«Ναυάγησαν» τα σχέδια της ΘΕΣγάλα για το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο

Σε νέα χέρια περνά πλέον το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο, καθώς «διαμοιράστηκε» στην τυροκομική εταιρεία Δημητρίου αλλά και σε εταιρεία αυστριακών συμφερόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανολογικός εξοπλισμός πουλήθηκε σε εταιρεία αυστριακών συμφερόντων έχοντας ήδη ξηλωθεί, ενώ τις κτηριακές εγκαταστάσεις απέκτησαν η τυροκομική επιχείρηση Δημητρίου, μία μικρή τοπική επιχείρηση που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονη εξαγωγική δράση, με κυριότερα προϊόντα του τη φέτα.

Το ναυάγιο του ΘΕΣγάλα

Παρά το στενό μαρκάρισμα της Δωδώνη αλλά περισσότερο της ΘΕΣγάλα η διοίκηση της ΦΑΓΕ αποφάσισε να δώσει αλλού το εργοστάσιο του Αμυνταίου.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι με την τελευταίου βρέθηκε πολύ κοντά στο να κλείσει η συμφωνία, καθώς η απόκτηση του εργοστασίου είχε κριθεί απαραίτητη για τα στελέχη της ΘΕΣγάλα καθώς η παραγωγή από την υφιστάμενη μονάδας της γαλακτοβιομηχανίας, δεν επαρκεί για να καλύψει την ζήτηση με δεδομένο και το νέο επενδυτικό πλάνο που προβλέπει διπλασιασμό τους δικτύου της μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται πως «ναυάγησαν» την τελευταία στιγμή.

Το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο εγκαινιάστηκε το 2005, ενώ το ύψος της επένδυσης ανήλθε στα 37 εκατ. ευρώ και αποτελούσε την μεγαλύτερη επένδυση στη Δυτική Μακεδονία. Το εργοστάσιο αν και αρχικά κατασκευάστηκε για την παραγωγή κυρίως φρέσκου γάλακτος τελικά έφτασε να παράγει γάλα υψηλής παστερίωσης και μακράς διαρκείας, καθώς η ΦΑΓΕ, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κατηγορία του «φρέσκου».

Με τις κτιριακές εγκαταστάσεις να εκτείνονται σε ένα οικόπεδο 52.000 τ.μ. και να ξεπερνούν σε εμβαδόν τα 15.000 τ.μ., το εργοστάσιο είχε δυνατότητα επεξεργασίας 500 τόνων γάλακτος ημερησίως.