Α΄Τρίμηνο: Από τα αισιόδοξα µηνύµατα που ξεχωρίζουµε... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Α΄Τρίμηνο: Από τα αισιόδοξα µηνύµατα που ξεχωρίζουµε…

02.06.2015 13:28

Από τα αισιόδοξα µηνύµατα που ξεχωρίζουµε σε αυτή την κατά τα άλλα φτωχή σε θετικές αναγνώσεις περίοδο είναι η συνέχεια κερδών και η διατήρηση σε θετικό έδαφος εταιριών που µετά από µια παρατεταµένη συγκυρία αναδιαρθρώσεων, ζηµιών και εξορθολογισµού των οικονοµικών τους δεδοµένων έδειξαν ότι πατάνε πλέον καλά ακόµα σε εξαιρετικά δυσµενείς εσωτερικές συνθήκες ζήτησης.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Ο τζίρος στο σύνολο του τριµήνου παρουσίασε μείωση κατά 1,5% στα 14,6 δις ευρώ χωρίς να δηµοσιεύονται πλέον οι ισολογισµοί της Coca Cola και της Βιοχάλκο…

 

Η µείωση γυρίζει σε αύξηση 5,2% εφόσον εξαιρεθούν τα διυλιστήρια για τα οποία η µείωση στις τιµές του αργού είχε επίπτωση στον τζίρο τους αλλά µόνον εκεί.

 

Η διαφορά του κατασκευαστικού κλάδου οποίος έχει και την µεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτα νούµερα (+22%) στο σύνολο είναι 143 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι…

 

Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών στο α τρίµηνο οι εισηγμένες έφεραν 311 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση µε πέρυσι.

 

Το λειτουργικό περιθώριο σχέση µε πέρυσι στο 12,25% (Q1 2014: 9,98%) το οποίο σε σχέση µε το τέταρτο περυσινό τρίµηνο και πιθανές αυξήσεις είτε στοιχείων του µικτού κόστους είτε στα χρηµατοοικονοµικά έξοδα προστατεύοντας την τελική γραµµή.

 

Η αφαίρεση του κλάδου διύλισης από τα αποτελέσµατα µειώνει µεν την επίδραση της βελτίωσης χωρίς ωστόσο να χαλάει τη θετική πορεία του τριµήνου:

 

Το λειτουργικό περιθώριο διαµορφώνεται στο 14,27% ή 26 µονάδες βάσης υψηλότερα από πέρυσι. Αν αυτό φαίνεται µικρό αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η Ελληνική οικονοµία δεν έχει ισχυρό εξαγωγικό στίγµα εποµένως σε µια περίοδο ισχυρών ανατιµητικών τάσεων του δολαρίου η επίτευξη βελτίωσης ακόµα και αυτής της ισχνής µορφής είναι µια θετική εξέλιξη.

 

Η τελική γραµµή έκλεισε µε ζηµιές 265,8 εκ ευρώ που προέρχονται από τον χρηµατοοικονοµικό κλάδο και την επιστροφή σε καθεστώς πολιτικής προβλέψεων του τραπεζικού κλάδου. Ο αµιγώς εµποροβιοµηχανικός κλάδος εµφάνισε κέρδη 152 εκατ. ευρώ (47 εκατ. ευρώ α’ τρίµηνο του 2014).

 

Η περίοδος του α’ τριµήνου είχε σχετικά µικρή επίδραση εκτάκτων παραγόντων (αποµειώσεις κέρδη από πωλήσεις συµµετοχών κλπ) µετά από ένα µεγάλο διάστηµα καταγραφής µη οργανικών εγγραφών. Μικρής φύσεως έκτακτες εγγραφές παρατηρούνται σε ΜΕΤΚΑ (+), FFGroup (-), Ελληνικά Πετρέλαια ( Πειραιώς (+) και Ελλάκτωρ (-).

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017