Χριστίνα Τζογανάκη: Πρώτο θέμα η Ελλάδα στο Stratfor-Προειδοποιεί για κίνδυνο ατυχήματος | Mikrometoxos.gr

Χριστίνα Τζογανάκη: Πρώτο θέμα η Ελλάδα στο Stratfor-Προειδοποιεί για κίνδυνο ατυχήματος

17.12.2015 13:18
Χριστίνα Τζογανάκη
http://www.sofokleousin.gr/archives/272837.html
Email me

Για υπαρκτό κίνδυνο ανατροπής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατάρρευσης της συμφωνίας με τους δανειστές, προειδοποιεί το αμερικανικό γεωστρατηγικό think tank, Stratfor. Η Ελλάδα δεν είναι απλά πρώτο θέμα στις ειδήσεις παγκοσμίως με τα media να παρακολουθούν βήμα, βήμα το θολό τοπίο των διαπραγματεύσεων, αλλά κυριαρχεί και στα πολιτικά, γεωπολιτικά και οικονομικά think tanks.

Η ανάδειξη του ελληνικού ζητήματος σε κορυφαίο παγκοσμίως μέσα από τις τοποθετήσεις παγκοσμίου βεληνεκούς προσωπικοτήτων καθώς και η επισήμανση των γεωπολιτικών παραγόντων και των συνεπακόλουθων συνεπειών είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Το think tank υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση.

«Αντιμέτωπο με την οικονομική, πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα, το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα διατηρήσει την ελληνική οικονομία στη ζωή -τουλάχιστον προς το παρόν-. Ωστόσο, η λήψη περαιτέρω μέτρων θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτική διχόνοια, αν όχι βία, στην Ελλάδα. Η κατάσταση είναι επισφαλής, και είναι πολύ πιθανό ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει

«Στις 15 Δεκεμβρίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων που θα επιτρέψουν στη χώρα να λάβει € 1.000.000.000 σε κεφάλαια διάσωσης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη νομοθεσία που επιτρέπει την πώληση των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων από τις τοπικές τράπεζες σε ξένους επενδυτές και μια νέα μισθολογική κλίμακα για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ήταν μια άλλη πικρή νίκη για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία σε μια χρονιά κατά την οποία το κυβερνών κόμμα έπρεπε να εγκρίνει μια σειρά από αμφιλεγόμενες πολιτικές για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από τους πιστωτές της χώρας.

Ο Τσίπρας κατάφερε να διατηρήσει ισχνή πλειοψηφία, καθώς 153 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του πακέτου. Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες, και το Eurogroup θα αποφασίσει κατά πάσα πιθανότητα τις επόμενες ώρες την αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Αλλά δυστυχώς για τον Ελληνα πρωθυπουργό, η κυβέρνησή του θα πρέπει να περάσει ακόμα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα τον Ιανουάριο.

Η πιο σημαντική πτυχή της δέσμης των μέτρων που ψηφίστηκαν στις 15 Δεκεμβρίου είναι ό, τι δεν είχε συμπεριληφθεί. Τα σχέδια την μερική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αναβλήθηκαν μέχρι το 2016. Ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για την εξάλειψη των επιδοτήσεων για τους αγρότες έχει επίσης επανειλημμένα αναβληθεί αφού η Ελλάδα υπέγραψε για πρώτη φορά συμφωνία διάσωσης με το Eurogroup, τον Ιούλιο, υπό τον φόβο μαζικών διαμαρτυριών από μια ιδιαίτερα «θορυβώδες» τμήμα του πληθυσμού.»

Το ακανθώδες ασφαλιστικό

Ακόμη πιο σημαντικό, συνεχίζει το Stratfor, τον Ιανουάριο το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει ένα σχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας να μειώσει τις δαπάνες κατά περίπου € 2.000 εκατομμύρια το επόμενο έτος. Επειδή οι συντάξεις αποτελούν ένα από τα τελευταία εναπομείναντα δίχτυα ασφαλείας στην Ελλάδα, αυτό απέχει πολύ από ένα δευτερεύον ζήτημα. Σε μια χώρα όπου η ανεργία πλήττει τουλάχιστον το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού (οι αριθμοί είναι διπλάσιοι μεταξύ των νέων), ολόκληρες οικογένειες εξαρτώνται από τις συντάξεις από τους γονείς ή τους παππούδες τους.

Βραδυφλεγής βόμβα η προσφυγική κρίση

Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ολοένα και πιο περίπλοκη μεταναστευτική κρίση. Υπήρξε σημαντική άνοδος της άφιξης των αιτούντων άσυλο από τη Μέση Ανατολή το 2015, η οποία ανάγκασε την Αθήνα να δαπανήσει επιπλέον κεφάλαια για την παροχή τροφής και στέγης για τους μετανάστες. Για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, η Αθήνα επωφελήθηκε από το γεγονός ότι αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες ήθελαν να περάσουν στην Βόρεια Ευρώπη και όχι να μείνουν στην Ελλάδα. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει τις τελευταίες εβδομάδες, όταν πολλές χώρες κατά μήκος της βαλκανικής οδού άρχισαν να χτίζουν φράχτες και να ενισχύουν τους ελέγχους στα σύνορα για τη μείωση της εισροής μεταναστών. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, οι Βρυξέλλες ανάγκασαν την Αθήνα να αποδεχθεί τη Frontex στα βόρεια σύνορα στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε πρόσφατα μια συμφωνία με την Τουρκία για να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να εισέλθουν στην Ελλάδα, αλλά ο αντίκτυπος της συμφωνίας δεν έχει ακόμη γίνει αισθητός. Κύριος φόβος στην Ελλάδα τις ερχόμενες εβδομάδες είναι ότι οι πρόσφυγες θα εξακολουθούν να προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα. Αυτό όχι μόνο θα αυξήσει την οικονομική επιβάρυνση της Αθήνας, αλλά θα αυξήσει την πιθανότητα τη χρήση βίας κατά των μεταναστών στη χώρα.

Λιγότερο πιθανό το Grexit το 2016 – Κίνδυνος ανατροπής της κυβέρνησης

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ θα είναι λιγότερο πιθανό το 2016 σε σχέση με το 2015, επειδή η Αθήνα είναι ήδη σε ένα πρόγραμμα διάσωσης. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι ήδη σε ισχύ, και τα κοινοβούλια της ευρωζώνης δεν έχουν να κάνουν κάποια ψηφοφορία σχετικά με την Ελλάδα. Ωστόσο, η ισχνή πλειοψηφία που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, μαρτυρά ότι ακόμη και μια μικρή «εξέγερση» μεταξύ των βουλευτών θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Επιπλέον, επειδή η ύφεση, η υψηλή ανεργία και η κρίση της μετανάστευσης βρίσκονται στο ζενίθ, διαδηλώσεις και επεισόδια βίας – τα οποία ήταν σχετικά σπάνια δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο – θα γίνουν πιο συχνά από εδώ και στο εξής.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017