Κατασχετήρια μετοχών για χρέη στο δημόσιο – Πληθαίνουν τα ειδοποιητήρια στις AXE

  • Σημαντικές μείωση της αποτίμησης μπορεί να φέρουν οι αναγκαστικές πωλήσεις σε εταιρείες με περιορισμένη εμπορευσιμότητα
Όλα τα όπλα επιστρατεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην προσπάθειά του να εισπράξει τα χρωστούμενα.
Εκτός από τις κατασχέσεις λογαριασμών τραπέζης, εκτός από πλειστηριασμούς ακινήτων, το κράτος βάζει στο στόχαστρο και τις μετοχές επενδυτών-πολιτών που του χρωστάνε.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι εντολές πληρωμής.
«Καθημερινά πλέον», σημειώνει στέλεχος της αγοράς, «έρχονται εντολές από τη νομική υπηρεσία και αναγκαζόμαστε να ρευστοποιήσουμε μετοχές επενδυτών οι οποίοι χρωστάνε στο δημόσιο».
Αν οι εντολές αφορούν μετοχές με καλή εμπορευσιμότητα τότε η πώληση γίνεται σχετικά εύκολα και το δημόσιο παίρνει τα χρήματά του.
Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις οφειλετών που έχουν μετοχές εταιρειών που στο ταμπλό κάνουν ελάχιστες πράξεις;
Στέλεχος της αγοράς σημειώνει πως συνήθως από τη νομική υπηρεσία δίνεται ένα μικρό περιθώριο 2 ή 3 ημερών προκειμένου να εκτελεστεί η εντολές, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που το περιθώριο είναι μικρό.
Και αυτό γιατί υπάρχουν μετοχές που για να κάνουν όγκο 1.000 τεμάχια ή 2.000 τεμάχια χρειάζονται αρκετές μέρες.
Το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως σε αυτές τις περιπτώσεις αναγκάζεται να βάλει την εντολή πώλησης στο limit down και αν δεν εκτελεστεί όλη η εντολή συνεχίζει την επόμενη μέρα ξανά στο limit down.
Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 3 συνεδριάσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει απώλειες άνω του 50% για τη μετοχή.
Σημειώνεται πως τέτοια ειδοποιητήρια δεν είναι μόνο για χρέη στο δημόσιο αλλά και για χρέη σε ιδιώτες.Μετοχές με μεγάλους πωλητές και λιγοστούς αγοραστές

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πωλητές σε συγκεκριμένες μετοχές που αδυνατούν να πουλήσουν τους τίτλους τους.
Στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών δεν αποκλείουν κάποιες από αυτές τις εντολές να είναι προϊόν αναγκαστικής πώλησης προκειμένου να εισπράξει το κράτος ή κάποιος ιδιώτης αυτά που του οφείλουν.
Για παράδειγμα στη συνεδρίαση της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου υπήρχε εντολή πώλησης 40 χιλ. τεμαχίων στην ΑΝΕΚ, στην Σπύρου 29,5 χιλ. τεμαχίων, στη Μά 16 χιλ. τεμαχίων, ενώ την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου υπήρχε εντολή πώλησης 20 χιλ. τεμαχίων στην Q&R στο -10%, στη Moda Bagno 10 χιλ. τεμαχίων στο -10%, στη ΣΑΤΟ 7,5 χιλ. τεμαχίων στο -20%, στη Χαϊδεμένος 50 χιλ. τεμαχίων και στην Κλουκίνας-Λάππας 40 χιλ. τεμαχίων.
Πρέπει να σημειωθεί πως κάποιες από τις παραπάνω εντολές τις εντοπίζαμε καθημερινά στο ταμπλό.
Κάποιες στήνονται εδώ και μήνες και δεν μπορούν να εκτελεστούν με αποτέλεσμα οι μέτοχοι να είναι εγκλωβισμένοι.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

* ,