Την πρωταπριλιά τελειώνουν τα ψέματα... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Την πρωταπριλιά τελειώνουν τα ψέματα…

27.03.2015 17:32

Με τον χρόνο και την ρευστότητα να κινούνται στα κόκκινα η εβδομάδα που ξεκινάει είναι ίσως η κρισιμότερη της χρονιάς. Την προσεχή Τετάρτη φαίνεται ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων θα είναι έτοιμη να αξιολογηθεί από το Eurogroup ενώ πλέον οι διαθέσιμοι πόροι χρηματοδότησης έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

 

Ο βαθμός αβεβαιότητας και η νευρικότητα στην χρηματιστηριακή αγορά οδήγησε για μια ακόμα εβδομάδα τις διακυμάνσεις σε ακραία επίπεδα με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο. Τα σενάρια που πλέον ανοίγονται είναι δύο:

 

Συμφωνία ή μερική συμφωνία με τους πιστωτές που θα απελευθερώσει μέρος ή το σύνολο της επόμενης δόσης ή ρήξη που θα επιτείνει το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας οδηγώντας ενδεχομένως μεσοπρόθεσμα ακόμα και σε πιστωτικούς περιορισμούς κεφαλαίων.

 

Αν και η περίοδος που προηγήθηκε είχε μια σειρά από συναντήσεις και επαφές σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο που είχαν χαρακτήρα σύγκλισης και μεγαλύτερης κατανόησης, οι πρόσφατες αστοχίες που σημειώθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες και η διαφορά αντίληψης που σε επιμέρους ζητήματα σημειώνεται διατηρεί ψηλά το βαθμό εγρήγορσης.

Για αυτό το λόγο το αποτέλεσμα της ερχόμενης Τετάρτης κρίνεται από κάθε άποψη κρίσιμο και καθοριστικό προσδιορίζοντας πολύ περισσότερα από μια βραχυπρόθεσμη κίνηση των χρηματιστηριακών δεικτών.

 

Πέρα από τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, η ερχόμενη εβδομάδα θα κινηθεί και στο ρυθμό δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων για την χρήση του 2014. Στους 61 ισολογισμούς (26% του συνόλου) που έχουν ως τώρα δημοσιευθεί η εικόνα εφόσον απομονωθεί ο θόρυβος των έκτακτων αποτελεσμάτων (αποτίμηση αποθεμάτων) και οι μεγάλες προβλέψεις των τραπεζών δεν μπορεί να θεωρηθεί αρνητική.

 

Εφόσον εξαιρεθούν οι εταιρίες διύλισης που έχουν ισχυρή επίδραση σε όλα τα μεγέθη κερδοφορίας τα λειτουργικά κέρδη εμφανίζονται αυξημένα κατά 12,4% και τα καθαρά κέρδη προσεγγίζουν τα 850 εκατ. ευρώ έναντι 204 εκατ. ευρώ το 2013. Το δ’ τρίμηνο δείχνει μια κατά αρχάς ανθεκτική εικόνα σε περιθώρια κερδοφορίας ενώ οι μερισματικές διανομές εμφανίζονται πιο γενναιόδωρες και πιο πολυπληθής από πέρυσι.

 

Τα τεχνικά δεδομένα διατηρούν την απαισιόδοξη στάση καθώς η ανοδική διόρθωση εξαντλήθηκε πολύ νωρίτερα από τις κομβικές 810 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Ωστόσο η ανάλωση χρόνου χωρίς την καταγραφή νεότερου χαμηλού έχει συμπιέσει τα περιθώρια αναμονής στους βραχυπρόθεσμους δείκτες αυξάνοντας τις πιθανότητες για την αντιστροφή της πτωτικής τάσης.

 

Ήδη ο ΜΑCD βρίσκεται σε κομβικό σημείο αναζητώντας μια ήπια ανοδική συνεδρίαση για να γυρίσει, οι ταλαντωτές έχουν επιστρέψει σε ουδέτερες ζώνες και οι κινητοί μέσοι έχουν μειώσει τις αποστάσεις από τον Γενικό Δείκτη. Οι τζίροι μετά από την αναμενόμενη προοδευτική κόπωση της ειδικής συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής έχουν σταθεροποιηθεί κάτω από τα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ δείγμα αναμονής της πλειοψηφίας της επενδυτικής κοινότητας.

 

Συμπερασματικά αυτή η αναμονή δίνει ένα πόντο υπέρ των αγοραστών οι οποίοι θα εδραιώσουν την παρουσία τους πιο πειστικά με ένα κλείσιμο πάνω από τις 800 μονάδες. Εκτός από το τέλος του τριμήνου ολοκληρώνονται τα αποτελέσματα έτους την ερχόμενη Τρίτη. Στις κυριότερες ανακοινώσεις που είναι προγραμματισμένες επισημαίνουμε τις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΟΠΑΠ (30/3) καθώς και τις Intralot, Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, MIG στις 31/3.

 

Από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων αναμένεται να ακολουθήσουν ανακατατάξεις στις κατηγορίες διαπραγμάτευσης της αγοράς με βασικό κριτήριο το ύψος των ζημιών, τις σημειώσεις των ορκωτών, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και την καθαρή θέση.

 

Στις 2 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η τακτική Γενική συνέλευση του Πλαισίου με θέματα μεταξύ άλλων και την έγκριση επιστροφής κεφαλαίου ύψους 0,5 ευρώ ανά μετοχή. Την Παρασκευή 3 Απριλίου η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει έκτατη γενική συνέλευση με θέμα την αντικατάσταση του προέδρου του Δ.Σ.

Την ερχόμενη Δευτέρα τέλος ολοκληρώνεται ημερολογιακά η προθεσμία της δημόσιας προσφοράς της Vodafone για την εξαγορά της HOL με καταβολή μετρητών (0.5630 ανά μετοχή).

 

Επισημαίνεται ότι η επόμενη εβδομάδα έχει μια συνεδρίαση λιγότερη λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής του Πάσχα των καθολικών.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017