Ο Τσίπρας αγόρασε πολιτικό χρόνο Η Μέρκελ σε ρόλο «καλού μπάτσου» απέδειξε εμπράκτως την αλληλεγγύη. Σε κεφάλαια σπάει η διαπραγμάτευση. Μεγάλο το κενό των 7,6 δισ. Ιουλίου-Αυγούστου

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής δεν ήταν παραγωγική σε επίπεδο προόδου των διαπραγματεύσεων, αλλά έφερε απτά πολιτικά αποτελέσματα, καθώς η κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω των χρονοβόρων διαπραγματεύσεων έγινε πλέον ευρωπαϊκό πρόβλημα.

 

O Έλληνας πρωθυπουργός δεν κατάφερε να βγάλει από το διαπραγματευτικό τραπέζι τα καυτά θέματα των εργασιακών και του ασφαλιστικού αλλά πέτυχε να δεσμεύσει τους εταίρους -στη βάση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης- ότι δεν θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε κατάρρευση και πιστωτικό γεγονός.

Του Χρήστου Φράγκου

Χαρακτηριστική επ αυτού είναι η δήλωση που αποδίδεται στην Άνγκελα Μέρκελ  ότι «ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό», ενώ ενδεικτική της βαρύτητας των όσων διημείφθησαν είναι η κοινή απόφαση των δυο ηγετών να παραμείνει το περιεχόμενο της συζήτησης εμπιστευτικό.

Σε πολιτικό επίπεδο οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα θετικές καθώς η ελληνική πλευρά αγόρασε πολιτικό και οικονομικό χρόνο με τις πλάτες της Άνγκελα Μέρκελ, επιδεικνύοντας πολιτική βούληση για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, έστω και αν δεν έγιναν ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισαν εποικοδομητική τη συνάντηση, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες συμφωνίας μέχρι τις 30 Απριλίου δεν είναι πολλές, καθώς απαιτείται πλήρης αξιολόγηση στη βάση του προγράμματος –με ελαστικότητα, ενώ θεωρείται πιθανότερη μια «ενδιάμεση» ως προς την αξιολόγηση συμφωνία, μέχρι τις 7-10 Μαΐου, που θα οδηγήσει σε τμηματική εκταμίευση δόσεων, ώστε να επιλυθεί το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας της χώρας. Πρόκειται άλλωστε για master plan της ελληνικής κυβέρνησης η οποία ζητούσε εξ αρχής να σπάσει σε κεφάλαια η διαπραγμάτευση ώστε να διευκολυνθούν οι συμφωνίες, κάτι που αρνούνταν πεισματικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τώρα η στάση αυτή της Γερμανίας φαίνεται να αλλάζει με την παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δέχεται τη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού ο Μάριο Ντράγκι με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και εξασφάλισαν την –σιωπηρή- κατ αρχήν συναίνεση του Φρανσουά Ολάντ.

Ψήγματα αυτής της συμφωνίας έγιναν εμφανή από την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το ELA κατά 1,5 δισ.την Τετάρτη, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες αύξανε τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών οριακά κατά 700 εκατ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις κατιδίαν συνομιλίες του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον Γάλλο πρόεδρο και τον πρόεδρο της Κομισιόν, τόνισε ότι “Επισημάναμε από κοινού την ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών και ότι έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της απόστασης”.

Σε αυτό το πλαίσιο το σημερινό Eurogroup αναμένεται να δώσει νέους «κανόνες εμπλοκής» στα τεχνικά κλιμάκια ώστε να εστιάσουν σε παραγωγικά θέματα και να σπάσουν σε κεφάλαια τις διαπραγματεύσεις, επιταχύνοντας τις διαδικασίες όπου υπάρχουν συγκλίσεις και εξαιρώντας ζητήματα όπου οι αποστάσεις παραμένουν μεγάλες.

Στην πραγματικότητα, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε την άτυπη τμηματική καταβολή της δόσης, αρχής γενομένης στις 11 Μαΐου, ενώ δεν είναι ακόμα σαφή τα ανταλλάγματα που προσέφερε στη Γερμανίδα καγκελάριο.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν περιορίστηκε στα ζητήματα της αξιολόγησης αλλά επεκτάθηκε στη γεωπολιτική σκακιέρα, προσπαθώντας κατ αυτό τον τρόπο να «στριμώξει» πολιτικά τον Έλληνα πρωθυπουργό και να επιτύχει «συμμόρφωσή» του στον άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου.

Συμφωνία και διαφωνίες

Τα βασικά σημεία όπου οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν αφορούν στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ, ενώ οι δανειστές ζητούν συμφωνία-πακέτο, να κλείσουν δηλαδή όλα τα θέματα μαζί.

Ειδικότερα, για τον ΦΠΑ, η πλευρά των δανειστών επιμένει σε μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23%, αλλά και σε κατάργηση των εξαιρέσεων με τους χαμηλούς συντελεστές στα νησιά.

Αμετακίνητοι είναι οι δανειστές και σε ό,τι αφορά τη μείωση των επικουρικών, ενώ παράλληλα καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καταβολή της 13ης σύνταξης, όπως έχει προαναγγείλει.

Τα μηνύματα που έρχονται, πάντως, από το στρατόπεδο των εταίρων είναι αντικρουόμενα και περιπλέκουν την κατάσταση, επιβεβαιώνοντας όσους αναφέρουν ότι ακόμα και μεταξύ των δανειστών ακούγονται διαφορετικές φωνές.

Το μεγάλο κενό

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πέτυχε την τμηματική εκταμίευση δόσεων και τη διαίρεση των διαπραγματεύσεων σε κεφάλαια στη βάση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αγοράζοντας πολιτικό χρόνο, ο οικονομικός όμως χρόνος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, γεγονός που αγορές αναγνωρίζουν και επισημαίνουν καιρό τώρα.

Ανεξαρτήτως της ενδιάμεσης συμφωνίας και των τμηματικών καταβολών η Ελλάδα και η Ευρώπη καλούνται μέχρι τις 30 Ιουνίου να βρουν τρόπο για τη μετακύλιση δανειακών υποχρεώσεων του Ιουλίου και του Αυγούστου προς την ΕΚΤ-EFSF που ανέρχονται στα 7,6 δισ. και για τα οποία –όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα.

Όπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα, οι εταίροι και οι θεσμοί θα πρέπει να αποφασίσουν τον τρόπο χειρισμού των υποχρεώσεων αυτών, που είναι κοινά αντιληπτό ότι με βάση την ταμειακή και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι αδύνατο να αποπληρωθούν.

Οι λύσεις για την κάλυψη του κενού μπορεί να είναι είτε χρηματοδοτικές, που απλά θα παρατείνουν-μεταφέροντας το πρόβλημα έξι μήνες αργότερα, μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων, είτε δημοσιονομικές ανταλλάσσοντας τα ομόλογα που λήγουν με νέα αλλάζοντας την ημερομηνία λήξης.

Μια τέτοια λύση στη βάση της διατήρησης της καμπύλης επιτοκίων του ESM σταθερής, που θα σημάνει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση ούτε της Ελλάδας, ούτε των εταίρων, που μπορεί να επιτευχθεί με την καταβολή των τόκων και την αναχρηματοδότηση του κεφαλαίου. Από την άλλη πλευρά η μη ολοσχερής εξόφληση ομολόγων και η αντικατάσταση-ανταλλαγή τους με άλλα σημαίνει αυτόματα πιστωτικό γεγονός, αντίστοιχο του 2012.

Στην πραγματικότητα όμως ένα τέτοιου είδους και βεληνεκούς πιστωτικό γεγονός προς τον επίσημο τομέα OSI μπορεί να αποτελέσει τη βάση και να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο για τη αναδιάρθρωση του βραχυχρόνιου και μεσοπρόθεσμου χρέους και την ολοκλήρωση κινήσεων επιμήκυνσης λήξεων.