ΧAΑ: Άλμα 3,15% και εκρηκτικός τζίρος “σβήνουν” τις απώλειες του 2016

ΧΑ: Άλμα 3,15% και εκρηκτικός τζίρος “σβήνουν” τις απώλειες του 2016

 CAPITAL.GR
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με εκρηκτική άνοδο του τζίρου και συγκρατημένη αισιοδοξία σχεδόν σε ολόκληρο το ταμπλό υποδέχτηκε τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν στο χθεσινό Eurogroup το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον απέχει μία ανάσα από τα επίπεδα που ξεκίνησε το 2016.

ΧΑ: Άλμα 3,15% και εκρηκτικός τζίρος "σβήνουν" τις απώλειες του 2016

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,15% στις 629,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 613-629 μονάδων ή από το +0,58% έως το +3,16%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 196,47 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 289,45 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 63,14 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 3,94%, στις 177,10 μονάδες, ενώ στο +2,95% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 709,81 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,72% στις 54,78 μονάδες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης, από τις 11 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

Η απόσταση που χωρίζει το γενικό δείκτη από τα επίπεδα που ξεκίνησε το έτος είναι πλέον χαμηλότερη του 0,4%, με το κλείσιμο της ψαλίδας να συνοδεύεται σήμερα και με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο, στοιχείο που ερμηνεύτηκε από τους εγχώριους αναλυτές ως δείγμα ενεργοποίησης ανενεργών χαρτοφυλακίων ή εισροής νέων κεφαλαίων. Μάλιστα, η κίνηση αυτή αποτυπώθηκε και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 7,52%.

Η κλιμακούμενη αισιοδοξία που αποτυπώθηκε σήμερα στην αγορά προήλθε από την ανακούφιση των επενδυτών ότι ο πολιτικός κίνδυνος απομακρύνεται από τη χώρα. Όπως τονίζει η UBS, αυτό βοηθά την ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και να χτίσει το success story της μέσω της συμμόρφωσης στο πρόγραμμα, παρέχοντας της έτσι κίνητρα να παραμένει σε συμφιλιωτική πορεία με τους πιστωτές της.

Στο ίδιο μήκος και η Deutsche Bank, η οποία τονίζει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup βοηθούν στο να αποφευχθεί μία νέα ελληνική κρίση. Σίγουρα οι αποφάσεις του Eurogroup είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός έτσι ώστε να αποφευχθεί μία νέα ελληνική κρίση στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βέβαια, μπορεί χθες το Eurogroup να συζήτησε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για πρώτη φορά επίσημα, ωστόσο μεταξύ άλλων, η Ελλάδα έχει μπροστά της πολύ δρόμο πριν τη συμφωνία. Πρέπει να περάσει και άλλες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, πριν από την επόμενη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης σε δύο εβδομάδες.

Και αυτός ήταν ο λόγος που είδαμε το χτίσιμο των θέσεων στα τρέχοντα επίπεδα και όχι υψηλότερα, ενδεχομένως πέριξ των 630 μονάδων, αναφέρουν οι αναλυτές. Στο κλίμα αυτό, χρηματιστηριακές πηγές του Capital.gr, δεν παρέλειψαν να επιστήσουν την προσοχή στους επενδυτές, να μην “κυριευτούν” από υπερβολική αισιοδοξία. Και αυτό διότι η πρόσφατη αναρρίχηση του γενικού δείκτη πάνω από τις 600 μονάδες, σε συνδυασμό με την ανάδυσή του από τα χαμηλά των 420 μονάδων, στα οποία βρισκόταν στις 11 Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι η αξιολόγηση έως ένα βαθμό είναι προεξοφλημένη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σταδιακά θα αρχίσει να αποτιμάται η δημοσιονομική επίπτωση των νέων μέτρων που λαμβάνονται και θα ληφθούν από την κυβέρνηση, καθώς και θα μετρηθούν οι “πληγές” της παρατεταμένης αβεβαιότητας και των καθυστερήσεων. Επομένως την πορεία του Χ.Α. θα κρίνει η επόμενη μέρα της συμφωνίας και όχι ο δρόμος προς αυτήν, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank είναι αυτή που σήμερα ξεχώρισε με το ποσοστό ανόδου της, καθώς έκλεισε στο +13,60%, ενώ αυτή που ξεχώρισε συναλλακτικά ήταν η Εθνική, η οποία αν και ενισχύθηκε κατά 3,74%, διακίνησε 137,5 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 21,4 εκατ. άλλαξαν χέρια μέσω προσυμφωνημένων πράξεων στις τιμές των 0,31 και 0,30 ευρώ.

Ισχυρή και η επίδοση των ΟΛΠ και ΔΕΗ, οι μετοχές των οποίων έκλεισαν στο +7,18% και +6,01% αντίστοιχα, ενώ η Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 5,99%, η Βιοχαλκο με άνοδο 5,97% και η Ελλάκτωρ στο +5,22%.

Η μετοχή της Πειραιώς είναι η πρώτη τραπεζική μετοχή που ανατρέπει το αρνητικό πρόσημο του 2016, καθώς με το σημερινό +4,36% βρέθηκε στα 0,2870 ευρώ (ενδοσυνεδριακά διαπραγματεύτηκε ακόμη και στα 0,2970 ευρώ), υψηλότερα από τα 0,2780 ευρώ που ξεκίνησε το έτος.

Άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean και ΕΕΕ, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Λάμδα. Με το “φτωχό” +0,57% έκλεισε ο ΟΤΕ, λόγω της σχεδιαζόμενης επιβολής φορολογικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και στο διαδίκτυο,  στο +0,71% η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Folli Folli, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν και Motor Oil.

Στον Mid Cap, η Αττικής σημείωσε κέρδη 6,21%, η Πλαίσιο έκλεισε στο +6,59%, ενώ έντονη συναλλακτική δραστηριότητα κατέγραψαν και οι MIG και Intralot, οι οποίες έκλεισαν στο +4,96% και 5,77% αντίστοιχα. Άνω του 3% τα κέρδη σε Autohellas και Ελληνικά Καλώδια.

* ,