+12,72% ο Γ.Δ. και +28,6% ο ΔΤΡ στο 48ωρο - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

+12,72% ο Γ.Δ. και +28,6% ο ΔΤΡ στο 48ωρο

13.02.2015 19:04

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, συνεχίστηκε το ράλι προεξόφλησης προσδοκιών στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τις Τραπεζικές μετοχές να ηγούνται της νέας ανοδικής αντίδρασης, αλλά τα Τραπεζικά warrants να σημειώνουν τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη, επιβεβαιώνοντας τις χθεσινές εκτιμήσεις της στήλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μόλις δύο συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 12,72% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 28,6%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στις συνεδριάσεις Πέμπτης – Παρασκευής ενισχύθηκε κατά 6,7 δισ ευρώ, ή σε ποσοστό 14,34%.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι η τάση στην συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ακολουθεί λιγότερο την κίνηση του Γενικού Δείκτη, καθώς οι μετοχές που έχουν την μεγαλύτερη “βαρύτητα” στον Δείκτη, είναι κατά κύριο λόγο εκτός Τραπεζικού κλάδου.

Σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία του Χ.Α., που αλλάζουν κάθε μέρα, ο τίτλος με το μεγαλύτερο “ειδικό βάρος” στον Γενικό Δείκτη είναι αυτός της ΕΕΕ (9,87%), ακολουθούμενος από Τιτάνα (6,97%), Εθνική (6,95%), Jumbo (5,68%), Folli Follie Group (5,64%).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία πρόσθεσε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +11,28% (“repetition” της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας)  και στον Τραπεζικό δείκτη κέρδη 27,56%.

Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 18% και διαμορφώθηκε στα 132,3 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε κέρδη 8,21%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης παραμένει με αρνητική μεταβολή αθροίζοντας απώλειες 11,32%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το υψηλότερο των τελευταίων δύο μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 9/12/2014 (902,84 μονάδες).

Σταθερά η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων, από τους εμπλεκόμενους στην Αγορά Παραγώγων, όπου και σήμερα ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης με αρκετά αξιόλογες συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, καθώς έχουν ξεκινήσει οι μετακυλίσεις θέσεων. Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή είναι η λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σαφώς θετικότερα τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, καθώς οι επιθετικότερες κινήσεις από πλευράς αγοραστών, μείωσαν έτι περαιτέρω τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων: 3ετες (14,64%), 5ετες 12,12% και 3ετες (8,97%).

Εννοείται ότι η θετική εικόνα των τελευταίων δύο ημερών σε ομόλογα και μετοχές θα αναστραφεί με εντυπωσιακή ευκολία, αν οι αμέσως επόμενες ημέρες δεν επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για επικείμενη συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με περίπου εντυπωσιακό τρόπο, καθώς από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΕΕΕ, Μέτκα και Τιτάν δεν ξεκίνησαν με “ΑΜΕΜ” (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας).

Με περίπου κάθετη κίνηση ο Γενικός Δείκτης “είδε” το υψηλό ημέρας των 912,85 μονάδων και ο Τραπεζικός δείκτης το υψηλό των 906,81 μονάδων (+19,82%).

Ο τζίρος κατά το πρώτο 10λεπτο, βοηθούμενος και από το σημαντικό “short covering” ξεπερνούσε τα 22 εκατ., στο πρώτο ημίωρο έφθασε τα 41,7 εκατ. και η πρώτη ώρα των συναλλαγών συμπληρώθηκε με την μικτή αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 73 εκατ. ευρώ (!)

Εννοείται ότι στην συνέχεια ο τζίρος κατέβασε σημαντικά στροφές και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν αυτοί που στην αρχή της συνεδρίασης προχώρησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις, ή αυτοί που διακράτησαν τίτλους περιμένοντας ένα θετικό αποτέλεσμα από το Eurogroup της Δευτέρας, 16 τρέχοντος.

Από τις μετοχές του FTSE25, τα μεγαλύτερα, αρχικά, ενδοσυνεδριακά κέρδη σημειώθηκαν σε Alpha Bank (μέχρι τα 0,4170 ευρώ, +19,14%), Eurobank (μέχρι τα 0,2090 ευρώ, +24,4%), Εθνική (μέχρι τα 1,42 ευρώ, +20,34%), Πειραιώς (μέχρι τα 0,7680 ευρώ, +20%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (μέχρι τα 2,28 ευρώ, +10,14%), ΔΕΗ (μέχρι τα 6,16 ευρώ, +11,19%), Ελλάκτωρα (μέχρι τα 2,55 ευρώ, +10,87%), ΟΠΑΠ (μέχρι τα 9,90 ευρώ, +10,12%) και ΟΤΕ (μέχρι τα 8,95 ευρώ, +11,18%).

Τόσο οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., όσο και οι περισσότεροι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, τερμάτισαν την συνεδρίαση σε επίπεδα τιμών αρκετά χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας, ήδη “γράφουν” τις πρώτες λογιστικές υποαξίες, ποντάροντας να συνεχιστεί το θετικό κλίμα και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Τις αφορμές απομάκρυνσης από τα υψηλά ημέρας έδωσαν αφ΄ ενός τα υψηλότατα πρωινά κέρδη, αλλά και οι δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων, που επανέφεραν, κάπως, το κλίμα επιφυλακτικότητας.

“Απέχουμε πολύ από τη συμφωνία Ελλάδας-Κομισιόν” δήλωσε ο επικεφαλής της τελευταίας κ. Γιούνκερ  σε συνέντευξή του στο κανάλι “France 24”. “Η δημοσιονομική ισορροπία έχει ύψιστη σημασία” τόνισε.

Πολύ απαισιόδοξος δήλωσε και ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, για το εάν θα μπορέσουν οι Υπουργοί Οικονομικών να κάνουν τη Δευτέρα ένα στέρεο βήμα που θα γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Δανειστών για το πρόγραμμα διάσωσης. Μιλώντας σε Ολλανδούς δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι η Χώρα έχει πολλές ανάγκες, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η νεότερη αύξηση των συναλλαγών, ενώ σημειώθηκε και “κινητοποίηση” αγοραστών και χαμηλότερα του 25αρη, φθάνοντας μέχρι και στα “χαρτιά της αδιαφορίας” (!)

Στην περίπτωση επιβεβαίωσης του θετικού σεναρίου, λίγο ψηλότερα από εδώ, δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί το πρώτο ανοδικό κύμα στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς, παρά το σφυροκόπημα που έχουν δεχθεί οι Τραπεζικές μετοχές, τα περισσότερα από τα “καυτά” μέτωπα (διαρκής αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, “σεισάχθεια”, ακριβή χρηματοδότηση από τον ELA, Κ.Λ.Π.) παραμένουν  ανοιχτά και δεν θα αποτελέσει έκπληξη η σταδιακή μεταφορά του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μετοχές εταιρειών της “πραγματικής Οικονομίας” (!)

Αν το αγοραστικό ενδιαφέρον συνεχίσει να επεκτείνεται και χαμηλότερα του 25αρη, όπως φαίνεται ο όμιλος Viohalco δείχνει να επαναβρίσκει “θαυμαστές”, με την μετοχή της Σωλ. Κορίνθου (+19,6%) νε ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες θυγατρικές του ομίλου. Επίσης δεν αποκλείεται να ισχυροποιηθεί το “bottom fishing”, για τίτλους που, θεωρητικά, πιέστηκαν αδικαιολόγητα και τα θεμελιώδη θα δικαιολογούσαν μία καλύτερη “μεταχείριση” από τους ενεργούς επενδυτές (!)

Συμπερασματικά, σε περίπτωση θετικών εξελίξεων και αφού προηγηθεί το “profit taking” των “γρήγορων” παικτών, η Αγορά θα γίνει πιο επιλεκτική, εστιάζοντας στα επιμέρους ρίσκα και ευκαιρίες των εισηγμένων εταιρειών.

Αν και όλα συνεχίζουν να εξαρτώνται από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης και Δανειστών, τεχνικά και με βάση τα απολύτως ημερήσια διαγράμματα, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σημαντικά υψηλότερα των 863 μονάδων, αφήνει “παράθυρο αισιοδοξίας” για κίνηση προς τον επόμενο στόχο των 930 μονάδων.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017