Από και για τον κόσμο του Χ.Α. - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Από και για τον κόσμο του Χ.Α.

12.06.2015 03:08
ΚΥΠΡΟΥ: Επιστροφή στην κερδοφορία και ειδικότερα κατά την διάρκεια του α’ 3μηνου του 2015 εμφάνισε καθαρά κέρδη 57 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 107 εκατ. ευρώ το δ’ 3μηνο του 2014. Παράλληλα, ο δείκτης Κοινών Μετοχών (CET 1) ανήλθε στο 13,9%.
Η μετοχή της κινείται στο τελευταίο 10ήμερο στο εύρος του 0,1950 με 0,2200 ευρώ, ενώ χθες έκλεισε στο +1% και στη τιμή του 0,2070 ευρώ με τζίρο μόλις 147,5 χιλ. ευρώ. 
ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ τώρα και το εξής
Αν και θα σας ξαφνιάσει, η ουσία πλέον είναι ότι συμμετέχει στη διαμόρφωση του γ.δ. [ και μάλιστα με ποσοστό 5,52% βάσει του χθεσινού report ], υπερτερώντας των ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ που διαμορφώνουν την τιμή του γ.δ κατά 4,85% μέχρι και 5,29%…
Εν τω μεταξύ ο τραπεζικός κλάδος έχει ξανά δυναμική παρουσία-συμμετοχή στην διαμόρφωση του ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ αφού το ποσοστό του ξεπερνά το 26%…
))))))))))))
ΙΝΤΡΑΛΟΤ – απάντηση: Στα 2,3000 ευρώ από 1,7000 πριν έχει αυξήσει την τιμή-στόχο για την μετοχή της η IBG σε report με τίτλο «Wind of change», στο οποίο αναβαθμίζει την σύσταση για την εταιρία σε ΑΓΟΡΑ από ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ.
H χρηματιστηριακή [η μοναδική που καλύπτει στη παρούσα φάση την μετοχή] βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα και εκτιμά ότι το κλείσιμο μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-πιστωτών θα αποτελέσει τον ισχυρό καταλύτη. 
Η IBG κάνει focus και στην περιορισμένη έκθεση του ομίλου στην εγχώρια αγορά αλλά και στο ότι οι προσπάθειες αναδιοργάνωσης θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς από το τρέχον έτος.
 )))))))))))))
ΑΝΕΜΟΣ: Βοοκ value 1,3800 ευρώ και στο ταμπλό 0,7700 με τιμή εισαγωγής τα… 1,7000 ευρώ. Αποτιμάται σε 63,7 εκατ. και στο πρώτο τρίμηνο εμφανίζει κέρδη σχεδόν 4 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα δραστήρια η εταιρεία στην ανάδειξη-παρουσίαση της ανά τον κόσμο, κάποια στιγμή θα δει τους κόπους της να ανταμείβονται.
 )))))))))))))))
ΧΑΡΑΚΕΣ: Tεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, θεωρείται θετικό πως ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 243 – 245 μονάδων και ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα των 810 – 820 μονάδων.
Οι επόμενες σημαντικές αντιστάσεις εντοπίζονται, για τον Γενικό Δείκτη στις 827 – 838 και βέβαια στις “πανίσχυρες” 858 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 252 μονάδες και για τον Τραπεζικό δείκτη στις 705 και 728 μονάδες.
 ))))))))))))))
Χ.Α. – AΓΟΡΑ: Τώρα μένει να δούμε πως θα αντιδράσει και θα τιμολογήσει η Αγορά το επόμενο διάστημα, με τον παράγοντα “αρνητική έκπληξη” να είναι πάντα μέσα στο μυαλό των βραχυπρόθεσμων παικτών.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα κάνουν την διαφορά, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται να φανεί αν η πιθανολογούμενη συμφωνία δρομολογήσει και πολιτικές εξελίξεις, ή αν θα περάσει εύκολα από την Ελληνική Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι οι Δανειστές έχουν τονίσει ότι πρώτα θα επικυρωθεί η συμφωνία από την Ελληνική Βουλή και αφού αρχίσουν να εφαρμόζονται τα απαιτούμενα μέτρα, τότε και μόνο τότε, θα αρχίσουν να εκταμιεύονται οι δόσεις.
Η αλήθεια είναι πως η Αγορά δεν μπορεί να κοστολογήσει μία συμφωνία που δεν έχει δει, πόσο μάλλον μία πιθανολογούμενη 9μηνη παράταση και αν αυτή δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης.
)))))))))))))))))
ΧΑΡΑΚΕΣ [Ηλ.Ζαχ.]: Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, θεωρείται θετικό πως ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 243 – 245 μονάδων και ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα των 810 – 820 μονάδων.
Οι επόμενες σημαντικές αντιστάσεις εντοπίζονται, για τον Γενικό Δείκτη στις 827 – 838 και βέβαια στις “πανίσχυρες” 858 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 252 μονάδες και για τον Τραπεζικό δείκτη στις 705 και 728 μονάδες.
)))))))))))))))
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η σημερινή συνεδρίαση θα κληθεί να τιμολογήσει και την αρνητική εξέλιξη από τις τελευταίες επισημάνσεις του ΔΝΤ (μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις), σύμφωνα με τις οποίες “υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε Ασφαλιστικό, ΦΠΑ και στην χρηματοδότηση”. 
Παράλληλα, ο κ. Ράις ανέφερε ότι οι τεχνικές συζητήσεις αυτή την στιγμή έχουν σταματήσει και η ομάδα του Ταμείου έχει επιστρέψει από τις Βρυξέλλες στην Ουάσιγκτον. 
Οι Ελληνικές Αρχές μιλούν σε πολιτικό επίπεδο αυτήν την στιγμή, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Ταμείο είναι τεχνικός και όχι πολιτικός Θεσμός.
 )))))))))))))))
Χ.Α. – ΣΧΟΛΙΟ [Θαν. Σταυρ.]: Ενα παλαιό χρηματιστηριακό αξίωμα αναφέρει ότι “Τ=Χ+Ψ” δηλαδή ότι η τάση εξαρτάται από το χρήμα και την ψυχολογία.
Και επειδή δύσκολα θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι στοΧ.Α. εισέρευσε εντυπωσιακή ποσότητα “φρέσκου χρήματος”, μιας και με το ζόρι η μικτή αξία συναλλαγών πλησίασε το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ…
Εκείνο που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι άλλαξε εντυπωσιακά ήταν η ψυχολογία των ενεργών παικτών.
Πως αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί πως προχθές ο ΔΤΡ ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και με ημερήσιες απώλειες 5,5%, ενώ χθες πρωτοστάτησε της ανοδικής κίνησης με ημερήσια κέρδη 17,51%, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο;
Μάλιστα ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός των αγοραστών, που άρχισαν να ξαναβλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, όσον αφορά τις εξελίξεις και την προσπάθεια για συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών…
ΚΑΙ πέρασαν, κυριολεκτικά, “ντούκου” την προχθεσινοβραδινή υποβάθμιση της Χώρας από την S&P (σε “CCC” από “CCC+”, με το outlook να είναι αρνητικό. O διεθνής οίκος εκτιμά για το 2015 ύφεση 1,5%.
“Ακόμα και αν μια συμφωνία μεταξύ των επίσημων επιτυγχανόταν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, δεν αναμένουμε ότι θα κάλυπτε τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας πέρα από τον Σεπτέμβριο”, ανέφερε η S&P…
Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχει εξήγηση για την χθεσινή, έντονα, ανοδική κίνηση και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η Αγορά δεν είχε προεξοφλήσει πιθανές θετικές εξελίξεις
ΑΦΟΥ ακόμη και προχθές ακόμη, όλα φαίνονταν τουλάχιστον γκρίζα και ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει σε χαμηλό 32 συνεδριάσεων….
))))))))))))))))))
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Οι όγκοι και οι τζίροι των ξένων είναι περιορισμένοι σε σχέση με την έκταση της ανόδου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι αιτίες είναι δύο μια δευτερεύουσα και μια ουσιαστική. 
Η δευτερεύουσα αιτία που οι ξένοι έχουν πραγματοποιήσει περιορισμένες συναλλαγές είναι ότι το σήριαλ το έχουν δει πολλές φορές. Πρέπει να κλειδώσει η συμφωνία, ώστε να δούμε σοβαρές κινήσεις ξένων.
Το επιχείρημα αυτό είναι λογικό και εύλογο. Όμως υπάρχει και ένα ουσιώδες επιχείρημα, το οποίο μας ανησυχεί και εξηγεί γιατί οι ξένοι δεν έχουν τοποθετηθεί επιθετικά στο ελληνικό χρηματιστήριο. 
Η συμφωνία, μπορεί να απομακρύνει το κίνδυνο της χρεοκοπίας αλλά από πλευράς οικονομίας και αγοράς θα είναι μια κακή συμφωνία. Χωρίς δυναμική ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και παγιδευμένη σε μια χρηματοδότηση που θα εστιάζεται στις αποπληρωμές των υποχρεώσεων. Αυτό που ονομάζουμε στην επενδυτική ορολογία business story… δηλ. ποιο story θα πουλήσει η Ελλάδα… απάντηση δεν είχαμε να δώσουμε όταν μας ρώτησαν ορισμένοι ξένοι επενδυτές. 

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017