Πώς είδαν οι αναλυτές την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη για την έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, σε άυλη μορφή, αρχικής ονομαστικής αξίας 3 δισ. ευρώ, σταθερού επιτοκίου όπως αυτό θα προκύψει από βιβλίο προσφορών, διάρκειας 5 ετών και λήξης στις 01/08/2022.

Η απόφαση προβλέπει ότι για την έκδοση θα δοθεί προμήθεια ύψους 1,5 εκατ. ενώ για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών σχετικών με την υλοποίηση της έκδοσης θα καταβληθεί αμοιβή στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη, η οποία δεν δύναται να υπερβεί το συνολικό ποσό των 400.000 ευρώ.

Πάντως η έξοδος στις αγορές μπορεί να φτάσει και τα 4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, να προαγοράσει μέρος ή το σύνολο των ομολόγων οποιαδήποτε χρονική στιγμή, είτε στην ανοικτή αγορά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Μέρος της ονομαστικής αξίας της έκδοσης, ή των προσόδων αυτής, δύνανται να χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά των ομολόγων λήξεως 17/04/2019, επιτοκίου 4,75% με κωδικό αριθμό (ISIN) GR0114028534, που θα προσφερθούν τελικώς προς επαναγορά σύμφωνα με τους όρους που αναφέρονται στο Πληροφοριακό Δελτίο της Πρότασης Ανταλλαγής (Tender Offer Memorandum).

Η διαδικασία έκδοσης του πενταετούς ομολόγου είναι αυτή του κοινοπρακτικού δανείου μέσω βιβλίων προσφορών που άνοιξε το μεσημέρι της Δευτέρας και θα κλείσει σήμερα Τρίτη, οπότε και θα ανακοινωθούν τόσο το επιτόκιο δανεισμού καθώς και το ύψος των προσφορών που θα συγκεντρώσει η έκδοση.

Στο πλαίσιο της έκδοσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με διεθνείς επενδυτές, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Στέλιος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ως ανάδοχοι για την έκδοση έχουν προσληφθεί πέντε ξένες τράπεζες.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΧΑΑ, ανέφερε πως για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου επιλέχθηκαν οι τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank και HSBC.

Όσον αφορά τους κατόχους των ομολόγων που λήγουν το 2019 (τα οποία είχαν εκδοθεί με επιτόκιο 4,75%), προσκλήθηκαν να τα ανταλλάξουν προς το 102,6% της ονομαστικής τους αξίας με ωρίμανση το 2022.

Η κυβέρνηση επιδιώκει επιτόκιο της τάξης του 4,2%.

Η αποτίμηση του τίτλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Ιουλίου, ενώ η εκκαθάριση θα γίνει την 1η Αυγούστου.

Τι λένε οι αναλυτές

Σύμφωνα με τους αναλυτές η κίνηση της Αθήνας σημειώνεται τη σωστή στιγμή. «Η ελληνική κυβέρνηση έπραξε σωστά» σημειώνει στο Bloomberg ο Mohit Kumar, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στην Credit Agricole CIB. «Ψυχολογικά, οι αποδόσεις είναι κάτω από τα επίπεδα που ήταν όταν η Ελλάδα βγήκε στις αγορές την προηγούμενη φορά. Και είναι μια καλή στιγμή για την έκδοση».

Για τέλειο timing κάνει λόγο ο Lutz Roehmeyer, διαχειριστής στην Landesbank Berlin Investment GmbH. «Η έξοδος στις αγορές έρχεται μετά την εκταμίευση της δόσης, μετά από τη δήλωση του ΔΝΤ το οποίο είπε ότι είναι πιθανό να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά την αξιολόγηση της S&P και πριν τελειώσει η ΕΚΤ το QE και άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια» σημειώνει. Μάλιστα ο ίδιος ήδη κατέχει ελληνικά ομόλογα και σχεδιάζει να λάβει μέρος στην νέα έκδοση.

Από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου, με μία συναλλαγή με δύο σκέλη, η οποία αποτελείται από:

Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.

Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

  • Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί:
  • Στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών.
  • Στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019.
  • Στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.
  • Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:

  • Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
  • Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.
  • Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.
  • Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.
  • Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.»