Χριστίνα Τζογανάκη: Ξέσπασε πόλεμος για τα μπόνους των Golden Boys των τραπεζών - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Χριστίνα Τζογανάκη: Ξέσπασε πόλεμος για τα μπόνους των Golden Boys των τραπεζών

27.11.2015 14:01

Τράπεζες: Ξέσπασε πόλεμος για τα μπόνους των Golden Boys

«Whatever it takes», από τις επενδυτικές τράπεζες για τα χρυσά ταλέντα. Τα έσοδα πέφτουν τα μπόνους… ανεβαίνουν

Οι επενδυτικές τράπεζες θα κάνουν ό, τι χρειάζεται για να κρατήσουν τους υπαλλήλους με τις καλύτερες επιδόσεις… ευτυχείς, όσον αφορά στα μπόνους του 2016, ακόμη και αν οι αμοιβές σε ορισμένα τμήματα του τραπεζικού κλάδου έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Ανώτεροι τραπεζίτες και σύμβουλοι τόνισαν ότι οι κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες ακόμη και της Ευρώπης – οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και εν μέσω προγραμμάτων αναδιάρθρωσης – θα πληρώσουν όσο-όσο για τους καλύτερους υπαλλήλους παρά την αδύναμη κερδοφορία σε ορισμένους τομείς.

«Υπάρχει μεγάλη προσφορά εκεί έξω για τα κορυφαία ταλέντα”, δήλωσε ανώτερο στέλεχος σε ευρωπαϊκό βραχίονα μιας μεγάλης τράπεζας των ΗΠΑ. “Οι Ευρωπαίοι έχουν πολλούς κυνηγούς… ταλέντων που εργάζονται γι ‘αυτούς. Ο κόσμος έχει αλλάξει αρκετά, ακόμη και αν τα μπόνους έχουν πέσει, οι καλύτεροι «αναβάτες» θα πρέπει να προστατεύονται».

Τράπεζες: Ξέσπασε πόλεμος για τα μπόνους των Golden Boys

Οι επενδυτικές τράπεζες δεν θα αρχίσουν να πληρώνουν μπόνους μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά η κερδοσκοπία στις πληρωμές έχει αρχίσει στις αρχές του τρέχοντος έτους, χάρη στις αναδιαρθρώσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες και τα αδύναμα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου από μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στη Wall Street.

Σύμφωνα με εκθέσεις, η Credit Suisse θα μπορούσε να μειώσει τα μπόνους κατά 60%. Η Deutsche Bankφέρεται να εξετάζει περικοπές 30%.

Ο Alan Johnson της Johnson Associates με έδρα τη Νέα Υόρκη, είπε ότι οι επενδυτές και πωλητές σταθερού εισοδήματος, νομισμάτων και ομάδες εμπορευμάτων στη Wall Street θα μπορούσαν να δουν συνολική πτώση των αμοιβών μεταξύ 15 και 20% αυτό το έτος.

Στην Ασία, οι τραπεζίτες αναμένουν μικρή αύξηση στα μπόνους τους, αλλά και πάλι είναι πιθανό να υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις αμοιβές μεταξύ των top τραπεζιτών και των δευτερευόντων.

Ενώ ο μέσος όρος των μπόνους μπορεί να αυξηθεί 5%, «για τα Golden Boys η άνοδος θα ανέλθει σε 10 έως 20%», σύμφωνα με τον Justin McLennan ο οποίος δουλεύει στον βραχιόνα της Pelham για το Χονγκ Κονγκ. Να σημειωθεί ότι η PELHAM είναι μια εξειδικευμένη εταιρίων ερευνών για επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα.

Ανώτεροι τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο επισημαίνουν ότι οι περικοπές μπόνους θα αφορούν τομείς με χαμηλές επιδόσεις, όπως του σταθερού εισοδήματος, ενώ για τα μεγάλα ταλέντα οι τραπεζίτες θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να τα κρατήσουν.

Αυτό σημαίνει ότι, ενώ τα έσοδα του ευρωπαϊκού investment banking έχουν μειωθεί 20-25% σε δολάρια ΗΠΑ, τα μπόνους δεν αναμένεται να μειωθούν τόσο πολύ. Ανώτερο στέλεχος τράπεζας των ΗΠΑ πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν την ίδια λογική, παρά τη δυσμενή τους θέση.

“Όταν ο John Cryan λέει «Πάω να μειώσω τα μπόνους»… πρόκειται να χτυπήσει την εταιρική και επενδυτική τράπεζα; Αμφιβάλλω, δήλωσε ο τραπεζίτης. Ο ίδιος εκτιμά πως ο κ Cryan, και οι συνομήλικοί του, θα βάλουν τσεκούρι στα μπόνους σε τομείς στους οποίους οι τράπεζες εστιάζουν όλο και λιγότερο, αλλά θα «προστατεύσουν περισσότερο από ποτέ» όσους εργάζονται σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς.

Η Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις προοπτικές μπόνους, όπως έκανε και η Credit Suisse, HSBC, Barclays, η Morgan Stanley, Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs και η Bank of America.

Ορισμένες τράπεζες αισθάνονται λιγότερη πίεση από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια για να πληρώσουν περισσότερα προκειμένου να κρατήσουν τους ανθρώπους στις θέσεις τους.

Ένα διευθυντικό στέλεχος σε ευρωπαϊκή τράπεζα με έδρα το Λονδίνο λέει ότι αναμένει μια μικρή μείωση του συνολικού μπόνους. «Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο και για τους εαυτούς μας.»

Ο Cryan ετοιμάζει τσεκούρι στα μπόνους των Golden Boys

Αντίθετος με τα υψηλά μπόνους και τις υπέρογκες αμοιβές των τραπεζιτών τάσσεται ο co-CEO John Cryan της Deutsche Bank AG, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δουλέψει κανείς πιο σκληρά ή λιγότερο σκληρά επειδή μπορεί κάποιος να τον πληρώσει περισσότερα ή λιγότερα. Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι οι αμοιβές στον τραπεζικό κλάδο παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλές, υπογραμμίζοντας ότι δεν συμφωνεί απόλυτα με όσους διατείνονται ότι θα αυξήσουν την παραγωγικότητα τους και θα εργάζονται σκληρότερα επειδή μπορεί να λάβουν λίγο μεγαλύτερες απολαβές.

Ο co-CEO John Cryan της Deutsche Bank AG, περίπου πέντε μήνες μετά την αναδιάρθρωση της εταιρίας, αναφέρει πως οι τραπεζίτες αμείβονται με περισσότερα χρήματα από όσο θα έπρεπε.

Ο Cryan, ο οποίος ανέλαβε ως co-CEO της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας τον Ιούλιο, παρουσίασε την φιλοσοφία της πρακτικής πληρωμών του την Δευτέρα, μιλώντας ακόμη και για τον δικό του μισθό. Ο ίδιος είναι υπέρ της ιδέας πως οι manager πρέπει να καθυστερήσουν τα μπόνους έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μην ανταμείβονται πριν την ολοκλήρωση του έργου τους. Η Deutsche Bank συνήθως πληρώνει τα bonus στους εργαζόμενους το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ο ίδιος εξέφρασε και την άποψη πως υπάρχουν πάρα πολλοί που φέρουν τίτλους στελεχών. Ο Cryan υπογράμμισε πως η τράπεζα πρέπει να αναμορφώσει τους τρόπους που πληρώνει τους εργαζόμενους για να εκπροσωπείται η περίοδος που αυτοί παράγουν έργο.

http://www.sofokleousin.gr/archives/268775.html

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017