφάλαια της τράπεζας και να «μπουν στην άκρη» χρήματα για να πληρωθούν οι… αμαρτίες του παρελθόντος.

Ο,ΤΙ ΟΜΩΣ και να κάνει, ό,τι και να σκεφτούν τα…μυαλά των διοικούντων της το τέλος της θα είναι οικτρό…