Οσκαρ 2018: Ποιοι προβλέπεται να κερδίσουν τα φετινά βραβεία και ποιοι θα έπρεπε…

Η πιο λαμπρή βραδιά στο καλεντάρι του Χόλιγουντ, η απονομή των Όσκαρ, πλησιάζει και η αγωνία στον κόσμο του θεάματος για τους φετινούς νικητές κορυφώνεται.

Οι πιο πολλοί γνωρίζουν ήδη ότι η ταινία «Μορφή του Νερού» συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες -για την ακρίβεια 13, όσες και οι υποψηφιότητές της σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες – να αποσπάσει χρυσά αγαλματίδια, όπως άλλωστε και η «Δουνκέρκη», που μετρά συνολικά οκτώ υποψηφιότητες χωρίς αυτές του σεναρίου ή κάποιου ρόλου.

Αλλά ποιοι είναι τα φαβορί; Ποιοι θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στη λίστα των υποψηφίων και ποιες ταινίες θα βγουν κερδισμένες;

Καλύτερης Ταινίας

Αρκετοί κριτικοί κινηματογράφου συμφωνούν ότι το «Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου» του Λούκα Γκουαντανίνο είναι ένα αριστούργημα κι ότι ο Άρμι Χάμερ θα έπρεπε να προταθεί για το Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου. Το «Σχήμα του Νερού» είναι όμορφο φιλμ. Η «Δουνκέρκη» ίσως είναι ένα από τις καλύτερες πολεμικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, όπως ένα από τα καλύτερα θρίλερ είναι το κοινωνικοπολιτικό «Tρέξε!» του Τζόρνταν Πιλ, που επιτίθεται κατά μέτωπο στο ρατσισμό της αμερικανικής αστικής τάξης.

To trailer του «Τρέξε!»

Η Lady Bird είναι υπέροχη, όπως και η «Αόρατη Κλωστή». Ειδικοί συμφωνούν επίσης ότι το υποδειγματικά κατασκευασμένο και αφηγηματικά συναρπαστικό πολιτικο-δημοσιογραφικό θρίλερ «Τhe Post: Απαγορευμένα Μυστικά» θα έπρεπε να λάβει περισσότερες υποψηφιότητες. Θαυμάσιο είναι και το «Οι Τρεις Πινακίδες Έξω Από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» του Μάρτιν ΜακΝτόνα με το πολυεπίπεδο σενάριο για μια μάνα που νοικιάζει τρεις διαφημιστικές πινακίδες στην είσοδο μιας επαρχιακής αμερικανικής πόλης, προκειμένου να καταγγέλλει με τις ανακοινώσεις που αναρτά ως ανίκανη την τοπική αστυνομία να βρει τον ένοχο για τη δολοφονία της κόρης της.

Ποια θα αναδειχθεί καλύτερη ταινία; Μάλλον «Η Μορφή του Νερού»

Το τρέιλερ του «Η Μορφή του Νερού»

Α’ Γυναικείου ρόλου

Η Σάλι Χόκινς κλέβει την παράσταση στο «Το Σχήμα του Νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο στο ρόλο μιας καθαρίστριας σε ένα μυστικό κυβερνητικό εργαστήριο, που έχει χάσει την ομιλία της και χρησιμοποιεί αποκλειστικά τη νοηματική γλώσσα και την εκφραστικότητα του προσώπου της.

Η Μάργκo Ρόμπι στο «Εγώ, η Τόνια» δίνει τον καλύτερο -μέχρι σήμερα- εαυτό της στο ρόλο της διάσημης αθλήτριας καλλιτεχνικού πατινάζ Τόνια Χάρντινγκ, αλλά δύσκολα θα αποσπάσει το περιπόθητο βραβείο, όπως άλλωστε και η Ιρλανδέζα Σέρσια Ρόναν που ενσαρκώνει μία καλλιτεχνικά ανήσυχη έφηβη που πασχίζει να βρει την ταυτότητά της στο «Lady Bird». Η Μέριλ Στριπ με τα 21 αγαλματίδια και τις 21 υποψηφιότητες στην καριέρα της ήταν και αυτή τη φορά εξαιρετική στο «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

H Φράνσις ΜακΝτόρμαντ

Αλλά το φαβορί, εκτιμούν πολλοί ειδικοί, παραμένει η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το «Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» – η ερμηνεία της οποίας ήταν κατά πολλούς ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η ταινία.

Α΄ Ανδρικού ρόλου

Τα σκάνδαλα και οι κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο Χόλιγουντ είχαν αντίκτυπο στις υποψηφιότητες, κάτι που εξηγεί την απουσία του Τζέιμς Φράνκο από την κατηγορία του Α΄Ανδρικού ρόλου -και την αντικατάστασή του, ως φαίνεται, από τον Ντένζελ Ουάσινγκτον για το Roman J. Israel, Εsq.

Ο Γκάρι Όλντμαν

Εξαιρετική η ερμηνεία του Τίμοθι Σαλαμέ στο «Να Με Φωνάζεις με το Όνομά Σου», δυνατή του Ντάνιελ Καλούγια στο «Τρέξε!», όπως και του Ντάνιελ Ντέι Λιούις στην «Αόρατη Κλωστή», που όμως φαίνεται ότι θα χάσει φέτος το χρυσό αγαλματίδιο -θα ήταν το τέταρτο στην τροπαιοθήκη του- από τον Γκάρι Ολντμαν, που δεν έχει τιμηθεί ποτέ ως τώρα με Όσκαρ και υποδύεται εντυπωσιακά τον Ουίνστον Τσόρτσιλ στο «H Πιο Σκοτεινή Ωρα».

Β΄ Γυναικείου Ρόλου

Η Άλισον Τζάνεϊ φαίνεται ότι συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να τιμηθεί με το φετινό Όσκαρ Β΄Γυναικείου Ρόλου για τη συγκλονιστική ερμηνεία της στο ρόλο της σφόδρα καταπιεστικής μητέρας της Τόνια Χάρντινγκ στο «Εγώ, η Τόνια».

H Άλισον Τζάνεϊ

Άλλωστε χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τα 59 της και να παίξει σε πάνω από 100 ταινίες για να προταθεί για πρώτη φορά για κάποιο χρυσό αγαλματίδιο. Οι υπόλοιπες υποψήφιες στην ίδια κατηγορία είναι η Λέσλι Μάνβιλ (Αόρατη Κλωστή), η Μέρι Τζ. Μπλάιτζ (Mudbound), η Λόρι Μέτκαλφ (Lady Bird) και η Οκτάβια Σπένσερ (Η Μορφή του Νερού)

Β΄Ανδρικού Ρόλου

Ο Κρίστοφερ Πλάμερ κέρδισε με το σπαθί του την υποψηφιότητα, αφού κατάφερε μέσα σε μόλις εννέα μέρες γυρίσματος να αντικαταστήσει επάξια τον Κέβιν Σπέισι στο «Ολα τα Λεφτά του Κόσμου» του Ρίντλεϊ Σκοτ -αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι συμπεριλήφθηκε στην κατηγορία ως ένα ηχηρό ράπισμα στον Σπέισι.

O Σαμ Ρόκγουελ

Το ίδιο αγαλματίδιο διεκδικούν και δύο ηθοποιοί που έπαιξαν στην ίδια ταινία: οι Σαμ Ρόκγουελ και Γούντι Χάρελσον (Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι»), αλλά και ο Ρίτσαρντ Τζένκινς για τη «Μορφή του Νερού».

Και μολονότι ο Γουίλεμ Νταφόε έδωσε την καλύτερη ερμηνεία της ζωής του -κατά πολλούς- στο “The Florida Project”, ο νικητής της βραδιάς στην κατηγορία αναμένεται να είναι ο Σαμ Ρόκγουελ.

Καλύτερης σκηνοθεσίας

Έξι φορές έχει προταθεί ο Πολ Τόμας Άντερσον για Όσκαρ στο παρελθόν, αλλά πάντα έφευγε με άδεια χέρια. Φέτος προτείνεται για άλλα 2 για την «Αόρατη Κλωστή» κι ελπίζει πως η συνεργασία με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις θα του φέρει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι. Έχει όμως απέναντί του πολύ σκληρούς αντιπάλους, αφού ο Τζόρνταν Πιλ εντυπωσίασε με το «Τρέξε!», αλλά και η Γκρέτα Γκέργουιγκ με το “Lady Bird”.

Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

Τα φαβορί, όμως, είναι δύο: Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο με το συναρπαστικό «Σχήμα του Νερού» και ο Κρίστοφερ Νόλαν με την «Δουνκέρκη». Κι η επιλογή αναμένεται πολύ δύσκολη για την Ακαδημία.