Χρυσές δουλειές για το ΔΝΤ… - Τα κοράκια του κατέφθασαν στην πρωτεύουσα Μπακού - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Χρυσές δουλειές για το ΔΝΤ… – Τα κοράκια του κατέφθασαν στην πρωτεύουσα Μπακού

01.02.2016 07:17
Ειδικοί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέφτασαν στην πρωτεύουσα Μπακού την προηγούμενη εβδομάδα για να εξετάσουν το μέγεθος του προβλήματος. «Η ομάδα θα συζητήσει τα πιθανά πεδία τεχνικής βοήθειας και θα αξιολογήσει τις όποιες χρηματοδοτικές ανάγκες» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν, η κυβέρνηση σκέφτεται να ζητήσει έκτακτο δάνειο 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών αργού πετρελαίου.
Η χώρα, βέβαια, έχει κι άλλες επιλογές. Για παράδειγμα, στο κρατικό επενδυτικό ταμείο διατηρούνται περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια από τις πολλές πετρελαιοπαραγωγές χώρες που έχουν πληγεί από τις πτωτικές τιμές. Ο πετρελαϊκός κλάδος τροφοδοτεί το 37% του ΑΕΠ της χώρας και σχεδόν 90% των εξαγωγών της, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Όσο για το εθνικό νόμισμα, το μανάτ, μόνο πέρυσι έχασε 52% της αξίας του έναντι του δολαρίου.
Η αζερική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό άνω του 4% πέρυσι, όμως το ΔΝΤ αναμένει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,5% για το 2016. Και παρά την αναπτυσσόμενη οικονομία, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να «τρέξει» έλλειμμα προϋπολογισμού περίπου στο 8% του ΑΕΠ πέρυσι.
Όλο αυτό συνιστά μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμα και εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το Αζερμπαϊτζάν είχε τεράστια πλεονάσματα. Και το ποσοστό φτώχειας μειώθηκε κατά περίπου 50% μεταξύ 2001 και 2013.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017