Της Αλεξάνδρας ΤόμπραΤη δεύτερη πτωτική συνεδρίαση από την αρχή του Μαΐου ολοκλήρωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναδιπλώθηκε μετά τη χθεσινή “επίσκεψή” του στα υψηλότερα επίπεδα του 2016, βρίσκοντας την ευκαιρία να ενθυλακώσει μέρος των κερδών του.

ΧΑ: Δέκα μονάδες στοίχισε η διόρθωση

 

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,59% στις 622,71 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 622-634 μονάδων ή από το -1,60% έως το +0,33%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,07 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 96,53 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,19%, στις 174,12 μονάδες, ενώ στο +2,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 742,52 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,91% στις 54,42 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,82%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,38%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 8,34%.

Η αγορά σήμερα έδειξε ότι θέλει να αφομοιώσει τα τρέχοντα επίπεδα υποστηρίζοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που θέλουν τη διάσπαση των κρίσιμων επιπέδων των 630-640 μονάδες να γίνεται σε δύο χρόνους. Η αφομοίωση των επιπέδων πάνω από τις 630 μονάδων, άλλωστε, θα υποστηρίξει πιθανές νέες ανοδικές κινήσεις, δίνοντας την ευκαιρία σε κεφάλαια να αναπροσαρμόσουν τις θέσεις τους.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρόσφατη άνοδος του γενικού δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους υποστηρίχθηκε περισσότερο από τη μείωση του ρίσκου χώρας, εξαιτίας της διαφαινόμενης, πλέον, ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Έτσι, η σημερινή συνεδρίαση ήταν και μια καλή ευκαιρία για πολλά χαρτοφυλάκια να εξαιρέσουν τον πολιτικό κίνδυνο από τους καταλύτες που μπορούν να επηρεάσουν την κερδοφορία τους, και να αναπροσαρμοστούν σε άλλες επιλογές.

Έτσι, ακόμη και αν σήμερα είχαμε περισσότερα στοιχεία προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η αγορά διόρθωσε, βελτιώνοντας όμως τη ρευστότητα αρκετών χαρτοφυλακίων, που είχαν τη δυνατότητα να ενθυλακώσουν μέρος των κερδών τους. Άλλωστε, οι όροι της αγοράς δεν έχουν αλλάξει επί τα χείρω ώστε να τροφοδοτηθεί κάποια ανησυχία, αν εξαιρέσει κανείς την επιστροφή της οικονομίας σε αρνητικούς ρυθμούς το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη, επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, οι προσδοκίες που επανέρχονται στην αγορά κινούνται προς το παρόν σε μια βραχυπρόθεσμη βάση. Ουσιαστικά στις 24 Μαΐου αναμένεται να κλείσει ένα κύκλος. Όπως φαίνεται το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα εφεδρικά μέτρα θα απομακρύνουν τους βαθμούς αβεβαιότητας που είχαν συσσωρευτεί στην ελληνική οικονομία στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Ο επόμενος κύκλος θα έχει σαν κύριο θέμα την διευθέτηση του χρέους και την υλοποίηση των πρόσφατων συμφωνηθέντων. Αν και τα μέτρα τα οποία έχουν σε μεγάλο βαθμό υφεσιακή επίδραση μέρος των απωλεσθέντων ωφελειών για τις μετοχές θα μπορούσε να αναπληρωθεί με μια επιτυχή εκπλήρωση των στόχων του προϋπολογισμού ή με την επίσπευση άλλων αναπτυξιακών δράσεων (ΕΣΠΑ. Αποκρατικοποιήσεις, Πακέτο Γιούνγκερ). Όπως και να έχει ο νέος κύκλος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί “ελεύθερος από αβεβαιότητες”, η ύφεση του πρώτου τριμήνου είναι γεγονός και οι δυσκολίες που υπάρχουν στο οικονομικό πεδίο (περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, μείωση διαθέσιμου εισοδήματος, αναστολές πληρωμών, χρεοκοπίες) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Τα μακροπρόθεσμα τεχνικά δεδομένα της Αγοράς άλλαξαν μετά από 21 μήνες καθοδικής τάσης. Συγκεκριμένα στην συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης ο Γενικός ∆είκτης με εμφατικό τρόπο διέσπασε τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, πραγματοποιώντας την δεύτερη υψηλότερη συναλλακτική επίδοση για το 2016. Σε αυτό το χρονικό σημείο ο Γενικός εισήλθε σε υπερτιμημένες ζώνες διαπραγμάτευσης αναφορικά με τους ταλαντωτές, για να ακολουθήσει μια σχετικά ήπια διόρθωση που αποφόρτισε ελαφρώς τους δείκτες. Η προσέγγιση της κυριότερης ζώνης αντίστασης (630 μονάδες) συμπίπτει από λίγο έως πολύ και με τις τιμές των αυξήσεων των τραπεζών.

Μετά από πέντε μήνες οι επενδυτές που είχαν συμμετάσχει στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχουν ως προς τις τιμές κτήσης περάσει σε κερδοφόρο έδαφος ή ελαχιστοποιήσει τις απώλειες τους και από ότι φαίνεται η υπέρβαση των εν λόγω επιπέδων χρήζει ισχυρότερης αύξησης των συναλλαγών απορροφώντας μέρος αυτών των μετοχών. Η υπέρβαση των 635 μονάδων ανοίγει εκ νέου το ανοδικό περιθώριο μέχρι την επόμενη βραχυπρόθεσμη αντίσταση που βρίσκεται στις 680 μονάδες. Σε αυτή την προσπάθεια οι αγοραστές έχουν την υποστήριξη των τεχνικών δεικτών οι οποίοι έχουν καθολική ανοδική ετυμηγορία η οποία θα τεθεί σε αναθεώρηση μόνο σε υποχώρηση κάτω από τις 600 μονάδες, επίπεδο από το οποίο διέρχεται η πλαγιοανοδική στήριξη από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου. Συμπερασματικά μετά από ένα ισχυρό μεταπασχαλινό ράλι και τις σχετικές ανάσες κατοχύρωσης κερδών ο Γενικός ∆είκτης δείχνει ικανός να συνεχίσει ανοδικά έχοντας τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Στο ταμπλό τώρα, μία από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της ημέρας ήταν η Aegean, η οποία υποχώρησε κατά 6,30%, καθώς πλέον διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα ύψους 0,70 ευρώ (απόδοση 7,7%). Χωρίς το μέρισμα ύψους 0,12 ευρώ και η ΜΕΤΚΑ, η οποία έκλεισε με απώλειες 1,66%.

Απώλειες που έφτασαν το 4,86% κατέγραψε η ΕΕΕ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου τα οποία έδειξαν μείωση των εσόδων του ομίλου. Στο -5,88% και η Βιοχαλκο, διορθώνοντας κάτω από τα 1,50 ευρώ το πρόσφατο ράλι της, ενώ άνω του 3% ήταν οι απώλειες Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Alpha Bank και ΔΕΗ, με την τελευταία να συνεχίζει πτωτικά μετά το -2,85% της Πέμπτης και το -5,67% της Τετάρτης. Χτες τη νύχτα έγινε γνωστό ότι η μετοχή αφαιρείται από το δείκτη Standard του MSCI και εντάσσεται πλέον στο δείκτη Small Cap.

Άνω του 2% ήταν και οι απώλειες σε Folli Follie, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και ΜΕΤΚΑ. Υπό έλεγχο έθεσαν τις πιέσεις τους οι ΟΛΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν και Jumbo.

Μόνο δύο μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν με κέρδη, αυτές των Eurobank και Grivalia, οι οποίες έκλεισαν στο +0,95% και +0,66% αντίστοιχα, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Motor Oil και ΕΥΔΑΠ.

Στον Mid Cap, η Αττικής έκανε ένα ακόμη άλμα ανόδου, το σημερινό έφτασε στο 15,53%, μετά την ένταξή της στον small cap του MSCI, ενώ ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι Τεχνική Ολυμπιακή (+6,43%), Σαράντης (+5,56%) και Ικτίνος (+4,12%). Πλαίσιο και Ελληνικά Καλώδια στον αντίποδα έκλεισαν με απώλειες άνω του 3%.