Χ.Α.: Μετοχικές… Stockοποιήσεις | Mikrometoxos.gr

Χ.Α.: Μετοχικές… Stockοποιήσεις

10.12.2014 09:39

Η χθεσινή καταστροφή κατέδειξε ότι οι επενδυτές βλέπουν εκλογές στις 25 Ιανουαρίου του 2015, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη χώρα και την εν γένει ακυβερνησία σε μια περίοδο άκρως κρίσιμη. Ακόμη και οι πιο έμπειροι χρηματιστές και αναλυτές έμειναν εμβρόντητοι με το κύμα των ρευστοποιήσεων που παρατηρήθηκε στο ταμπλό, παραπέμποντας στις μέρες της ένταξης της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, τον Μάιο του 2010.

 

Οι πωλήσεις έγιναν λες και δεν υπήρχε αύριο, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ακόμη και κάποιο σενάριο καταστροφής. Όπως μάλιστα σχολίαζαν οι εγχώριοι αναλυτές, η επενδυτική ψυχολογία υπερέβαλλε τόσο πολύ, αφού ακόμη και αν επιβεβαιωθεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών, η Ελλάδα δεν αναμένεται ούτε πρόκειται να καταρρεύσει.

 

Με τεχνικούς όρους η αγορά διέσπασε βίαια και εύκολα την ζώνη των 1000 μονάδων και ακολούθως των 980 και 950 μονάδων και πλέον κρίσιμο τεχνικό σημείο είναι οι 900 μονάδες. Αν διασπαστούν οι 900 μονάδες επόμενο σημείο οι 850 μονάδες. Στον αντίποδα οι 980, 1020 με 1035 μονάδες είναι τα ισχυρά σημεία αντίστασης.

 

Χ.Α-ΣΧΟΛΙΟ: Είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά αποδοκιμάζει τις κινήσεις ακραίου ρίσκου της Κυβέρνησης. Βέβαια επισπεύδοντας την διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, μετριάζεται ο δυνητικός χρόνος ακραίας πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι επενδυτές θα πρέπει να αποτιμήσουν ότι πλέον το βασικό σενάριο θέλει να επικρατεί ακραίο volatility στην αγορά μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο δηλαδή δραματικές πτώσεις θα διαδέχονται ανοδικά ράλι με βάση τις… διαρροές αν υπάρχουν ή όχι οι 180 βουλευτές.

Δηλαδή από σήμερα και έως τις 29 Δεκεμβρίου η αγορά θα άγεται και θα φέρεται αποκλειστικά από τις πολιτικές εξελίξεις, θα ενισχύεται αν διαφαίνεται ότι μπορεί να βρεθούν οι 180 και θα υποχωρεί δραματικά αν εξυφαίνεται ότι δεν βρίσκονται οι 180 βουλευτές.

 

 

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Προειδοποιητικό μήνυμα από την Fitch έλαβε ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, λίγες ημέρες μετά την υποβάθμιση από την Moody’s.

Ο oίκος αξιολόγησης τοποθέτησε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση “Α+” της Ιαπωνίας σε επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση (Rating Watch Negative), επικαλούμενος την απόφαση του Άμπε να αναβάλλει την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο 10%.

 

Χ.Α.: Οι εξωφρενικές στρεβλώσεις που εκάστοτε δημιουργούνται στο ταμπλό δίνουν ευκαιρίες τοποθετήσεων σε όσους παρακολουθούν από κοντά τα της αγοράς και συμμετέχουν στις διαδικασίες της.

Η πρόσφατη βελτίωση δεικτών και τιμών έδινε την δυνατότητα δημιουργίας ρευστότητας σε όσους δεν πείθονταν από την όλη κίνηση… Άλλωστε, δεν έλλειπαν και οι σχετικές προτροπές – νουθεσίες από έγκυρους παράγοντες ενόσω ο γ.δ. εκινείτο προς τα επίπεδα των 1050 μονάδων…

 

ΔΕΗ: Σε μία συνεδρίαση έχασε το 23% της αξίας της υποχωρώντας στα 5,80 ευρώ. Η κφση ξανά στα… 1,35 δισ. ευρώ και στο 25% της Book value. Απαιτήθηκε διάστημα 4 εβδομάδων για να βρεθεί από τα 5,70-5,80 ευρώ της 11.11.2014 στα 8,00 ευρώ προχθές και χρειάσθηκε μόλις μερικές ώρες γι να επιστρέψει σε αυτά(!!)…

 

ΜΕΤΚΑ: Απώλειες11,2% και τιμή… 8,55 ευρώ στη κφση των… 444 εκατ. ευρώ. Με 329 εκατ. ευρώ στα ταμεία της, χωρίς δανεισμό!! Αυτοί είναι οι… επενδυτές του Χ.Α., της ”πλάκας” που λέμε…

ΕΛΠΕ: Πτώση 16% και επιστροφή στα ιστορικά ελάχιστα… Κι η δική τους μετοχή γύρισε εκεί όπου ξεκίνησε την ανοδική της διαφυγή πριν 4 εβδομάδες… Σε λίγες ώρες έχασε όλα τα κέρδη…

ΕΤΕ ΒΑΝΚ: Υπερβολικό ξεπούλημα στο -20,5% και σήμερα θα έχει την τιμητική της από πλευράς ”πονταρίσματος”, ειδικά αν πιεσθεί λόγω μόχλευσης των κωδικών στο ξεκίνημα της συνεδρίασης…

ΟΤΕ-ΟΠΑΠ-ΑΛΦΑ-ΠΕΙΡ: Ισχύει ότι και ακριβώς ανωτέρω…
ΧΑΡΑΚΕΣ: Οποιαδήποτε εκτίμηση που θα έχει σχέση με την τεχνική εικόνα μπορεί να εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Απλά η στήλη αναφέρει ότι σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, οι επόμενες τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται για τον γ.δ. στις 880 μονάδες και για τον FTSE25 στις 280 μονάδες.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017