Μ’ αυτόν, εγώ πραγματικά καμαρώνω…

Όχι ότι ξέρω από χορό και τις σύγχρονες τάσεις του, αλλά όποτε με έχουν πάει σε «μεγάλα» χορευτικά σχήματα του εξωτερικού και συγκρίνω τις παραστάσεις τους με του Δημήτρη Παπαϊωάννου, τις βρίσκω κατά πολύ υποδεέστερες.

Ο Έλληνας ζωγράφος, χορευτής, χορογράφος και σκηνοθέτης, ο άνθρωπος που άλλαξε μία για πάντα τις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, αυτός ο εξαιρετικός δημιουργός, παραμένει ακούραστος. Συνεχίζει να οργώνει τον κόσμο με την παράσταση του Still Life και να αποσπά βραβεία και διθυραμβικές κριτικές.

Μετά το Παρίσι, το Μιλάνο, τη Βενετία, το Μπορντό και την Στοκχόλμη ο Δημήτρης Παπαϊωάννου συνεχίζει την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική, και το σοβαρό ιταλικό περιοδικό για την τέχνη του χορού “Danza & Danza” ανακήρυξε τον Έλληνα καλλιτέχνη ως τον κορυφαίο χορογράφο της χρονιάς για το 2015.

“Ένας καλλιτέχνης απολύτως ικανός να αφηγηθεί την ιστορία του δράματος σήμερα, με ένα οπτικό θέατρο που είναι μαγικό και μεγάλου εύρους” σχολιάζει το περιοδικό για αυτόν που χαρακτηρίζει ως “ζωγράφο της σκηνής”.

Η παράσταση, που απόλαυσαν 13.000 θεατές, την άνοιξη του 2014, στηΣτέγη Γραμμάτων και Τεχνών και, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, μετά από πρόσκληση του Robert Wilson, παρουσιάστηκε στο Watermill Center Summer Benefit Gala στη Νέα Υόρκη, πλέον ταξιδεύει παντού. Το Still Life ταξιδεύει μεταξύ άλλων σε Σάο Πάολο, Αμβέρσα, Βελιγράδι, Βιέννη, Λονδίνο, Λιόν, Μονπελιέ και Μπράγκα, κάνοντας το όνομα του Δημήτρη Παπαϊωάννου γνωστό στα πέρατα του κόσμου.

Έχοντας εντυπωσιάσει ήδη κοινό και κριτικούς στο Festival d’ Automne στο Παρίσι, στο Φεστιβάλ Novart στο Μπορντό, στο Dansens Hus στη Στοκχόλμη, στοΔιεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου a Mil στο Σαντιάγκο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Σάο Πάολο (MITsp), στο deSingel International Arts Campus στην Αμβέρσα, στο 13ο Φεστιβάλ Χορού στο Βελιγράδι και στο Festival A dança dança – se com os pés στην Μπράγκα, αυτή η δημιουργία του Παπαϊωάννου, που κλείνει σχεδόν μια 30ετία στο σύγχρονο χοροθέατρο, αιφνιδιάζει τους απανταχού θεατές με τις προκλητικές, συμβολικές του αναφορές.

Το Still life είναι αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης ερευνητικής πορείας του δημιουργού με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή απλότητα και τον επαναπροσδιορισμό των πρωταρχικών σκηνικών υλικών και αντλεί έμπνευση από τον μύθο του Σίσυφου, ο οποίος είχε καταδικαστεί από τους θεούς να κυλάει αιώνια έναν βράχο ως την κορυφή ενός βουνού.

still-life_dimitris-papaioannou_06_photo-by-dimitris-theodoropoulos_web

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, συνεχίζει να οργώνει τον κόσμο με την παράσταση τουStill Life και να αποσπά βραβεία και διθυραμβικές κριτικές.

10415710_665648166848128_1352037680878860093_n

10262001_662234393856172_2635727840219820416_n

http://www.nikosonline.gr/?p=31459