(1) Κι όμως ο Αλέξης είχε δίκιο… του Κώστα Στούπα – (2) Αν δεν δηλώσουμε…

1) Κι όμως ο Αλέξης είχε δίκιο…

Όλες οι εκτιμήσεις και προβλέψεις του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα έχουν διαψευστεί και έχουν στοιχίσει ακριβά στη χώρα. Η έξοδος από το μνημόνιο σχεδόν ένα χρόνο πριν και η επί εξάμηνο διαπραγμάτευση όχι μόνο δεν οδήγησε σε παγκόσμιο κραχ και αποδοχή των ελληνικών αιτημάτων για δανεικά χωρίς μνημόνιο, αλλά οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο, το χειρότερο όλων.

Υπάρχει μόνο μια πρόβλεψη (απειλή) η οποία έχει επιβεβαιωθεί. Είναι η προειδοποίηση του κ. Τσίπρα κατά τακτά διαστήματα τα τελευταία πέντε χρόνια της χρεοκοπίας πως όσοι επενδύουν στην Ελλάδα θα χάσουν τα λεφτά τους.

Όσοι ξένοι επενδυτές επένδυσαν στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια, του κράτους και των Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων, το γνωρίζουν γιατί ήδη μετράνε ζημιές.

Προχθές ο πρωθυπουργός απηύθυνε μήνυμα στους ξένους επενδυτές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη. Στο μήνυμα αυτό ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων είπε: “Διαπραγματευτήκαμε σκληρά ζητώντας πραγματικές μεταρρυθμίσεις που να προωθούν την ανάπτυξη και δεν θα συρρικνώνουν τη δυναμική της οικονομίας μας.

Επιτύχαμε μία συμβιβαστική συμφωνία που περιλαμβάνει για πρώτη φορά χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, περισσότερους ευρωπαϊκούς επενδυτικούς πόρους και μία ξεκάθαρη δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους”.

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση εκτιμούν πως αυτοί οι τρεις παράγοντες αποτελούν αποφασιστικής σημασίας βήματα “για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας που απειλεί την κοινωνική συνοχή”.

Κάνουν λάθος. Η Ελλάδα πριν το 2008 είχε χρέος στα επίπεδα αυτού που θα προκύψει μετά το επιζητούμενο “κούρεμα”. Δεν είχε όμως ανάπτυξη καθώς καμιά σοβαρή επένδυση δεν λάμβανε χώρα σε ανταγωνιστικό εξωστρεφή τομέα πέραν του τουρισμού και των πωλήσεων κρατικών μονοπωλιακών φιλέτων.

Τα ουσιώδη προβλήματα που εμποδίζουν να γίνουν στην Ελλάδα επενδύσεις είναι τα εξής: “α) Κομματικό κράτος, γραφειοκρατία διαφθορά. β) Δικαιοσύνη. Αν μια υπόθεση χρειάζεται 5-10 χρόνια να τελεσιδικήσει ουσιαστικά δεν υπάρχει δικαιοσύνη στη χώρα. Καμία σοβαρή επένδυση δεν γίνεται σε μια χώρα χωρίς δικαιοσύνη. Μόνο απατεώνες και κερδοσκόποι που φιλοδοξούν να αρπάξουν πόρους χωρίς πραγματική μακροπρόθεσμη επένδυση ενδιαφέρονται. γ) Υψηλοί φόροι και εισφορές. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τη βαρύτητα αυτών των συντελεστών στη δημιουργία ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής. δ) Κίνδυνος εξόδου από το ευρώ. Ο κίνδυνος αυτός θα εξαλειφθεί μόνο αν εξαλειφθούν τα παραπάνω προβλήματα και η Ελλάδα γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. ε) Ισχυρή πολιτική παρουσία της “παλαβής” αριστεράς και δεξιάς στο εκλογικό σώμα.

Το ύψος του χρέους μηδαμινό ρόλο μπορεί να παίζει στη δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού κλίματος, ιδίως όταν τα επιτόκια του χρέους είναι χαριστικά (και όχι τοκογλυφικά…) όπως τα ελληνικά. Η Ελλάδα σε κατάσταση χρεοκοπίας καταβάλει τόκους για το χρέος περί τα 6 δισ. ευρώ όταν προ χρεοκοπίας 2010 κατέβαλε σχεδόν τα διπλάσια.

Ο κ. Τσίπρας εκπροσωπεί την παρασιτική κρατικοδίαιτη Ελλάδα που ονειρεύεται με το “κούρεμα” του χρέους στο μισό, πως θα μπορεί να δανείζεται ξανά για μερικά χρόνια μέχρι να ξαναχρεοκοπήσει. Το σύστημα αυτό δεν αντιλαμβάνεται πως έχουν αλλάξει τόσο η εικόνα της χώρας στις αγορές όσο και τα διεθνή δεδομένα σε σχέση με την ανάληψη ρίσκου.

Στην εκδήλωση στη Νέα Υόρκη ο διεθνής επενδυτής John Paulson εμφανίστηκε έστω και υπό προϋποθέσεις αισιόδοξος.  Ο κ. Paulson πρόσφατα συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και αυτό αποτελεί εν μέρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Τα περισσότερα από τα κεφάλαια που μετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχαν συμμετάσχει και στις προηγούμενες. Εγκλωβίστηκαν και για να μην χάσουν καμιά 15αριά δισ. ευρώ που είχαν επενδύσει, επένδυσαν αλλά 6-7 αποτιμώντας την παλιά αξία των τραπεζών σε 700-800 εκατ. ευρώ.  Αν πουλήσουν τα “κόκκινα” δάνεια στο 10% της αξίας τους, ήτοι 10 δισ. ευρώ μέσα στο 2016,  θα έχουν κερδίσει. Φυσικά αν δεν τους προλάβει κάποια επόμενη ανακεφαλαιοποίηση λόγω κατάρρευσης της οικονομίας.

Αν δεν καταρρεύσει η οικονομία θα κερδίσουν και από τα κόκκινα δάνεια και από τα υπόλοιπα που εξυπηρετούνται κανονικά.

Οι ξένοι πολιτικοί και επενδυτές θεωρούν την “κωλοτούμπα” του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης στροφή στο ρεαλισμό και τις προθέσεις τους ειλικρινείς. Αυτό το οποίο δεν γνωρίζουν και γνωρίζουμε εμείς γιατί τους ξέρουμε, είναι πόσο ανίδεοι είναι περί τα οικονομικά και ανίκανοι να υλοποιήσουν οποιοδήποτε κυβερνητικό σχέδιο.

Επιπλέον στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε μια κυρίαρχη πολιτική πλειοψηφία, ούτε μια κοινωνική πλειοψηφία που έχει αποδεχτεί ένα μίνιμουμ πρόγραμμα εξόδου της χώρας από τη χρεοκοπία.

Κάθε δυο χρόνια το πολύ, προκύπτει μια νέα κυβέρνηση που έχει όμως έναν κοινό παρονομαστή: τη διαφύλαξη των συμφερόντων των πελατών και της κλίκας της εξουσίας σε βάρος της κοινωνίας. Η χώρα μοιάζει με σκύλο που κυνηγάει την ουρά του και ταυτόχρονα βουλιάζει στο βάλτο.

Οι Έλληνες που αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στη χώρα έχουν απομακρύνει τις καταθέσεις από τις τράπεζες, μεταφέρουν τις επιχειρήσεις που μπορούν να μεταφερθούν εκτός Ελλάδας και αν μπορούν, φεύγουν και οι ίδιοι από τη χώρα.

Αυτές είναι οι κυρίαρχες συμπεριφορές που αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί στην οικονομία. Η φυγή των επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει εδώ και 15 χρόνια, η φυγή των καταθέσεων το 2010 και η φυγή των Ελλήνων όσο περνά ο καιρός τα τελευταία χρόνια αυξάνεται.

Αν δεν αντιστραφούν οι τάσεις αυτές, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δρομολογήσει την έξοδο από το πηγάδι και θα βουλιάζει βαθύτερα.

Κατ’ αυτήν την έννοια όσοι επενδύουν στην Ελλάδα θα χάσουν τα λεφτά τους. Είναι η μόνη εκτίμηση του κ. Τσίπρα τα τελευταία χρόνια που επαληθεύεται και θα συνεχίσει να επαληθεύεται.

2) Αν δεν δηλώσουμε…

Κύριε Στούπα

Σχετικά με το περιουσιολόγιο που προτίθεται να δημιουργήσει η κυβέρνηση, θα ήθελα να μάθω, αν δεν δηλώσουμε τίποτα ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις;

Σας ευχαριστώ

ΓΓ

Απάντηση: Όπου έχει εφαρμοστεί, έχει αποτύχει. Κατά συνέπεια το πιθανότερο είναι να αποτύχει και εδώ. Οπότε θα είναι θέμα χρόνου να καταργηθεί. Ο μόνος τρόπος να επιστρέψουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό και τα στρώματα είναι να τους δοθεί χάρη, εγγυήσεις μακροπρόθεσμης ασφάλειας και προοπτικές καλών αποδόσεων.

Η ασφάλεια θα αρχίσει αν εμπεδώνεται ότι η εγγύηση των καταθέσεων θα περάσει από τα εθνικά κράτη σε έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό, κάτι που συζητιέται αλλά αντιδρούν οι Γερμανοί.

Η χάρη θα δοθεί και η απόδοση θα προκύψει όταν η οικονομία αφήσει πίσω οριστικά τις συνθήκες χρεοκοπίας. Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ο κυριότερος αγωγός μέσα από τον οποίο θα επαναπατριστούν και θα βγουν από τα στρώματα οι καταθέσεις.

Η τιμωρία είναι πως αν δεν δηλώσετε τα περιουσιακά στοιχεία και τα εμφανίσετε θα καταβάλετε μεγάλο πρόστιμο. Αν πετύχει το μέτρο δεν θα μπορέσετε να τα εμφανίσετε στην κυκλοφορία. Αν αποτύχει και αποσυρθεί θα έχετε γλυτώσει πιθανό φόρο στην περιουσία και τους διαρρήκτες…

[email protected]