Ανύπαρκτη η προστασία των μικροεπενδυτών

Η Ελληνική Πολιτεία με τον Ν3148/2003 ίδρυση την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ (ΕΛΤΕ) ως την εθνική εποπτική αρχή του ελεγκτικολογιστικού επαγγέλματος που είναι αρμόδια για τη θέσπιση και την εποπτεία της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής των λογιστικών και ελεγκτικών προτύπων.

Αποστολή της ΕΛΤΕ είναι η συνεχής ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στη λειτουργία του ελεγκτικού και λογιστικού θεσμού στην Ελλάδα. Η ΕΛΤΕ απαρτίζεται από δύο εποπτικά συμβούλια μέσω των οποίων διενεργείται η εποπτεία της αγοράς. Μέσω του Συμβουλίου Ποιοτικού Ελέγχου (ΣΠΕ) εποπτεύονται τα Ελεγκτικά Πρότυπα (Auditing Standards), με τα οποία ελέγχεται η συμμόρφωση των ορκωτών ελεγκτών και των ελεγκτικών γραφείων με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και τον Κώδικα Δεοντολογίας της IFAC. Μέσω της Επιτροπής Επαγγελματικών Εξετάσεων (ΕΕΕ) εποπτεύονται όλες οι σχετιζόμενες με την άσκηση του επαγγέλματος του νόμιμου ελεγκτή πτυχές (Professional Oversight), όπως ιδίως οι επαγγελματικές εξετάσεις, η πρακτική άσκηση και η χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Τέλος, μέσω του Συμβουλίου Λογιστικής Τυποποίησης (ΣΛΟΤ) η ΕΛΤΕ ως οιονεί σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών, εισηγείται τη θέσπιση Λογιστικών Προτύπων (Accounting Standards) για την Ελληνική επικράτεια.

Με απλά λόγια κύριε Υπουργέ, η ΕΛΤΕ είναι ο αστυνόμος της Αγοράς καθώς είναι αυτή που ελέγχει τους Ελεγκτές των μεγάλων επιχειρήσεων, τις δεκάδες Ελεγκτικές εταιρείες που ρόλος τους είναι η ορθή λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων. Ιδίως δε των μεγάλων επιχειρήσεων που βρίσκονται Εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, δηλαδή αυτών των επιχειρήσεων που ζητάνε από το επενδυτικό κοινό να τους εμπιστευτεί.

Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια κύριε Υπουργέ από την μεγαλύτερη απάτη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, την μεγαλύτερη ληστεία και μεταφορά πλούτου, την απάτη του Χρηματιστηρίου. Τότε που οι ελεγκτικές εταιρείες, προφανώς, έπαιζαν και αυτές στο Χρηματιστήριο, σε συνεργασία με τους μεγαλομετόχους των εισηγμένων επιχειρήσεων, εξαπατώντας πλήθος καλόπιστων Μικροεπενδυτών τους οποίους και κατέστρεψαν στο τέλος.

Είναι ηλίου φαεινότερο  ότι εάν  αν δεν συνεργαζόντουσαν με τις δεκάδες επιχειρήσεις που πουλούσαν αέρα στους μικροεπενδυτές τότε το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι ήταν απολύτως ανίκανες και θα έπρεπε να τους εχει αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σε αυτές και σε όσους ελεγκτές εργαζόντουσαν σε αυτές.

Μετά την μεγάλη καταστροφή του 1999 η Πολιτεία, καθυστερημένα, δημιούργησε το Ελεγκτικό όργανο, το 2003, την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ.

Επειδή πριν υποβάλουμε την ερώτηση αυτή αναζητήσαμε στην ιστοσελίδα της ΕΛΤΕ τα πρόστιμα και τις πειθαρχικές ποινές που έχει επιβάλει τα τελευταία χρόνια σε ελεγκτικές εταιρείες. Δυστυχώς όμως η αναζήτησή μας δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Προφανώς για την ΕΛΤΕ όλα βαίνουν καλώς και παρά το γεγονός ότι χιλιάδες επιχειρήσεις «σκάνε» με μεγάλο θόρυβο στην αγορά, καμία ευθύνη δεν φέρει για αυτό καμία ελεγκτική εταιρεία. Μα τότε πραγματικά αναρωτιόμαστε, τι ρόλο παίζουν αυτές οι εταιρείες σήμερα;

 

 

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

 

  1. Πόσα πρόστιμα έχει βάλει η ΕΛΤΕ στις ελεγκτικές εταιρείες από το 2003 έως σήμερα;

 

  1. Σε ποιες περιπτώσεις όπου διατάχθηκε πειθαρχικός έλεγχος ελεγκτικών εταιρειών από την ΕΛΤΕ οδηγήθηκαν σε τιμωρία αυτών των εταιρειών και ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις κ. Υπουργέ, οι ελεγκτικές εταιρείες των μεγάλων σκανδάλων όπως η υπόθεση Μαρινόπουλος, ελεγχόντουσαν από την ΕΛΤΕ; Μήπως ήταν οι ίδιοι ελεγκτές που στο σκάνδαλο ΑΣΠΙΣ υπέγραφαν τις Οικονομικές καταστάσεις χωρίς καμία επιφύλαξη; Μήπως ήταν οι ίδιες εταιρείες που υπογράφουν τις Οικονομικές καταστάσεις εταιρειών όπως η COMPUCON;
  2. Ποιες ελεγκτικές εταιρείες έλεγχαν την ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και την COMPUCON τα έτη 2010-2016;

 

  1. Πότε διέταξε η ΕΛΤΕ έρευνα για τους Ελεγκτές της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και ποια τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας Πώς μπορούμε να πειστούμε κ. Υπουργέ ότι η ΕΛΤΕ θα επιβληθεί στις Εκλεκτικές εταιρείες όταν η διοίκησή της αποτελείται συστηματικά από πρόσωπα με μακρά θητεία στις ίδιες τις Ελεγκτικές εταιρείες; Πώς θα τιμωρήσουν τους παλιούς τους συναδέλφους κ. Υπουργέ; Να κατατεθεί η σχετική απόφαση.

 

  1. Διορίστηκε Α’ Αντιπρόεδρος στην ΕΛΤΕ τα έτη 2012-2015 πρώην υπάλληλος του ΣΟΕΛ , ο οποίος είχε  εκδιωχθεί από την προηγούμενη διοίκηση, γιατί ήταν αναμειγμένος στα σκάνδαλα της PROTON BANK και άλλων εταιρειών και του οποίου το επαγγελματικό μέλλον εξαρτάται από τις ελεγκτικές εταιρίες; Πώς προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον όταν υπάρχει τέτοιο ασυμβίβαστο;
  2. Ολοκληρώθηκε και αν ναι πότε η έρευνα για τις οικονομικές καταστάσεις της Proton και της Ασπίς όπου οι ελεγκτές δεν είχαν βρει τίποτα το επιλήψιμο λίγες μόλις ημέρες πριν σκάσουν τα «μεγάλα κανόνια» και αποδειχθεί σωρεία παρανομιών στην οικονομική διαχείριση;

Να κατατεθούν.

 

Ο ερωτών βουλευτής

 Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

ΚΟΙΝΟΠΟΊΗΣΗ:

Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Οικον. Εισαγγελείς, ΣΔΟΕ,     ΚΕΦΟΜΕΠ