«Όχι» πρακτόρων ΟΠΑΠ στους φόρους των παιγνίων – «Δεν σώζουμε έναν κλάδο βουλιάζοντας έναν άλλο»

«Όχι» πρακτόρων ΟΠΑΠ στους φόρους των παιγνίων

«Δεν σώζουμε έναν κλάδο βουλιάζοντας έναν άλλο», υποστηρίζουν

 

Την κάθετη αντίθεσή τους σε φορολογική επιβάρυνση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ εκφράζουν οι Ενώσεις Πρακτόρων με σχετικές επιστολές. Τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά ενώ διαμαρτύρονται και υποστηρίζουν πως πρέπει να μπει τέλος σε οποιαδήποτε σκέψη επιβολής φόρου στα παιχνίδια του OΠΑΠ.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά: “Μη διανοηθείτε να κάνετε κάτι τέτοιο! Με αυτή τη φορολόγηση που ακούγεται ότι θα προστεθεί, καταστρέφεται η ανακύκλωση πάνω στην οποία βασίζεται η φιλοσοφία των παιχνιδιών, με αποτέλεσμα ακριβώς το αντίθετο από αυτό που αναμένεται. Να είστε σίγουροι ότι ο κλάδος των πρακτόρων θα αντιδράσει δυναμικά σε μια τέτοια πιθανή απόφαση”, προειδοποιούν οι Ενώσεις Πρακτόρων.

«Δεν σώζουμε έναν κλάδο βουλιάζοντας έναν άλλο», υποστηρίζουν τα Σωματεία Πρακτόρων Κρήτης. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρεται πως «οποιαδήποτε φορολόγηση, εισφορά ή οτιδήποτε άλλο που θα επιβαρύνει τον παίκτη, τον πράκτορα, ή τον OΠΑΠ, είναι σίγουρο ότι θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο. Η σίγουρη μείωση του τζίρου από τα νόμιμα τυχερά παιγνίδια του OΠΑΠ θα φέρει συνολική μείωση εσόδων για τα κρατικά ταμεία και όχι αύξηση. Αυτό το αποτέλεσμα είχαν ανάλογες αποφάσεις στον χώρο των τυχερών παιγνίων στο παρελθόν, γι’ αυτό και αποσύρθηκαν στη συνέχεια».

Οι πράκτορες υποστηρίζουν πως «από τον χώρο των νόμιμων τυχερών παιχνιδιών της OΠΑΠ ΑΕ το κράτος εισπράττει ήδη το 30% των κερδών του ΟΠΑΠ το 20% από τα κέρδη των παικτών και φυσικά τον φόρο από το εισόδημα της OΠΑΠ και των πρακτόρων. Με αυτή τη φορολόγηση που ακούγεται ότι θα προστεθεί, καταστρέφεται η ανακύκλωση πάνω στην οποία βασίζεται η φιλοσοφία των παιγνιδιών, με αποτέλεσμα ακριβώς το αντίθετο από αυτό που αναμένεται.

Και μην ξεχνάτε ότι πελάτες μας είναι οι μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε δραματική κατάσταση». Η ανακοίνωση καταλήγει με την προτροπή «ας πάρει επιτέλους απόφαση η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά και να ελέγξει τις παράνομες δραστηριότητες στον χώρο των τυχερών παιγνίων, τόσο επίγεια όσο και ιντερνετικά, όπου χάνονται τεράστια έσοδα κάθε χρόνο για το κράτος από τη μη φορολόγησή τους».

Σύμφωνα με την Ένωση Πρακτόρων Δράμας, «το επιπλέον τέλος καταστρέφει την ανακύκλωση του παιγνιδιού ΚΙΝΟ, πρακτική στην οποία στηρίζεται ο μεγαλύτερος όγκος της συμμετοχής του παικτικού κοινού. Αναλυτικότερα, όταν οι παίκτες καταβάλλουν 0,55 ευρώ, σε περίπτωση που κερδίσουν στην κατώτερη κατηγορία, αντί να πάρουν επιστροφή το ποσό που κατέβαλαν, θα τους επιστραφούν λιγότερα 0,05 ευρώ. Είναι τουλάχιστον παράδοξο και σαφέστατα αποτρεπτικό στην ψυχολογία αλλά και τη διάθεση των παικτών το ότι θα χάνουν… κερδίζοντας», υπογραμμίζεται.