Χ.Α.: Δυναμικό Break στη διόρθωση, με τραπεζικό ράλι

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

capital.gr

 

Έντονα ανοδικά ξεκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή απόδοση του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος συμβάλει στην ανάκτηση του χαμένου εδάφους της πρόσφατης διόρθωσης.

Χ.Α.: Break στη διόρθωση, με τραπεζικό ράλι

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,62% στις 558,56 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 3,41% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 152,93 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 6,48% στις 41,09 μονάδες.

Απομένουν δύο συνεδριάσεις, μαζί με τη σημερινή, για να κλείσει η βραχύβια πρώτη εβδομάδα του Χ.Α. στις προηγμένες αναδυόμενες αγορές, με τα πρώτα μηνύματα να έχουν πιο πολύ θολώσει την εικόνα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η εξέλιξη αυτή συνέπεσε με τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, με πολλά ξένα χαρτοφυλάκια να απέχουν λόγω διακοπών, συμπιέζοντας ταυτόχρονα τη συναλλακτική δραστηριότητα.

Η χρονική στιγμή του Καθολικού Πάσχα δεν βοηθά, επίσης, να δούμε την πραγματική δυναμική της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και αν επιβεβαιωθεί σταδιακά το σενάριο της συνολικής μείωσης της συναλλακτικής δραστηριότητας κάτω από τα επίπεδα των 90 εκατ. ευρώ, όπως αναμένει η πλειονότητα των αναλυτών.

Φυσικά, η πορεία του Χ.Α. συνδέεται με τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, εξελίξεις που στο θετικό σενάριο θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο της χώρας, να αναζωογονήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να οδηγήσουν σε γρήγορη ανάπτυξη της συναλλακτικής δραστηριότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Από την αρχή της εβδομάδας, οι εναπομείναντες traders έδειξαν ότι θέλουν να διαφυλάξουν τα τρέχοντα επίπεδα, αναμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Έτσι, επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις ότι παρά τις εύλογες ανησυχίες για την τροπή που μπορεί να λάβει η προσφυγική κρίση, το κλίμα εξακολουθεί να καθοδηγείται από θετικές προσδοκίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Απρίλιο που θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά στην οικονομία.

Στα τεχνικά σημεία τώρα, ο FTSE 25 έδειξε χτες να διαφυλάττει τη στήριξη των 145-146 μονάδων, ξεκινώντας σήμερα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τη διάσπαση της αντίστασης αρχικά των 151 μονάδων και δευτερευόντως των 154 μονάδων. Μέχρι στιγμής ο πρώτος στόχος δείχνει να επιτυγχάνεται, αλλά θα πρέπει να δώσει τις ανάλογες “εξετάσεις” στο κλείσιμο, προκειμένου να δει τα υψηλότερα επίπεδα με μεγαλύτερες προσδοκίες.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς καταγράφει κέρδη 7,93%, η Εθνική είναι στο +7,08%, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 6,90% και η Eurobank σημειώνει άνοδο 5,85%. Επίσης, η αγορά δείχνει να ικανοποιείται με την ανθεκτικότητα του ομίλου Μυτιληναίος, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του 2015, προσφέροντας στη μετοχή του κέρδη που ξεπερνούν το 3%.

Άνω του 2% είναι είναι τα κέρδη σε Βιοχαλκο, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Aegean, Grivalia, ΟΤΕ και ΕΕΕ, ενώ άνω του +1% κινούνται οι ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Λάμδα και Τιτάν.

* ,