Χριστίνα Τζογανάκη: Με lexotanil οι traders – Κίνα, Παγκόσμια Τράπεζα, Πετρέλαιο, Μ. Ανατολή ρίχνουν τις αγορές

  • ΑΓΟΡΕΣ
Χριστίνα Τζογανάκη
Χριστίνα Τζογανάκη follow: Email me

Με lexotanil οι traders

Κίνα, Παγκόσμια Τράπεζα, Πετρέλαιο, Μ. Ανατολή ρίχνουν τις αγορές

http://www.sofokleousin.gr/archives/275966.html

Αναταράξεις στα χρηματιστήρια παγκοσμίως έχει πυροδοτήσει η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, προκαλώντας sell off σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ. Η κακή αρχή έγινε με τη δημοσιοποίηση των απογοητευτικών μεγεθών για την δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών στην Κίνα τη Δευτέρα, όπου προκάλεσε απώλειες άνω του 7% στη Σαγκάη, με αποτέλεσμα να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός διακοπής της συνεδρίασης.

Στη συνέχεια, χθες η Παγκόσμια Τράπεζα έριξε τορπίλη υποβάθμισης για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2016, όπου σε συνδυασμό με την κρίση στη Μέση Ανατολή, την ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου και τις ανησυχίες για την υγεία του κινεζικού γίγαντα, ματώνουν εκ νέου τις διεθνείς αγορές. Η αντίδραση των χρηματιστηρίων είναι και πάλι πτωτική, με την αγορά της Κίνας να αγγίζει και σήμερα το 7% και να οδηγείται σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Τη σκυτάλη στη συνέχεια έλαβαν οι ευρωαγορές οι οποίες κινούνται σε βαθύ κόκκινο, ενώ τα futures στη Wall Street προμηνύουν νέα πτώση.

Ο κινεζικός ιός θα ταλαιπωρήσει την Παγκόσμια Οικονομία

Με το ξεκίνημα του 2016 επανήλθε η απειλή της επιβράδυνσης των ρυθμών μεγέθυνσης για την κινεζική οικονομία και των αναπόφευκτων αρνητικών συνεπειών της για την παγκόσμια.Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαδικασία αναδιάρθρωσης του εξωστρεφούς Κινεζικού μοντέλου, προς μοντέλο Οικονομίας με υψηλή εσωτερική ζήτηση απαιτεί σημαντικό χρόνο για να ολοκληρωθεί, αποκαλύπτοντας παράλληλα και τις παθογένειες της Οικονομίας, γίνεται φανερό ότι ο Κινεζικός ιός θα ταλαιπωρήσει εφεξής την Παγκόσμια Οικονομία.

Επιπλέον, η “διά χειρός” των ΗΠΑ αναδιάταξη των δεδομένων στη Μ. Ανατολή, με τον αυξημένο ρόλο του Σιιτικού Ιράν, φαίνεται ότι πλήττει ιδιαίτερα τη Σουνιτική Σαουδική Αραβία που αποφάσισε την αψυχολόγητη εκτέλεση Σιίτη κληρικού, προκαλώντας νέα ένταση.

Οι εξελίξεις αυτές συνιστούν πρόσθετες εστίες αναταραχής για το ήδη ταραγμένο περιβάλλον, αυξάνοντας τους παράγοντες αβεβαιότητας που ήδη διαμορφώνουν σκηνικό αποπληθωρισμού σε μεγάλο μέρος της Παγκόσμιας Οικονομίας, ιδιαίτερα δε στην Ευρώπη όπου βρίσκεται και η χώρα μας.

Κατακόρυφη πτώση στην Ασία

Κίτρινος πυρετός χτύπησε ξανά τις χρηματιστηριακές αγορές. Οι συναλλαγές στο κινεζικό χρηματιστήριο διεκόπησαν μετά τη βουτιά άνω του 7%. Η κατακόρυφη πτώση ενεργοποίησε – για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα- τον αυτόματο μηχανισμό διακοπής της συνεδρίασης.

Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε αρχικά όταν ο δείκτης CSI300 υποχώρησε κατά 5% στα πρώτα 13 λεπτά της συνεδρίασης. Όταν η συνεδρίαση ξεκίνησε εκ νέου οι μετοχές συνέχισαν την ελεύθερη πτώσης τους πυροδοτώντας την τελική διακοπή της συνεδρίασης.

Στο σημείο της διακοπής η πτώση του δείκτη CSI300 ήταν 7,2%, του δείκτη SSE 7,3% και του δείκτη Shenzhen 8,3%.

Αποτέλεσμα της εικόνας του κινεζικού χρηματιστήριου ήταν ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2013 υποχορώντας κατά 3%.

Με πτώση άνοιξε και το χρηματιστήριο στο Τόκιο, επηρεασμένο από την πτώση των ξένων αγορών, τη μείωση των τιμών του πετρελαίού, την άνοδο του γιεν και ανησυχητικές γεωστρατηγικές συνθήκες οι οποίες τονίστηκαν χθες από την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Το πρώτο λεπτό των συναλλαγών, ο δείκτης Nikkei κατέγραφε πτώση 51,55 μονάδων (-0.28%), φθάνοντας στις 18.139,77 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης Topix κατέγραφε πτώση 4,94 μονάδων (-0.33%), φθάνοντας στις 1.483,90 μονάδες.

Σε χαμηλό 3 μηνών βυθίζονται οι ευρωαγορές

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ύστερα από τη βουτιά των κινεζικών αγορών. Παράλληλα, οι δηλώσεις του Τζορτζ Σόρος πυροδοτούν περαιτέρω το κλίμα στις αγορές. Ο μεγαλοεπενδυτής προειδοποιησε ότι οι παγκόσμιες αγορές αντιμετωπίζουν μια μεγάλη κρίση και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, επισημαίνοντας ότι βλέπει ομοιότητες των σημερινών αναταραχών με την κρίση του 2008.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 υποχωρεί κατά 2,79% στις 5.956,10 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax σημειώνει πτώση 3,55% στις 9.932,04 μονάδες.

Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στο χρηματιστήριο του Παρισιού, με τον δείκτη CAC 40 να καταγράφει πτώση 3% στις 4.346,10 μονάδες.

Κατακρημνίζεται το πετρέλαιο

Σε νέα χαμηλά βούλιαξαν οι τιμές του πετρελαίου κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών την Πέμπτη, καθώς η αυξανόμενη μεταβλητότητα που επικρατεί στο κινεζικό χρηματιστήριο σε συνδυασμό με την αδυναμία του κινεζικού γουάν, πυροδοτεί τις ανησυχίες ότι η προσφορά του αργού θα συνεχίσει να υπερέχει κατά πολύ της ζήτησης και μέσα στο 2016.
Στα ταμπλό, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το αργό (West Texas Intermediate) παραδόσεως Φεβρουαρίου καταγράφει ισχυρές απώλειες της τάξης του 5,03% και διαπραγματεύτηκε στα 33,18 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα κατά 0,79 δολάρια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Globex. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.
Την ίδια στιγμή, στο ICE του Λονδίνου το αργό τύπου Brent υποχωρεί 5,55% και έπεσε κατά 0,83 δολάρια στα 33,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ υπενθυμίζεται πως εχθές βούλιαξε σε χαμηλά 11 ετών.
Το κλίμα που επικρατεί στις αγορές αποκαλύπτει η ισχυρή άνοδος του δείκτη φόβου, VIX, του CBOE, πάνω από τις 20 μονάδες με ημερήσια κέρδη που υπερβαίνουν το 6%.
Τριψήφια πτώση για τον Dow
Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και τα futures στα αμερικανικά χρηματιστήρια, προοιωνίζοντας αρνητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα futures του Dow χάνουν 2,32% ή 332(!) μονάδες και του S&P 500 2,35% ή 42,40 μονάδες.
* ,